Pereiti į pagrindinį turinį

Su popieriaus pagalba atgimsta ekologiškos meno idėjos

2012-05-22 09:56
Su popieriaus pagalba atgimsta ekologiškos meno idėjos
Su popieriaus pagalba atgimsta ekologiškos meno idėjos / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

„Popierukas“– pasiteiravus apie projektą pataiso visai ne garbaus amžiaus močiutė, o įdomios parodos sumanytojas Virgilijus Trakimavičius. „Popierukas“ – tai popierinių idėjų paroda, kurioje eksponuojami tiek funkcionalūs daiktai, tiek meno kūriniai", – patikslina menininkas.

Šilta ir ekologiška medžiaga

Trečią kasmetę parodą „Popierukas“ organizuoja kūrybinė grupė „Four Arts“. „Norime paskatinti “popierinį judėjimą„, – sako “Four Arts" steigėjas V.Trakimavičius – Vilniaus dailės akademijos (VDA) Kauno dailės fakulteto (KDF) dėstytojas – šią viešąją įstaigą įkūręs jauniesiems menininkams, kad baigę studijas neišsibėgiotų po platųjį pasaulį, kad savo tėvynėje jaustųsi ir būtų reikalingi.

„Dažnai užsakovas važiuoja į kitą šalį, stovi eilėje, kad, tarkim, dizaino sumanymams rastų vienokį ar kitokį sprendimą, kai čia pat Lietuvoje yra begalė gabių žmonių, profesionalų, gebančių atlikti ir greičiau, o dažnai ir geriau“, – pastebi „Four Arts“ steigėjas.

„Popierukas“ – vienas iš jaunimą skatinančių projektų, drauge pasirodymas ir potencialiems užsakovams, jog genialumas dažnai slypi paprasčiausiuose dalykuose, šiuo atveju – popierius gali būti ne tik ekonomiškai pigi medžiaga, bet ir sveika (palyginti su plastiku), tausojanti aplinką. „Šilta“, – priduria V.Trakimavičius, turėdamas galvoje popieriaus natūralumą ir jo istoriją.

Augantis populiarumas

„Simboline prasme popierių galima sieti su smalsumu ir intelektu, – pratęsia mintį dizainerė Brigita Strazdaitė. – Istorijoje popierius formavosi daugiausia minčių raiškos ir sklaidos raštu ar piešiniu pagrindu.“

Pasak dizainerės, popierius dėl ilgos ir itin prasmingos jo formavimosi raidos šiame amžiuje yra daugiau nei pagalbinė priemonė mintims išdėstyti: jis tampa minčių objektu ir įgauna jų išraiškos formą – funkcionalaus ir/arba poetiško kūrinio pavidalą. Tokiu būdu popierius įveikia kalbos (rašto) barjerą ir geba perduoti informaciją panašiai kaip šokis ar muzika – universalia kalba.

„Popierinė idėja ne tik nenutrūksta, atvirkščiai – parodos populiarumas auga“, – džiaugiasi „Four Arts“ direktorė Roberta Mizgeraitė. Šiemet paroda „Popierukas“ tapo tarptautinė – parodoje savo darbus pristatys dalyviai ne tik iš Europos (Lenkijos, Nyderlandų, Šveicarijos, Lietuvos), bet ir dalyvės iš Islandijos, Japonijos bei popieriaus inžinierius iš JAV.

„Į šią parodą labai norime įtraukti ne tik profesionalus, bet ir jaunus žmones, studentus, kurie, tikimės, ateityje papildys Lietuvos profesionalų gretas“, – sakė V.Trakimavičius. Viena, profesionalų, parodos dalis bus eksponuojama galerijoje „Balta“, kita – studentų darbai – bus eksponuojami interjero dizaino centre „Artis“ .

Garbingi apdovanojimai

Per tarptautinės parodos „Popierukas“ atidarymą galerijoje „Balta“ taip pat bus paskelbtas kūrybinių dirbtuvių „Caminorm films“ nugalėtojas. Režisierius J.Argyll’as atvyksta apdovanoti kūrybinių dirbtuvių prizininkų. Pirmos vietos laimėtojui bus įteiktas kelialapis į Didžiąją Britaniją, kur jis turės galimybę filmuotis masinėse filmo scenose.

Jungtinės VDA KDF Dizaino katedros ir VšĮ „Four Arts“ kūrybinės dirbtuvės „Caminorm films“ buvo skirtos sukurti Didžiosios Britanijos kino studijai „Shepperton studios“ prekės ženklą bei introanimaciją.

Kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavo dizaino III ir IV kursų studentai, kurie, kaip minėjo V.Trakimavičius, yra gabūs ir pilni idėjų. Parodoje „Popierukas“ bus galima tuo įsitikinti, o drauge ir atrasti naujų galimybių tiek potencialiems užsakovams, tiek menininkams, nestandartiniuose dizaino ir meno sprendimuose bei idėjų paieškose naudojantiems šiltą ir draugišką aplinkai medžiagą – popierių.

Kas: tarptautinės parodos „Popierukas“ atidarymas


Kur: galerijoje „Balta“

Kada: gegužės 23 d. 18 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų