Pereiti į pagrindinį turinį

Spindintis ir absurdiškas Holivudo pasaulis

2016-08-08 10:06

Puiki naujiena kinomanams – ekranuose pasirodo režisieriaus Woody Alleno filmas "Aukštuomenės klubas", gegužę pradėjęs Kanų kino festivalį.

Kadras iš filmo

Vaistai nuo depresijos

Jau keturis dešimtmečius kasmet sulaukiame W.Alleno filmo, ir toks pašėlęs ritmas jam vis dar netampa profesine rutina.

Nors režisieriui gruodį sukako 80 metų, klasiku tapęs senjoras dar spėja rašyti humoristinius apsakymus (turime jų rinkinių ir lietuviškai), vaidina kitų režisierių filmuose (prisiminkime prieš porą metų matytą "Žigolą"), vakarais mėgsta groti klarnetu nedideliuose klubuose (dėl tokio koncerto kartą net praleido "Oskarų" ceremoniją), o šiemet nenorėdamas atsilikti nuo mados net ėmė sukti TV serialą.

Savo fenomenalų produktyvumą W.Allenas aiškina taip: "Tik darbas padeda man nepulti į depresiją ir apsaugo nuo blogų minčių. Kitaip mane užvaldo gyvenimo baimė. O gyvenimas – tai tragiška patirtis."

W.Alleno filmai – tai žmogiškosios komedijos epizodų galerija, kurią į žaismingus kaleidoskopus padeda dėlioti garsiausi kino aktoriai, sutinkantys filmuotis mielai ir už simbolinį atlygį. Nes visi supranta, kad komercinis Holivudo kinas atneša turtus ir šlovę, o vaidmenys W.Alleno filmuose ženklina svarbius etapus karjeroje. Ir niekas labai nesisieloja, kad šių filmų nebūna daugiausia uždirbančios kino produkcijos sąrašuose. Pats W.Allenas jau seniai vadovaujasi jam svarbia taisykle: "Jei mano filmai neneša didelio pelno, vadinasi, viską darau teisingai."

Ne pirmasis retro stiliaus

Į praeitį W.Alleno filmų herojai keliauja dažnai. Trileris "Šešėliai ir rūkas" (1992 m.) buvo nuaustas iš efemeriškos klasikinių vokiškų ekspresionistinių filmų atmosferos.

"Kulkose virš Brodvėjaus" (1994 m.) veiksmas rutuliojosi Amerikoje sausojo įstatymo laikais. "Radijo dienos" (1987 m.) panardino žiūrovus į auksinę radijo epochą. "Saldus ir bjaurus" (1999 m.) išradingai falsifikavo ketvirtojo dešimtmečio muzikanto Emeto Rėjaus biografiją. Komedijoje "Zeligas" (1983 m.) W.Allenas realius XX a. kadrus montavo su pseudodokumentiniais vaizdais ir pats virtuoziškai persikūnijo į tikrus ir išgalvotus personažus. O romantinėje komedijoje "Vidurnaktis Paryžiuje" (2011 m.) jaunas amerikietis rašytojas kartą pasiklydo šiuolaikiniame Paryžiuje, bet vidurnaktį senu limuzinu buvo nuvežtas į retro kavinę, kurioje galėjo pabendrauti su... Ernestu Hemingway'umi, Luisu Bunueliu ir Salvadoru Dali bei kitais ketvirtojo dešimtmečio meninės bohemos šviesuoliais.

Nedalyvauja konkursuose

"Aukštuomenės klubas" šiemet jau trečią kartą atidarė Kanų kino festivalį: 2002-aisiais šios garbės nusipelnė "Holivudinis finalas", o 2011-aisiais – "Vidurnaktis Paryžiuje".

Bet konkurse W.Alleno filmai niekada nedalyvavo. Režisieriui tai principinė nuostata: jam nepatinka varžybos ir su jomis susijęs ažiotažas.

"Aš netikiu meno kūrinių konkursais ir juose nedalyvauju. Varžybos geros sporte. Argi galima rinktis iš Tiziano, Rafaelio ir El Greco? Kas geriau – Matisse'as ar Picasso? Galima išrinkti mylimiausią, bet ne geriausią. Aš mielai atvažiuoju į Kanus, čia smagu kelias dienas pasisvečiuoti, bet dalyvauti konkurse – vadinasi, nusižengti sveikam protui", – tokia W.Alleno nuostata.

Veiksmo vieta – Holivudas

Klasikinis Holivudas dabar pats dažnai tampa filmų herojumi.

Šiemet jau matėme brolių Coenų komediją "Šlovė Cezariui", kuri yra graži pagarbos duoklė šeštojo dešimtmečio "Sapnų fabrikui". Jis dar neiššvaistė savo kino šedevrų kalvės reputacijos, bet jau buvo stipriai paveiktas pokario permainų.

"Aukštuomenės kavinės" veiksmo fonas – ketvirtasis dešimtmetis, kurį režisierius labai mėgsta (todėl ir savo įprasta ironiška maniera viską komentuoja). Stilinga romantinė komedija pasakoja apie žydo juvelyro sūnų Bobį, kuris iš Niujorko atvyksta į Holivudą daryti karjeros kine, bet tampa meilės auka ir elitinio "Café Society" lankytoju. Filme persipina Los Andželo žvaigždžių blizgesys, gangsterių kriminalinio gyvenimo kasdienybė, Bobio ir jo dėdės kino prodiuserio asistentės meilės istoriją iliustruojantys bliuzo kontrapunktai ir, žinoma, firminiai W.Alleno absurdiški dialogai.


"Aukštuomenės klubas" ("Café Society")****

Romantinė komedija. JAV, 2016 m. Rež. W.Allenas. Vaidina Jesse Eisenbergas, Kristen Stewart, Steve'as Carellas, Judy Davis.

Veiksmas 2

Humoras 2

Įtampa 2

Erotika 1

Siaubas 1

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų