- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Ar dažnai atsiduriate tokioje situacijoje, kad nedrįstate imti vaisių ar daržovių nuo stalo, nes nežinote, kaip teisingai jį valgyti? Ką daryti su vynuogių kauliukais, kaip valgyti arbūzą ar žirnius?
Tiek vaisiams, tiek daržovėms taip pat galioja etiketas ir yra taisyklės, kaip taisyklingai valgyti ir nerausti iš gėdos. Vaisių stalą ruošiantys šeimininkai taip pat turėtų išmanyti taisykles, nes neteisingai patiektas vaisius galės taip ir likti neparagautas arba svečiai bus priversti pasijusti nemaloniai.
Vaisiai su kauliukais
Bene daugiausiai klausimų sukelia vaisiai, kurie turi kauliukų. Vienas populiariausių vaisių ant vaišių stalo – vynuogės. Parduotuvėse galima įsigyti besėklių vynuogių, tačiau jeigu patiektos vynuogės turi savyje sėklų, reikėtų žinoti, kad vynuogių kauliukų spjaudyti nedera. Jeigu negalite valgyti vynuogių su kauliukais, jų geriau neliesti apskritai. Visgi suvalgius, kauliukus derėtų liežuviu išstumti į šaukštelį. Valgomos pirštais skabant nuo kekės. Jeigu vynuogės jau nuskabytos – šakute arba pirštais.
Vyšnios turėtų būti paimamos už kotelio, o kauliukas liežuviu išstumiamas į šaukštelį ir padedamas į lėkštutę.
Didelius kaulus turintys vaisiai – slyvos, persikai, abrikosai ir pan., turėtų būti perpjaunami per pusę, išimamas kauliukas, tuomet suvalgomos abi vaisiaus puselės. Jeigu vaisius didelis, jį reikėtų susmulkinti peiliu.
Kai trukdo žievė
Arbūzas ne tik turi sėklų, bet ir žievę. Kaip susidoroti su šiuo iššūkiu ir taisyklingai valgyti arbūzą pataria etiketo specialistas Giedrius Drukteinis.
„Jeigu vaisius patiekiamas su žieve, pirmiausiai reikėtų šakute ir peiliu minkštimą atskirti nuo žievės. Valgoma tik šakute, sėklos išrenkamos taip pat šakute“, – sako G. Drukteinis.
Ananasas dažnai tampa vaisiu, kuris taip ir nebūna paragautas. Dažnai klysta šeimininkai, nes tiesiog padėtas ant stalo ananasas taps puošmena, o ne maistu. Valgant ananasą jį reikia peiliu ir šakute arba tik šakute susismulkinti iki vieno kąsnio dydžio gabaliukų. Valgyti naudojant šakutę.
„Atrodo paprasta, kai žinome, ką, kada ir kaip valgyti, tačiau net ir kelios menkos klaidos gali sugadinti nuotaiką, ištepti drabužius ir priversti atsisukti aplinkinius. Eidami į restoraną ar priėmimą, ypač jei jis aukšto lygio, visada pasidomėkite etiketo taisyklėmis“, – sako etiketo specialistas.
Keletas įdomybių
Uogos visada valgomos tik šakute arba šaukšteliu, net jeigu tai ir maža žemuogė arba atvirkščiai – gan didelė braškė.
Šparagus (smidrai), jeigu jie patiekti be padažo, galima valgyti pirštais arba šakute. Svarbu įsidėmėti, kad visada tik po vieną.
Kad ir kaip keistai skambėtų, tačiau žirniai valgomi šakute ir yra smeigiami iš viršaus. Nei šakute, nei šaukštu semti nederėtų.
Pasidomėti stalo etiketu tikrai verta, taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kaip patys serviruojame stalą, Tuomet belieka mėgautis vaisiais ir daržovėmis. O jeigu kyla klausimas: pirštais ar šakute, visuomet rinkitės šakutę.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Pagrindinis „Kino pavasario“ prizas – lenkų režisieriaus filmui „Iš kur į kur“
Pagrindinį šių metų „Kino pavasario“ prizą laimėjo lenkų režisieriaus Macieko Hamela (Maceko Hamela) filmas „Iš kur į kur“. ...
-
Velykų muzika su prancūziškais pasisveikinimais
Antrąją šv. Velykų dieną su muzika švęsime prisikėlimą, pavasario pabudimą ir kaip kasmet – Kauno pučiamųjų instrumentų orkestras „Ąžuolynas“ kviečia išeiti į miesto gatves, nusišypsoti, o pasivaik&...
-
„Auksiniai scenos kryžiai“ – dizainerei S. Straukaitei, scenografei L. Liepaitei2
Minint Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakarą Klaipėdos dramos teatre įteikti prestižiniai teatro apdovanojimai „Auksiniai scenos kryžiai“. ...
-
Dvi sostinės kultūros įstaigos taps viena
Vilnius optimizuoja kultūros įstaigų tinklą – Vilniaus mokytojų namai ir Vilniaus kultūros centras taps viena įstaiga. Šių pokyčių metu siekiama stiprinti sostinės kultūrinę ekosistemą ir kurti miesto kultūrai palankias bendradarbys...
-
Dovana lėlininkų patriarcho jubiliejui – jo kurtų paveikslų paroda
Nacionalinio Kauno dramos teatro (NKDT) Didžiosios scenos fojė veikia garsaus lėlininko, dailininko Vitalijaus Mazūro tapybos darbų paroda „Išsigelbėjimas“. Šis renginys – graži įžanga į menininko 90-mečio paminėjim...
-
Kaunas nusilenkė ryškiausioms teatro asmenybėms: aidint ovacijoms įteiktos „Fortūnos“2
Tarptautinės teatro dienos išvakarėse Kauno miesto savivaldybė tradiciškai surengė iškilmingą profesionalių kūrėjų, aktorių ir režisierių apdovanojimų ceremoniją. Kauno kultūros centre už ryškiausius metų nuopelnus ...
-
Skaudžią netektį išgyvenanti A. Tamulytė pasidalijo jautriu įrašu: lauksiu tavęs visą gyvenimą10
Sielvarto dėl mamos Danutės Dirginčiūtės-Tamulienės netekties neslėpė velionės dukra, garsi aktorė Aurelija Tamulytė. ...
-
Gedimino kalno papėdėje atidaromas Lietuvos istoriją pristatysiantis Pilininko namas
Lietuvos nacionalinis muziejus trečiadienį Gedimino kalno papėdėje atidaro naujausią padalinį – Pilininko namą. ...
-
Klaipėdoje teatralams bus įteikti Auksiniai scenos kryžiai1
Klaipėdos dramos teatre trečiadienį vyks Auksinių scenos kryžių apdovanojimų ceremonija. ...
-
Jautrūs sugrįžimai: net pralaimėjimas gali būti saldus
Artėjantis XII tarptautinis Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkursas džiugina sugrįžimais – vienaip ar kitaip konkurse šiemet dalyvaus, jį stebės, vertins gerokai išaugę buvę dalyviai ir laureatai, mokytojai, ilg...