„Spec. Žvėryno“ vadas: per sausio įvykius visi buvom permirkę molotovais

  • Teksto dydis:

„Jeigu būtų nukritusi kokia kibirkštis, visi Aukščiausios Tarybos (dabartinių Seimo) rūmų viduje galėjome sudegti, kaip tuose Pilėnuose. Ten tiek degalų buvo, kad laiptais bėgdavo tie molotovai. Visi buvom permirkę tais kokteiliais. Taip mes ruošėmės gintis, reikėjo imtis priemonių ir viskas“, – 1991-ųjų sausio 13-osios įvykius prisimena kovinės savigynos meistras majoras Pranas Kasteckas.

Pasak jo, sausio 13-ąją buvo masė žmonių, kurie tik savo kūnais uždengė televizijos bokštą. „Jei būtų važiavę prie Aukščiausios Tarybos, tą patį būtų padarę. Aš turėjau „naganą“ su trimis šoviniais. Kiti šalia manęs armatūros gabalą. Mes buvome viduje ir sakėm, kad nors pirmas kuris įeis, nors per galvą suduot. O kaip būtų buvę, niekas negalvojo. Nes jei pradėtum galvoti – pabėgtum“, – įtemptą Lietuvos laisvei laikotarpį prisimena P. Kasteckas.

P. Kasteckas yra vienas iš sausio 11-ąją pradedamo rodyti filmo „Spec. Žvėrynas“ herojų. Jam po 1991-ųjų sausio įvykių buvo pavesta suformuoti slaptą specialiųjų operacijų būrį, kuris buvo skirtas svarbiausioms nepriklausomybės kovų operacijoms atlikti. Taip jis atrinko daugiau nei dešimt drąsių ir ryžtingai nusiteikusių jaunuolių, kuriuos dėl įvairiausių gyvūnų pravardžių (Voras, Banginis, Krokodilas, Vanagas ir t.t.) vėliau visi praminė „Franco žvėrynu“ arba „Spec. Žvėrynu“.

Dalis jaunuolių, kurie vėliau pateko į spec. būrį, su P. Kastecku jau sausio dienas praleido gindami tuometinės Aukščiausios Tarybos rūmus. Vienas iš jų – Aleksiejus Gaiževskis pravarde Voras. Jis prisimena, kad mama tuomet nežinojo, kur jis yra. Kad 17-metis autobusu išvažiavo ginti Lietuvos.

„Sausio 13-ąją likom viduje, nes mama dar nežinojo, kur esu. Paskambinau mamai, nes vis tiek dar nepilnametis buvau. Kaip ir visi skambina atsisveikint, nors aš ten nesijaučiau, kad man reikia labai atsisveikint. Paskambinau, sakau, mama, aš Aukščiausioj Taryboj. Ji žinojo, kas vyksta aplink, ką aš ten veikiu. Mama sako, perskambink už penkių minučių. Nesupratau, galvojau, kad čia visi išgyvena, o mama – perskambink“, – pasakojo A. Gaiževskis.

 

 

Po penkių minučių perskambinusiam sūnui mama pasakė, kad tuoj atvažiuos dėdė ir parveš į Uteną. „Ne ne, – sakau, – aš čia liksiu. Po to buvo asmeninių tragedijų, bet viskas praėjo“, – prisimena dabar pulkininko laipsnį turintis vyras.

Vėliau A. Gaiževskis buvo atrinktas į slaptajį spec. būrį, kurio iššūkiai, nuotykiai, operacijos ir nuolatinis patriotizmo užtaisas lydi filme „Spec. Žvėrynas“.

Iš nepublikuotos archyvinės medžiagos surinkta, 1990-ųjų animacija ir muzika papildyta, ilgai nutylėta Lietuvos karinio būrio istorija „Spec. Žvėrynas“ – kinuose nuo sausio 11 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių