Pereiti į pagrindinį turinį

Su F.Schubertu – iš sutemų į šviesą

2009-02-03 09:00
Su F.Schubertu – iš sutemų į šviesą
Su F.Schubertu – iš sutemų į šviesą / Darijos Vasiliauskienės nuotr. Titulai: "Muzika visada geresnė, nei galima ją pagroti. Nėra didelių ir mažų miestų, yra muzika sau ir kitiems," – įsitikinęs įstabiu fortepijono virtuozu, apsėstuoju pianistu, publikos numylėtiniu, puikiu žinovu ir nepapras

Klaipėdos koncertų salėje vėl vieši ypatingas svečias – pianistas Alexanderis Palei‘us. Gyvenantis Niujorke (JAV), pastarąjį dešimtmetį nuolat koncertuojantis Lietuvoje muzikantas bene penktąsyk lankosi Klaipėdoje.

Presto tempu

Šis charizmatiškas žmogus šiemet, kaip ir pernai, atvyko dviejų koncertų ciklui.

Ketvirtadienį A.Palei’us gros programą "Schubertas: iš sutemų – į šviesą". Su pianistu antroje koncerto dalyje muzikuos Klaipėdos kamerinio orkestro styginių kvartetas: Rimantė Agintaitė (smuikas), Liuda Kuraitienė (altas), Violeta Bendoraitienė (violončelė) ir Romas Grigaitis (kontrabosas).

A.Palei’us – įspūdinga, temperamentinga ir uždeganti asmenybė, paskui save vedanti ir partnerius scenoje, ir klausytojus salėje. Ji įskrieja tarsi meteoras ir kelioms dienos pakeičia įprastinį koncertų salės gyvenimą. Priverčia mąstyti ir veikti presto tempu bei patikėti, kad pasaulinio lygio muzikiniai įvykiai gali ir privalo vykti ne tik kultūros sostinėje, bet ir mieste prie Baltijos jūros.

Ne tik iš mandagumo

Praėjusį pavasarį analogišką koncertų diptiką čia surengęs virtuozas prisipažino, kad jam koncertuoti Klaipėdoje yra didelė garbė ir kad mūsų publika (o jam yra su kuo palyginti, nes dažnai pasirodo garsiausiose Amerikos ir Europos salėse) esanti labai išprususi. Tai buvo pasakyta ne pataikaujant ar iš mandagumo ir ne kartą, o pakartota net nuo scenos.

Dideles simpatijas Lietuvai jaučiantis atlikėjas kasmet groja Kongresų rūmuose Vilniuje su Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru (beje, praėjusį šeštadienį jis skambino orkestro 20-mečio koncerte) ir jau ketvirtus metus savo muzikavimu džiugina klaipėdiečius.

Maloniausias dalykas pasaulyje

Iš tiesų klausantis šio pianisto ir bendraujant su juo, negali atsistebėti jo energija, veržlumu, akiračio platumu.

Tiesiog neįtikėtina, kaip ką tik užkulisiuose karštai diskutavęs meno tema, greitakalbe bėręs žodžius, po minutės jis scenoje susikaupęs sėda prie fortepijono ir iš atminties groja sudėtingiausius bei techniškiausius kūrinius.

Pianistas yra sakęs, kad liesti fortepijono klavišus jam yra pats maloniausias dalykas pasaulyje. Tada jis pamiršta viską aplinkui ir atsiduoda Muzikai, valandų valandas sklindančiai iš po jo pirštų. Tai tęsiasi jau daugiau nei keturiasdešimt metų, beveik kasdien ir visur, kur jis bebūtų: ar studijų mieste Maskvoje, ar namuose Niujorke, ar gerai pažįstamame Paryžiuje.

Pakylėja iki dangaus

Žinoma, tokios asmenybės reikalauja ir didelio dėmesio bei meilės joms, tačiau ir pačios spinduliuoja šilumą ir šviesą.

Kartais pavadinamas "velnio apsėstuoju" pianistu A.Palei’us iš tiesų labiau primeną vaiką, atviromis akimis ir širdimi žvelgiantį į pasaulį ir siekiantį jį pripildyti gražiais ir meniškais dalykais.

Vasario 5-osios vakarą kartu su A.Palei’umi ir Franzu Schubertu keliausime iš sutemų į šviesą. Tamsią, slėpiningą nakties nuotaiką kelionės pradžioje skleisianti F.Schuberto muzika (keturi Ekspromtai ir trys pjesės fortepijonui solo) vėliau išsilies į šviesą: populiarusis Fortepijoninis kvintetas A-dur ("Forelių kvintetas") žavės melodijomis, nuskaidrinančiomis sielą ir pakylėjančiomis iki dangaus.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų