Pereiti į pagrindinį turinį

Tailandas klaipėdiečio akimis: turistai – kaip melžiamos karvės

2013-04-01 19:04
Tailandas klaipėdiečio akimis: turistai – kaip melžiamos karvės
Tailandas klaipėdiečio akimis: turistai – kaip melžiamos karvės / Remigijaus Žiogo asmeninio albumo nuotr.

Metus svajomis apie būsimąją kelionę į Tailandą gyvenęs klaipėdietis tikėjosi, jog ši išvyka pažers egzotikos, romantikos bei smagių potyrių. Viešnagę tolimoje šalyje renginių režisieriui Remigijui Žiogui išties primins įamžinti įspūdingi vaizdai. Tačiau keliautojas neslepia nusivylimo ir konstatuoja: Tailande atvykėliai jaučiasi tik preke.

Nesijaučia išlepę

„Tikrai nesame išlepę turistai, bet kai sumoki 15 tūkst. litų ir dar labai nemažai papildomai, tikiesi, kad į tave žiūrės kaip į žmogų“, – prisipažino pašnekovas.

Anot Remigijaus, su žmona Rovena kasmet pavyksta susiorganizuoti bent trejetą kelionių į svečias šalis. Pora yra išmaišiusi visą Europą, keliavusi į Turkiją, Egiptą bei kitas poilsiautojų pamėgtas kurortines vietas, taip pat yra lankęsi Meksikoje, Venesueloje.

Pašnekovas patikino, jog, atmetus vienokius ar kitokius niuansus, nė viename krašte jam nėra tekę patirti tokio požiūrio į turistus.

Į Tailandą sutuoktiniai vyko su nemažu būriu bičiulių – iš viso keliavo 16 bendrakeleivių.

„Tai kompanija žmonių, su kuriais mokiausi, tačiau kas išvažiavo gyventi į Angliją, kas į Škotiją, į Vokietiją. Pernai vienas draugas nusprendė susituokti Meksikoje ir visus mus subūrė bendrai kelionei. Ten smagiai praleidę 10 dienų susitarėme, kad vestuvių metinių proga visi vyksime į Tailandą. O šiandien jau žinome, kad kitais metais keliausime į Braziliją arba Indiją“, – apie užgimusią tradiciją pasakojo Remigijus.

„5 baksai“ – istorija

Pašnekovas šypsojosi – prieš kelionę į Tailandą prisiklausė draugų pasakojimų, kaip ten viskas pigu, kaip ten gerbiami svetimšaliai. Anot Remigijaus, sunku patikėti, kad ši šalis galėjo taip sparčiai pasikeisti.

„Iš tiesų didžiausias akibrokštas buvo kainos. Nes maždaug prieš trejus metus buvusieji Tailande sakė – už 5 dolerius drambliai salto darys, dieną naktį merginos masažuos, – šmaikštavo Remigijus. – Pasiskaičiavome su žmona, kad pasiėmę 1200 dolerių būsime milijonieriai. O atvažiavę įsitikinome, kad nebėra tokios sąvokos kaip “5 baksai„. Iš tiesų Tailande viskas daug brangiau nei Lietuvoje. Eini į muziejų – 50 litų, nori pasiplaukioti – 50 litų. Alus bare kainuoja 15 litų, parduotuvėje – 6–7 litai, paprasčiausių ledų porcija – 5–7 litai. Ir taip toliau.“

Klaipėdiečio akimis, populiarios Tailando poilsio zonos patapo Maskvos priemiesčiais, kur diktuojamos savos taisyklės ir mados, tad nenuostabu, kad į atvykstančių naujųjų rusų kontingentą orientuotos ir kainos.

Vis tiek važiuos

Pasak pašnekovo, ir tai dar būtų pusė bėdos, tačiau bemaž visur akis bado atsainus požiūris, aptarnavimo paslaugų kokybė bei įkyrus siekis iš bet kokio menkniekio padaryti biznį, o jei būsi neapdairus, tavęs tikrai nepraleis progos apsukti.

„Pas mus Palangoje sezonas tęsiasi maždaug nuo birželio iki rugpjūčio pabaigos. Ir mūsų padavėjos klientams dar kažkiek šypsosi. O ten nėra tokio supratimo kaip sezonas, nuolatos tvyro 35 laipsnių karštis. Matyt, ir požiūris toks – vis tiek turistai važiuos, ar būsiu malonus, paslaugus, ar ne. Neapleido įspūdis, kad Tailandas pavargo nuo žmonių, persisotino turistų. Turkijoje vietiniai taip pat išlepę, bet jie gerbia čia atvykstančius poilsiautojus. Tailande jautiesi ne turistu, o preke, daiktu, ir tai emociškai žudo“, – potyriais dalijosi Remigijus.

Pašnekovas neneigė, jog kelionės metu teko sutikti ir nuoširdžių, paslaugių žmonių, tačiau ir šie atvejai nublanko bendrame kontekste.

Teko reikalauti lazdelių

R.Žiogas pastebėjo, jog visos kadaise Tailande filmuotos juostos bei čia dirbę aktoriai iki šiol uždirba dividendus. Smalsuolius, be abejo, masina savo akimis išvysti rojaus vaizdus, kurie buvo įamžinti filme „Paplūdimys“ su garsiuoju Leonardu DiCaprio, ar apsilankyti saloje, kuri tapo kultinio herojaus Jameso Bondo nuotykių filmavimo aikštele.

Nori nusifotografuoti pastato, kuriame buvo filmuojama komedija „Pagirios Tailande“, terasoje? Jokių problemų, tik, žinoma, ne už dyką – teks pakloti 50 litų.

„Už pusę valandos kelionės drambliu žmogui teko sumokėti po 80 litų. Nors iš tiesų ji užtruko apie 10 minučių. Po to vadeliotojas pradėjo mums brukti neva dramblio kaulo vėrinius ir labai supyko, kad jų nepirkome“, – prisiminęs šypsosi pašnekovas.

Prieš kelionę valgymo lazdelėmis įgūdžius miklinęs klaipėdietis apstulbo, vietos restorane radęs tik įprastus mums įrankius. Remigijus pasakojo buvęs nesuprastas, kai padavėjos paprašė atnešti lazdeles. „Net mūsų azijietiškų valgių užeigose šalia įprastų įrankių visada rasi lazdeles“, – kalbėjo vyras.

Nors už bilietą į zoologijos sodą keliautojai paklojo po pusšimtį litų, dar papildomus 20 teko sumokėti už galimybę įsiamžinti su tigru.

„Zoologijos sode vyksta pasirodymas su krokodilais. Ateina žmogus, patampo gyvūną, įkiša galvą į nasrus, ir viskas vyksta be jokių emocijų. Man, kaip šou versle dirbančiam žmogui, norisi cirko, kažkokios dramaturgijos, emocijos“, – stebėjosi Remigijus.

Surado oazę

Pašnekovas skaičiavo, jog jam ir žmonai 16 dienų kelionė kainavo 15 tūkst. litų. Į šią sumą buvo įskaičiuoti skrydžiai bei nakvynės su pusryčiais viešbutyje.

„Kadangi buvome 16 žmonių grupė, tikėjomės, kad ir apsistoti, ir keliauti bus pigiau. Ogi ne. Pasirodo, 16 žmonių Tailande yra ne privilegija, o diskomfortas“, – patyrė keliautojas.

Viešnagės metu kompanija aplankė Bankoką bei Puketo, Phi Phi ir Krabi salas.

Remigijus neneigė, jog Tailando sostinė paliko spalvingo ir gyvybingo miesto įspūdį – keliautojų akį traukė megapolio didybė ir kontrastai, gatvėmis laigantys tuktukų vairuotojai, nepripažįstantys jokių eismo taisyklių, vietos virtuvės maistas paprastose lauko užeigėlėse.

„Nors ir prašėme, kad tuktukai nuvežtų mus į vietinių turgelius, atokesnes gatveles, matyt, turistams jie vis tiek parenka labiau lankomus taškus. Mums norėjosi daugiau autentikos, tačiau to nepatyrėme“, – prisipažino pašnekovas.

Klaipėdietis pasakojo, jog iš aplankytųjų kitų vietų lūkesčių neapvylė tik Phi Phi sala. Savo forma romėnišką vienetą primenančioje saloje draudžiamas transportas. Siaurame sausumos ruože, kuris driekiasi apie 5 km, veikia viešbučiai, turgeliai.

„Galima pasakyti, kad ten tikrai rojus žemėje. Dieną sala džiugina nerealiais gamtos vaizdais, o vakarais prasideda triukšmingi vakarėliai, baruose vyksta ugnies šou pasirodymai, – įspūdžiais dalijosi pašnekovas. – Tačiau kadangi Phi Phi saloje nėra gyvenamųjų namų, aptarnaujantis personalas miega čia pat restoranuose, kažkokiuose kambarėliuose šalia tualetų. Žodžiu, konvejeris.“

Užsidėjo pliusiukus

Savaitę Pukete praleidę keliautojai guodėsi bent jau tuo, jog čia iškėlė draugų tuoktuvių metines. Remigijus šypsojosi, jog net Palangoje paplūdimys gražesnis, o vanduo anaiptol ne toks skaistus ir žydras, kaip neretai pristatoma reklaminiuose bukletuose.

Ilgainiui kompanija aptiko, jog pliažo pakraštyje specialiu kanalu tiesiai į vandenį iš vietos viešbučių, restoranų sukeliauja ir visos nuotekos, fekalijos.

„Tą rojų, išganytąją žemę galima rasti tik privačiuose paplūdimiuose, – pasakojo pašnekovas. – Taip ir darydavome – sumokėdavome vandens taksi ir keliaudavome į privatų pliažą.“

Remigijus juokavo, jog šioje kelionėje pasidėjo įprastus pliusus – apžiūrėjo architektūrą, „jodinėjo“ drambliais, apsilankė vienuolynuose bei vietose, kuriose buvo kuriami garsieji Holivudo filmai, mėgavosi paplūdimio malonumais.

„Visus tuos “standartus„ praėjome ir parsivežėme nuotraukas, kurias parsiveža faktiškai visi. Žinoma, tie kataloginiai vaizdai sužavi. Tačiau iš šios kelionės tikėjomės žymiai daugiau“, – prisipažino Remigijus.

Vis dėlto pašnekovas patikino, jog Tailando neišbraukė iš dar planuojamų aplankyti šalių sąrašo. „Ketiname ten nuvažiuoti su vaikais dar po kokių 10 metų ir pasižiūrėti, kas pasikeitė“, – šypsojosi pašnekovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų