- Klaipeda.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
-
Tarptautinę cepelinų dieną žinomi žmonės mokėsi jų gaminimo subtilybių
Vasario 2-ąją yra minima Tarptautinė cepelinų diena.
„Pirmą kartą juos pati gaminau! Iki šiol buvau profesionali jų valgytoja, įsitikinusi, kad dviejų kėdžių vienu metu neįmanoma apsėsti ir gerai abiejų darbų padaryti!“ –juokavo dainininkė Ingrida Kazlauskaitė.
Ją, kaip ir būrį kitų žinomų kauniečių, nacionaliniu lietuvišku patiekalu vadinamų cepelinų ruošimo subtilybių mokė virtuvės meistrė Rasina Šapauskienė.
„Mes savo namuose karts nuo karto surengiame cepelinų balių. Tiesa, gaminame paprasčiau nei senovinių tradicijų besilaikanti Rasina, bet rezultatu visada džiaugiamės“, – sakė grupės „16 Hz“ nariai Petras ir Robertas Jucevičiai.
Šeimyniškus brolius nustebino tai, kad virtuvės meistrė, gamindama didžkukulius, naudoja ir tarkuotas, ir virtas bulves. Beje, pastarąsias ji ruošia iš vakaro – išvirusi palieka per naktį.
„Su lupenomis virti šakniavaisiai geriau išsaugo krakmolą. Tad, tai logiškas profesionalų patarimas“, – sakė R. Jucevičius, pridurdamas, jog būtent tinkamas krakmolo kiekio parinkimas ruošiant cepelinus jam yra sudėtingiausias momentas.
Vaikystėje mėgęs tik cepelinus su varške, dabar jis pirmenybę teikia mėsa įdarytoms bulvėms.
„Niekada nesam naudoję kitokių ingredientų, nors vis dažniau kavinių meniu pastebiu cepelinų su grybais, lašiša ar dar kokia neįprasta sudedamąja dalimi“, – kalbėjo atlikėjas.
Jo brolis pridūrė, kad gaminant cepelinus į masę reikia įdėti vitamino C, priešingu atveju patiekalas taps ne itin patrauklios pilkšvos spalvos. P. Jucevičiui įdomi buvo R. Šapauskienės rekomendacija į įdarą įpilti šiek tiek sultinio, suteikiančio maistui netikėtą poskonį.
Jucevičių šeimoje kūrinius iš bulvių vadindavo arba varliniais, arba cemantiniais. Pastarieji būdavo ruošiami iš tarkuotų, o pirmieji – iš virtų bulvių.
Cepelinų virimą savo šeimos tradicija laiko ir Gediminas Juodeika. Jis tikino galįs pats juos paruošti, nes to išmokęs dar būdamas mažas. Pašnekovas iki šiol prisimena, kaip Juodeikos bulves tarkuodavo su tarka.
„Kaip pagerėjo situacija, kai atsirado bulvių tarkavimo mašina!“ – iki šiol šeimos moterų džiaugsmą pamena G. Juodeika.
Jam gardžiausi antros dienos cepelinai, kuriuos šviesaus atminimo močiutė laikydavo šiltai puodus apsukusi rankšluosčiais bei antklodėmis.
„Esu mėginęs pats virti cepelinus, bet man nepavyko... Mėgstu juos, bet skanauju retai. Tai – mano poilsio, sekmadienio maistas, kuriuo lepinuosi, kai žinau, kad kita diena bus laisva ir nereikės koncertuoti“, – sakė dainininkas Mindaugas Mickevičius-Mino.
Dainininkė Gabrielė Rutkauskienė-Vasha – tikra patiekalų iš bulvių gamybos asė. Ji patikino, jog maistą ruošti išmoko natūraliai – stebėdama prosenelę, močiutę, mamą.
„Mėgstu cepelinus ir visa kita, kas iš bulvių. Bet lepinuosi tuo retai“, – sakė pašnekovė.
Vasha patikino namuose išmėginsianti tradicinį, į kulinarinio paveldo sąrašą įtrauktą cepelinų ruošimo receptą, kuriuo pasidalino R. Šapauskienė.
Keturioms porcijoms didžkukulių reikia apie 1,5 kilogramo tarkių, 0,5 kilogramo virtų bulvių, 4 šaukštų krakmolo, 20 gramų druskos. Įdarui – 0,5 kilogramo maltos mėsos, keptų svogūnų, pipirų, druskos, sultinio. Padažui – spirgučių ir grietinės.
Nuskustos, žalios bulvės yra sutarkuojamos, o tarkiai ne per stipriai išspaudžiami per marlę. Leidžiama nusistovėti krakmolui, kuris vėliau dedamas į tarkius. Tuomet – virtų bulvių ir druskos eilė. Masė gerai suminkoma.
Į vandenį, kuriame virs cepelinai, taip pat įberiama krakmolo.
Įdaro ingredientai išmaišomi ir formuojami cepelinai.
„Net jei kas nors nepavyks, o valgyti – norėsis, tikrai viską suvartosite. Tad, skanaus ir su Tarptautine cepelinų diena!“ – sakė renginių vedėjas, save cepelinų gamybos meistru vadinantis ir R. Šapauskienės surengtoje pamokoje įgūdžius tobulinęs Dainius Martinaitis.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Jau greitai „Luktelk“ nuskambės Malmėje – į „Euroviziją“ išlydėtas Silvester Belt2
Balandžio 25-ąją Lietuvos atstovas Silvester Belt išvyko į Švediją, Malmę, kurioje ruošis pasirodymui ant didžiosios „Eurovizijos“ scenos. Išlydėti dainininko Vilniaus oro uoste susirinko minia gerbėjų. ...
-
GJan surengs dar vieną koncertą „Žalgirio“ arenoje: dabar jaučiuosi užtikrinta
Socialiniuose tinkluose dainų autorė ir atlikėja paskelbė ambicingo, jau antrojo savo muzikinėje karjeroje, koncerto Kauno „Žalgirio“ arenoje datą ir kviečia ten susitikti 2025 m. sausio 18 dieną. ...
-
Princesės Beatričės buvęs vaikinas P. Liuzzo rastas negyvas: tai tapo tarsi užburtas ratas
Buvęs princesės Beatričės Ferguson vaikinas Paolo Liuzzo mirė, kaip įtariama, nuo narkotikų perdozavimo, viename Majamio viešbutyje, rašoma „The Independent“. ...
-
K. Zvonkuvienė ir keturi jos vyrai: vienas – sportui, kitas – gyvenimui, trečias – muzikai
Improvizacija – scenoje gimstantis nerežisuotas, antrąkart nepakartojamas spektaklis. Smagi meno forma nesvetima ir dainininkams bei pramogų verslo atstovams – improvizacijos ir ant scenos, ir prieš kameras nemažai. Į naujos pramoginės...
-
M. Daikerytė išsiskyrė su širdies draugu: mums nepavyko7
Po dvejų kartu praleistų metų skirtingais keliais pasuko verslininkė, vizažistė Milita Daikerytė ir jos širdies draugas Justas. Apie skyrybas mergina užsiminė socialiniame tinkle „Instagram“, o vėliau žinią patvirtino ir žiniask...
-
Garsios moterys prabilo apie plastines operacijas: negalėjau žiūrėti į savo nuotraukas21
Gražius žmones matome kasdien – jie mojuoja mums iš TV ekranų, siūlo kremus socialiniuose tinkluose ir pasitinka kiekviename žurnalo viršelyje. Tačiau natūralia savo išvaizda patenkinti yra ne visi, o ir fotošopo tam, k...
-
B. Jakučionytė: atrodo, kad visa sistema sukurta taip, kad paaugliams būtų tik blogiau1
„Aš žiūriu su siaubu į tai, kokį spaudimą dabar patiria paaugliai ir kaip jie dabar gyvena,“ – sakė visuomenės veikėja, renginių organizatorė ir socialinio tinklo „TikTok“ žvaigždė Birutė Jakučionytė. &bdquo...
-
Silvester Belt sėkmė užsienyje: gastrolės po Europą, bičiulystė su O. Alexander ir padėkos3
Laikas iki 2024-ųjų „Eurovizijos“ dainų konkurso sparčiai tirpsta. Jau šį ketvirtadienį Lietuvos atstovas Silvester Belt išvyks į Švediją, kur jo lauks paskutinės repeticijos prieš didįjį šou. Vos prie&...
-
Istorinis posūkis: K. Middleton ir princui Williamui suteikti nauji titulai3
Kate Middleton ir princas Williamas imasi naujų karališkųjų pareigų, rašoma „People“ portale. ...
-
Klaipėdos prekybos centre hidžabą apsivilkusi moteris šokiravo pirkėjus44
Hidžabą apsivilkusi moteris viename Klaipėdos prekybos centre ne tik šokiravo pirkėjus, bet ir kėlė socialinį šoką. Šia teatro „ARTYN“ spektaklio reklama buvo siekiama patikrinti, kokie stereotipai vyrauja šiandi...