„TARP“ pristatė jubiliejinę programą, kurioje – išskirtiniai užsieniečių pasirodymai

  • Teksto dydis:

Vilniuje prasidėjo poeziją ir audiovizualinį meną apjungiantis festivalis „TARP“, kuris tęsis iki rugsėjo 19 dienos. Dešimties metų jubiliejų skaičiuojantis festivalis smalsiems žiūrovams ir klausytojams pristatytas renginių, laviruojančių tarp poezijos, instaliacijų, video dirbtuvių, fotografijos parodų, gyvo garso koncertų ir performansų.

Festivalio pristatymo spaudos konferencijoje dalyvavę festivalio sumanytoja poetė Gabrielė Labanauskaitė, atlikėjas Žygimantas Kudirka ir vaizdo menininkas Francis Magnenot vienbalsiu sakė, kad poezija yra universali kalba, jungianti įvairias meno formas ir skirtingus atlikėjus, rašoma pranešime spaudai.

G. Labanauskaitė teigė, kad dešimtąjį gimtadienį švenčiantis festivalis žiūrovams siūlo kaip niekad gausią užsienio atlikėjų programą: „Šiemet esame TARP kubu – tarptautinis, tarpdisciplininių tarpinių būsenų festivalis. Daugiausiai užsienio svečių, daugiausiai skirtingų medijų ir daugiausiai eksperimentinių potyrių. Suprantu, kad dabar visa tai skamba kaip kosmosas, bet poezija ir yra tas paslaptingas vanduo, į kurį norisi panirti  intuityviai, be didelių galvojimų“.

Ji taip pat pasidžiaugė, kad per dešimt savo gyvavimo metų festivalis ne tik pristatė įdomiausius audiovizualinės poezijos atstovus iš užsienio, bet ir inicijavo ne vieną naują poezijos ir tarpdisciplininių menų kūrėjų projektą Lietuvoje.

„Šių metų pavyzdys yra audiozinas, kuriame pirmąsyk bus apjungiama skirtingose aplinkose skaitoma poezija su garsiniais eksperimentais ir netgi audiokomiksais – pačių kūrėjų visiškai naujai išgalvotu žanru“, – teigė G. Labanauskaitė, kuri priminė, kad šio audiovizualinės poezijos žanro naujoko premjera įvyks trečiadienį nuo 20 val. tamsioje kino teatro „Pasaka“ salėje.

Pirmasis festivalio „TARP“ renginys įvyko pirmadienį. Jame vaizdo menininkų kolektyvas „Cinema Fragile“ (Katia Viscogliosi ir Francis Magnenot duetas) vedė video haiku dirbtuves, kurių metu dalyvių sukurtus vizualius eilėraščius bus galima pamatyti trečiadienį, 18.30 val., Prancūzų kultūros centre.

Renginyje kolektyvas „Cinema Fragile“ pristatys ir savo darbus, kuriuos vadina poetiniais esė, kino eilėraščiais, eksperimentine beletristika ar potyrių dokumentacija. Šie literatūros ir kino susirašinėjimai audžiami iš atsitiktinių tekstų, kažkieno įamžintų vaizdų ar pačių kūrėjų nufilmuotos vaizdo medžiagos.

Kitas išskirtinis festivalio renginys įvyks ketvirtadienį nuo 20 val. kultūros bare „Kablys“, kur vyks slemo vakaras su Lietuvos atlikėjais Žygimantu Kudirka (MC Mesijus), Dariumi Pocevičiumi, Dariumi Jurevičiumi ir Domu Raibiu. Kviestinis renginio svečias iš Čekijos –  atlikėjas Ondrej Buddeus, kuris surengs performansą.

„Ilgą laiką rašymas buvo elito privilegija, nes dauguma žmonių nemokėjo rašyti ar skaityti. Dabar viskas yra kitaip. Slemas yra kažkas „tarp“. Tarp rašytojų ir žmonių, kurie turi pomėgį rašyti. Slemas yra platforma, kurioje galimos naujos prieigos prie poezijos. Slemas yra lyg slapta poezija, paslapčių poezija, nes žmonės, kurie nerašo profesionaliai, dažniausiai nėra linkę rodyti savo darbų“, – teigė alternatyvios muzikos kūrėjas Ž. Kudirka.

Penktadienį, rugsėjo 18 d., visų poezijos, muzikos ir tarpdisciplininių menų gerbėjų laukia didžiausias festivalio renginys – koncertas su šio festivalio žvaigždėmis iš užsienio Rosen (Didžioji Britanija), Gudrun Gut (Vokietija), Alessandro Bosetti (Italija) ir Vul Vulpes (Estija). Koncertas nuo 19.00 val. vyks Lietuvos teatro, kino ir muzikos muziejus kiemelyje.

Paskutinioji festivalio diena, šeštadienis, bus skirtas diskusijai ir paskaitai „TARPdisciplininės poezijos būsenos“ su video poezijos festivalio „Liberated Words“ organizatorėmis Sarah Tremlett ir Lucy English iš Didžiosios Britanijos. Renginiai vyks Nacionalinė dailės galerijoje nuo 12 val. , o nuo 19.30 val. „Gėlių paviljone“ vyks festivalio uždarymas su „SHE`S A SHOW“ (Danija) pasirodymu, dviejų fotografijos ir poezijos parodų – „TARPinės būsenos“ ir „Astronominė Louis-Auguste Blanqui hipotezė“ – atidarymu bei atviro mikrofono vakaru, kurio metu visi norintys galės skaityti poeziją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių