Pereiti į pagrindinį turinį

Tango mėgėjai ieško bendraminčių

2009-06-25 23:59
Pamoka: svečiai iš Ispanijos C.Baruque ir O.Vall padės perprasti tango ir flamenką.
Pamoka: svečiai iš Ispanijos C.Baruque ir O.Vall padės perprasti tango ir flamenką. / Organizatorių archyvo nuotr.

Į Lietuvą atkeliauja ketvirtasis Baltijos šalių tango festivalis. Turėsime dar vieną progą pažinti šio aistringo šokio istorijos metamorfozes, išvysti flamenko ir tango šokių sintezę.

Festivalyje tradiciškai bus pristatyti visi aistringo šokio aspektai: muzika, šokis, poezija, tango teatras ir kulinarija. Jau ne vienus metus tango Lietuvoje populiarinantis festivalio sumanytojas Eduardo Gimenezas atkreipė dėmesį, kad šįkart turėsime progą pažinti ne tik tango, bet ir jo prosenelį – flamenką. 15 metų tango šokantys svečiai iš Ispanijos Carlosas Baruque ir Olga Vall pirmą kartą Lietuvoje pristatys flamenko ir tango junginį.

"Aš buvau sužavėtas, kaip pagal tango muziką galima sujungti skirtingas šokių rūšis – tango, flamenką ir modernųjį šokį. Galėsime išvysti tango istoriją ir kilmę, šokio raidos etapus – pamatyti, kaip iki šių dienų tobulėja šokio kalba, judesiai", – svečius gyrė festivalio sumanytojas E.Gimenezas.

Festivalyje netrūks ir lietuvių: su dainininku ir šokėju iš Argentinos Federico Manzanaresu koncertuos ansamblis "4 Tango", šoks tango poros – Irmantas Bačelis su Giedre Matačiūnaite ir Lina Pavalkytė su Tautvydu Vileikiu.

Tango – nelengvas šokis, jį būtina pajusti ir širdimi. Ar tai pavyksta ir lietuviams? E.Gimenezas nesutinka su nuomone, kad Argentinoje tango – saldainis, o Lietuvoje – tik saldainio popierėlis.

"Negalėčiau pasakyti, kad lietuviai tango šoka neaistringai. Tik dažnai užmiršta įsijausti į muziką, susikoncentruoja į tobulą judesių atlikimą. Tačiau lyginti Lietuvą su Argentina beprasmiška – tango gimtinėje šokis egzistuoja 150 metų ir yra tapęs gyvenimo filosofija ir tikėjimu", – sakė pašnekovas. O aistra šokant argentinietišką tango, jo įsitikinimu, atsiranda iš liūdesio, muzikos ir šokio istorijos pažinimo.

Norintiems susipažinti su tango istorija ar pasimokyti šokio rengiami seminarai. Jie vyks klube "Havana Social Club" (Šermukšnių g. 4A, birželio 26–28 d. nuo 13 val.).

"Išmokti šokti tango įmanoma visiems. Juk šokis negimė laboratorijoje, o atsirado gatvėje – tad jei žmogus moka vaikščioti pagal bet kokį muzikos ritmą, vadinasi, jis gali šokti tango", – optimistiškai nuteikė E.Gimenezas.

Festivalio pradžia – birželio 26 d. 19 val. Vilniaus rotušėje (Didžioji g. 31). Dalyvauja "Tango Gatos" (elektroninio tango projektas), "4 Tango" , Ieva Prudnikovaitė, F.Manzanaresas, C.Baruque ir O.Vall, I.Bačelis ir G.Matačiūnaitė, L.Pavalkytė ir T.Vileikis, E.Gimenezas ir Brigita Urbietytė. Bilietų kaina 40–60 litų.


Gintaras Svistunavičius, choreografas, sportinių šokių profesionalas

Tango yra aistringas, jausmingas, temperamentingas ir susikaupimo šokis. Tango – rimtas šokis, o flamenkas ar salsa – linksmesni, skirti atsipalaiduoti. Lietuviai labai daug nusimano apie šokį ir judesį, lietuvių tauta turi talentą šokti. Išmokti tango sunkiau nei salsos pagrindinį variantą, tačiau esminius tango žingsnelius galima nesunkiai suprasti ir išmokti. Norint išmokti aistringai šokti tango, svarbiausia pajusti muziką ir partnerį. Mokytis šokti padeda šokio istorijos išmanymas ir paties šokio įsivaizdavimas. Patartina suprasti, kas yra tango, domėtis profesionalių porų šokimo subtilybėmis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų