Pereiti į pagrindinį turinį

Taline – tobuliausias jūrų muziejus

2012-05-20 18:03
Taline – tobuliausias  jūrų  muziejus
Taline – tobuliausias jūrų muziejus / Laisvūno Kavaliausko asmeninio albumo nuotr.

Taline duris atvėrė kol kas pasaulyje analogo neturintis jūrų muziejus. Povandeninės gamtos grožybių ar gyvų eksponatų ten nepamatysite, tačiau estų pastangos sudominti laivybos praeitimi bei dabartimi apstulbins ir tuos, kurie nėra dideli technikos mėgėjai.

Naujas Talino jūrų muziejaus padalinys, lietuviškai jo pavadinimą galima būtų išversti Hidrolėktuvų uosto muziejus (estiškai vadinasi Lennusadam, angliškai – Seaplane Harbour) – duris atvėrė neseniai. Muziejaus atidarymo iškilmėse dalyvavo trijų Baltijos šalių ministrai pirmininkai bei daugybė kitų garbingų svečių. Vienas iš 1100 atidarymo iškilmių svečių buvo ir klaipėdietis paveldosaugininkas Laisvūnas Kavaliauskas. Jis čia buvo pakviestas kaip Baltijos šalių jūrinio paveldo ir pakrančių kultūros monitoringo darbo grupės narys.

Daugybę pasaulio muziejų aplankęs L.Kavaliauskas tikino, kad tobulesnio muziejaus kol kas nėra matęs.

Hidrolėktuvų uostas, kuriame įrengta moderni ekspozicija, yra viso labo apie ketvirtis valandos pėsčiomis nuo Talino senamiesčio. Iš tiesų tai yra didžiulis angaras, pastatytas dar Pirmojo pasaulinio karo metu. Prieš šimtmetį hidrolėktuvai naudoti žvalgybai.

Pinigų muziejui įrengti estai gavo iš ES. 14 mln. eurų panaudota pastato restauracijai ir dar 3 mln. – muziejaus ekspozicijai įrengti. Jį kūrė dvidešimties architektų ir dizainerių grupė. Muziejaus plotą L.Kavaliauskas įvertino iš akies teigdamas, kad jis tikrai ne mažesnis nei du futbolo stadionai.

Po pustrečių metų darbo kūrėjams pavyko apstulbinti pirmuosius žiūrovus nerealiai sukurta ekspozicija, kur racionalumas, išmonė, atraktyvumas, informacijos gausa bei jos pateikimo įvairovė pribloškia pačia geriausia šio žodžio reikšme.

Rodo seniausią povandeninį laivą

Greta šio naują gyvenimą pradėjusio statinio kaip muziejaus ekspozicija stovi keturi senieji Estijos karo laivai.

Pagrindinis muziejaus eksponatas ir visos ekspozicijos ašis – povandeninis laivas „Lembit“, pastatytas Anglijoje 1935 m. Beje, tai seniausias pasaulyje povandeninis laivas, eksponuojamas muziejuje. Anglijoje buvo pagaminti ir praėjusio amžiaus pradžioje naudoti hidrolėktuvai. Vieno jų muliažą taip pat galima pamatyti naujajame muziejuje.

Projektuotojai išnaudojo visą pastato erdvę, grindis pateikdami kaip jūros dugną, kiek aukščiau sukūrę vaterliniją.

Žiūrovai gali pamatyti seniausio, rasto Estijos vandenyse, datuojamo 1550 m. laivo liekanas, tarpukario bei šiuolaikines jachtas, nedideles valteles, įvairius navigacinius ženklus, bunas, karo laikų minas, torpedas.

Kas keli metrai muziejuje sumontuoti kompiuteriai, kurie leidžia pateikti daugybę įdomios informacijos.

Sunkūs pabūklai ir net ne vieną toną sveriantis tankas pakelti ant metalinių pakylų. Daugybė įdomiausių eksponatų išdėstyti erdvėje.

Vilioja daugybe atrakcijų

Vieną sieną sudaro bene penkiolika modernių freskų, kuriose žmogus vaizduojamas kaip karo mašina, kurianti žudymo priemones, o greta reiškiamos pacifistinės idėjos.

Demonstruojami kai kurių sudėtingų konstrukcijų eksponatų pjūviai bei detalus laivo „Lembit“ pjūvio brėžinys. Ten pat įrengti poros lėktuvų simuliatoriai, kur lankytojai gali pasijusti karo lakūnais. Šios atrakcijos malonumus pajusti norėjęs L.Kavaliauskas valandą laukė, kol galės sėsti prie simuliatoriaus šturvalo, tačiau jaunas vyras taip įsijautė į netikėtą vaidmenį, kad net prašomas jo nepaliko.

Lankytojams siūlomas dar vienas smagus žaidimas – patiems pagal pateiktas schemas išlankstyti popierinius lėktuvėlius ir išbandyti juos leidžiant į keturių žiedų ertmę. Iš pirmojo žiedo nepasiekusių lėktuvėlių gausos aiškėja, kad tai nors ir primenantis vaikystę žaidimas, tačiau gerai skriejantį lankstinį pagaminti nelengva.

Kitoje vietoje įrengtas baseinas, o jame plaukioja laivelių modeliai, kuriuos lankytojai valdo ir gali jais kariauti.

Dar viena atrakcija – virtuali kelionė geltonuoju povandeniniu laivu. Į tokią submariną sulipę vaikai laivo priekyje mato lietuviškąjį Gustavą primenantį televizijos personažą, kuris pasakoja istoriją apie povandeninius laivus. Tokios povandeninės ekskursijos metu girdėti vandens gurgėjimas, leidžiantis į dugną laivui, dreba sėdynės.

Speciali patalpa, kurioje eksponuojamos karo jūreivių uniformos. Čia lankytojai gali jomis pasipuošti ir nusifotografuoti. Rimtesniems muziejaus lankytojams be galo įdomi gali pasirodyti vėliavų, karo amunicijos, ženklų ir net laivuose naudojamų indų ekspozicija.

"Ekspozicija įrengta taip išmoningai, taip koncentruotai ir įdomiai, kad kiekvienas žingsnis atneša naujų potyrių, įsuka lankytoją vis į naują sūkurį, ir verčia kaskart sukinėtis į visas puses, kad ko įdomaus nepralestum. Kadangi ten pat įrengta ir kavinukė, muziejuje galima praleisti visą dieną. Dar vienas mane maloniai nustebinęs dalykas – tarp ten parduodamų suvenyrų nemačiau jokio kičo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų