Pereiti į pagrindinį turinį

Spalvotasis „Labas rytas“ sveikinasi jau 30 metų

2017-11-27 09:57

Ar pamenate, kaip prieš 30 metų iš televizijos ekrano pasigirdo sveikinimas: „Labas rytas!“ O gal tuomet jūsų dar nė nebuvo šiame pasaulyje? 30-metį švenčiančios laidos krikštatėviu vadinamas žurnalistas ir visuomenininkas Vytautas Kvietkauskas žavisi šiandieninėmis techninėmis galimybėmis, laidos vedėjų nuovokumu ir tiki, kad žiūrovų pamėgta laida dar ilgai nesitrauks iš eterio.

Galimybės pasikeitė

V.Kvietkauskas laidos idėją į Lietuvą parsivežė iš savo pirmosios viešnagės JAV 1987-aisiais. „Iš ryto televizija visada buvo svarbi. Dabar ją pakeičia arba internetinė televizija, arba internetas. Žmonėms juk reikia informacijos, reikia žinoti, kaip baigėsi vakarykštė diena, kas vyks šiandien, norisi sužinoti teisingų istorijų, kad nusiteiktum sėkmingai dienai“, – įsitikinęs laidos iniciatorius.

V.Kvietkauskas neslėpė – tai, ką per televizorių tuomet pamatė JAV, jį sužavėjo. „Kai pamačiau, kaip šauniai vedėjai tarpusavyje bendrauja, kiek daug informacijos jie pateikia, kaip skamba muzika ir kokie smagūs žaidimai rengiami, kaip ankstyvą rytą vyksta tiesioginės transliacijos iš gatvės, pagalvojau, kad tai yra paruoštas produktas, kokio reikia mums“, – prisiminė jis.

Palyginęs anuos laikus ir šiandienos „Labą rytą“, V.Kvietkauskas labiausiai išskyrė techninių galimybių skirtumus.

„Tada kompiuterių nebuvo, visą informaciją reikėjo susirinkti iš vakaro ir ryte nebent ką nors pataisyti. Net ir rengėmės gerokai oficialiau ir pilkiau. Dabar laidų vedėjų rūbai laisvesni, spalvingesni ir gražesni. Bet be to pilkumo ir anų dienų nebūtų šiandienos“, – šyptelėjo buvęs laidos vedėjas.

Pats sau direktorius

V.Kvietkauskas prisipažino besididžiuojantis šiandienių „Labas rytas“ laidos vedėjų darbu, juos vadina žaviais ir mano, kad turinio prasme niekas ypatingai nepasikeitė. „Informacijos apie tai, kas buvo, yra ir bus, reikėjo visada. Reikėjo rytinės muzikos, emocijų. Dabar galbūt daugiau transliuočiau tiesioginių prisijungimų ne iš studijos, o iš kitų vietų, nes techninės galimybės tai leidžia“, – pasvarstė V.Kvietkauskas.

Jis laidą vedė trejus metus – iki 1990 m., kai išrinktas į Aukščiausiąją Tarybą turėjo palikti televiziją. Pasak V.Kvietkausko, keli dalykai laidos vedėjo pozicijoje tada išties buvo smagūs ir svarbūs.

„Pirmiausia, beveik nebuvo jokios kontrolės. Anais laikais buvo „Glavlitas“ – cenzūra, o tiesioginiame eteryje juk nebūdavo jokių repeticijų – jau kaip kalbėdavai, taip. Žinoma, mes ruošdavomės, ką kalbėsime, bet tada praktiškai pats buvai laidos generalinis direktorius“, – subtilybes pasakojo televizijos veteranas.

Jis prisiminė, kad kiekvienas laidos vedėjas turėjo kokį nors savotišką simbolį. „Pavyzdžiui, jei laidoje skambėdavo „Lambada“, žinojome, kad tądien vedėjas yra Henrikas Vaitiekūnas“, – šyptelėjo V.Kvietkauskas.

Nemirtinga laida

Jis neabejoja, kad „Labas rytas“ yra nemirtingas. „Kasdien po nakties ateina rytas. Kol bus televizija, kol bus tiesioginių transliacijų, laida „Labas rytas“ gyvuos, nes žmonėms jos reikia. Po šeštos valandos įsijungęs televizorių tu žinai, kad gyvenimas dar nesibaigė ir yra gražus, nepaisant laikinų valdžios sunkumų“, – pastebėjo V.Kvietkauskas.

Kol bus televizija, kol bus tiesioginių transliacijų, laida „Labas rytas“ gyvuos, nes žmonėms jos reikia.

Mėnesiu vėliau nei pats „Labas rytas“ gimusi žurnalistė Eglė Daugėlaitė, kuri šiandien yra ir šios laidos vedėja, taip pat neabejoja, kad „Labas rytas“ turėtų gyvuoti dar ilgai. Pasak jos, ši laida užaugino ne vieną kartą, tapo neatsiejamu ryto simboliu, tad vargu ar gali išsikvėpti.

„Kaip manote, ar žmonės nustos pusryčiauti ar valyti dantis? Kol „Labas rytas“ bus informacinė laida su įvairiausiomis naujienomis ir pašnekesiais, tol ji gyvuos. Norėčiau, kad tai truktų kuo ilgiau“, – prisipažino E.Daugėlaitė.

Jai „Labas rytas“ yra pati dinamiškiausia darbo vieta, kurioje sutikti žmonės, naujos patirtys ir istorijos įkvepia. „Neįsivaizduoju savęs rutinoje, toks dinamiškumas išlepina“, – atviravo ji.

Ankstyvi rytai

2010 m. E.Daugėlaitė sulaukė pasiūlymo prisijungti prie laidos komandos, o nuo 2012 m. priėmė iššūkį ir atsakomybę stoti prie laidos vedėjos mikrofono.

Kaip atrodo rytinio eterio laidos vedėjos dienos pradžia? Pirmiausia – labai ankstyva. „Čia sunkiausia ir labiausiai varginanti darbo dalis. Juk visiems pažįstama savijauta vakare, kai kėleisi labai anksti miegojęs varganas keturias valandas. O mano rytai, kai dirbu, prasideda apie 4:30 turbogreičiu. Spėju papusryčiauti, kavos išsivirti, plaukus susitvarkyti, kartais ir ryto naujienas peržvelgti. Svarbiausia – neprarasti laiko nuovokos, nes minutės grimo kėdėje suskaičiuotos, ypač kai eteryje dirba trys merginos. O man ilgi ir tingūs rytai labai patinka“, – neslėpė laidos vedėja.

Pasak Eglės, eteris išmoko vienu metu daryti kelis darbus, stebėti aplinką, studiją, jausti pašnekovus. „Man labai svarbi energetika – kokią ją sukursi, toks bus ir pokalbis, tad manau, kad bendravimo įgūdžiai ir psichologinė literatūra labai praverčia. Norisi, kad pašnekovams tai būtų maloni patirtis, o žiūrovams – džiaugsmingai, turiningai ir prasmingai praleistas laikas prie ekrano. Stengiuosi būti reikli sau ir, jei suklystu ar ką nesklandžiai ištariu, patikėkite manimi, pykstu ant savęs neprastai“, – šyptelėjo laidos bendraamžė E.Daugėlaitė.

Per tikrąjį „Labas rytas“ gimtadienį, lapkričio 30-ąją, nuo 6 val. ryto žiūrovų laukia speciali laidos transliacija per LRT televiziją iš Beatos studijos, kur susirinks gražus būrys buvusių laidos vedėjų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų