Pereiti į pagrindinį turinį

Tango ir roko dvasia su simfonijos prieskoniu

2008-12-23 09:00
Tango ir roko dvasia su simfonijos prieskoniu
Tango ir roko dvasia su simfonijos prieskoniu / Roko Medonio nuotr. Gintaras Rinkevičius

Intelektualios ir melodingos roko kompozicijos bei aistringai ir šmaikščiai besiplaikstantis tango. Didžiąsias metų šventes gruodžio 26–31 d. Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras (LVSO) pasitiks septynių koncertų fiesta.

Šmaikšti tango laisvė

Koncertų išvakarėse Kongresų rūmų salėje neramu. Palinkę prie natų, muzikantai derina simfoninio tango atkarpas. "Tai labai charakteringa muzika, – užniūniavo maestro Gintaras Rinkevičius. Paskubomis versdamas partitūros lapus jis iškėlė dešinę ranką į viršų ir salę užliejo temperamentingos muzikos garsai. Mušdamas taktą marimbos lazdelėmis, Pavelas Giunteris neištvėrė – į salę įsiveržus Jerzy Petersburskio populiariojo "Paskutinio sekmadienio" nostalgijai, ėmė suktis šokio ritmu. "Šitoje vietoje dūdos ir trombonai negroja!" – nepaisydamas linksmai nusiteikusių orkestrantų išdaigų dirigavo G.Rinkevičius. Lengva, pavėjui nešanti Aleksandro Zacepino muzika užbūrė ir jį patį – pirmąsias repeticijos valandas nuo dirigento veido nedingo šypsena. Jis tikisi, kad šypsena papuoš ir klausytojų veidus, kai šie išgirs sąmojingus tonus iš Leonido Gaidajaus komedijų "Briliantinė ranka" ir "Dvylika kėdžių". Naują programą ruošiantis orkestras žada pažerti ir daugiau hipnotizuojamų akimirkų. Paprastai iš tango tikimės aistros ir gilių emocijų, tačiau šventinėje programoje LVSO parodys ir kitokį tango veidą, keliantį šypsenas ir juoką. "Tai bus riba tarp rimtojo tango ir vadinamųjų "blatnyje pesni" (jas labai mėgo sovietmečio Odesos laikų mafija). Žinoma, prieš Naujuosius metus galima groti ir Johanneso Brahmso simfoniją. Šį kartą eisime kitu keliu", – teigė G.Rinkevičius, iki šiol jaučiantis sentimentus senajam rusų kinui.

Šalia komiškų "Pomogi mne" ("Padėk man" – rus.) ir Ostapo Benderio tango spalvų išryškės ir 1917 m. parašyta Gerardo Matoso Rodriguezo daina "La Cumparsita". "Tai šventiniai koncertai, todėl rinkausi pramoginius tango. Žinoma, norėjau atspindėti įvairias tango temas. Rimtąją pusę atskleis latvių kompozitoriaus Arturo Maskato "Tango" tema. Be Astoro Piazzollos tango yra ne tango, tad koncertui parinkau keturias populiariausias jo tango melodijas. Dar tik susipažįstame su ta muzika, orkestruotėmis, reikės daug dirbti", – trumpam prisėdęs savo darbo kabinete kalbėjo maestro G.Rinkevičius.

Roko ir simfonijos sąlytis

LVSO vadovas tarpušvenčiu neturės kada atsipūsti. Koncertuose jo komanda grįš ir prie "Pink Floyd" bei "Queen" kūrinių simfoninių versijų. Vilniuje koncerto "Us and Them: Symphonic Pink Floyd" premjera įvyko šių metų gegužę. Vienos intelektualiausių ir įdomiausių grupių roko istorijoje muzika G.Rinkevičių neatsitiktinai privertė atsigręžti atgal. "Pirmiausia mane paskatino publikos susidomėjimas. Tai labai graži simfoninė muzika", – kalbėjo nacionalinės premijos laureatas. Jo vadovaujamas orkestras prie "Pink Floyd" kūrinių prisilies sugrodamas britų kompozitoriaus Jeremy "Jaz" Colemano orkestrui aranžuotų dainų rinkinį "Us and Them". Albume panaudotos populiariausių albumų "The Dark Side of the Moon" ir "The Wall" dainos skambės kitaip – įgis simfoninio skambesio spalvų ir laisvės. Londono simfoninis orkestras, šį koncertą įrašęs dar 1995-aisiais, sulaukė didžiulio populiarumo visame pasaulyje.

Scenoje – su dukromis

Savita britų kompozitoriaus Tolgos Kashifo legendinės grupės "Queen" muzikos interpretacija – taip pat ne naujiena LVSO repertuare. Koncerto premjera buvo 2007 m. vasario 2 d. Tada šalia G.Rinkevičiaus vadovaujamo kolektyvo scenoje pasirodė solistės Saulė Rinkevičiūtė (smuikas), Rūta Rinkevičiūtė (fortepijonas) ir Vita Šiugždinienė (violončelė). Muzikantams talkino Petro Bingelio vadovaujamas Kauno valstybinis choras ir choras "Ąžuoliukas" (vadovas Vytautas Miškinis).

Ta pati komanda pasirodys ir šių metų šventiniuose koncertuose. "Queen" muzika, pritaikyta solistams, chorui ir orkestrui skamba nepaprastai. Pats mėgstu tiek "Queen", tiek "Pink Floyd" kūrinius, todėl juos malonu groti", – atviravo G.Rinkevičius. Turkų kilmės Didžiosios Britanijos kompozitorius T.Kashifas simfonijai panaudojo garsiausias grupės dainas: "Champions", "Rock You", "The Show Must Go On", "Love of My Life", "Who Wants to Live Forever".

Dirigentas neslepia – šis koncertai gimė iš noro privilioti kitokią publiką. "Tikiu, kad kai kurie žmonės į šiuos simfoninius koncertus ateis pirmą kartą. Pažįstu ir tokių, kurie po pirmojo apsilankymo "Us and Them: Symphonic Pink Floyd" suvokė, kad tai gyva ir įdomi muzika. Vėliau jie kalbėjo, kad ir Johannas Sebastianas Bachas, J.Brahmsas ar Richardas Vagneris nė kiek ne prastesni už populiariąją muziką", – sakė maestro, įsitikinęs, kad šie kūriniai ateinančiais metais jo klausytojams įpūs optimizmo.

Vieta. Kongresų rūmai, Vilniaus g. 6 / 16.

Laikas. Gruodžio 26 d. 19 val.

Kaina. 50–120 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų