Pereiti į pagrindinį turinį

Toronto kino festivalį atidarė ilgai lauktas „Šaunusis septynetas“

2016-09-09 08:01
BNS inf.

Du „Oskarus“ laimėjęs Denzelis Washingtonas (Denzelis Vašingtonas) su spalvinga ginkluotų vyrukų gauja ketvirtadienį atidarė Toronto kino festivalį, pristatę ilgai lauktą novatorišką 1960 metų vesterno „Šaunusis septynetas“ (The Magnificent Seven) perdirbinį.

Didžiausias kino renginys Šiaurės Amerikoje tęsis iki rugsėjo 18 dienos. Šimtus filmų kūrėjų ir aktorių į didžiausią Kanados miestą pritraukiantis renginys itin svarbus „Oskarų“ besitikinčioms kino studijoms ir platintojams.

41-ajame tarptautiniame Toronto kino festivalyje bus parodyta apie 400 pilnametražių ir trumpametražių filmų iš 83 šalių.

Naujasis režisieriaus Antoine'o Fuqua (Antuano Fuka) darbas „Šaunusis septynetas“ yra klasikinio vesterno perdirbinys. Originaliame filme vaidino 7-ojo dešimtmečio Holivudo žvaigždės Yulas Brynneris (Julas Brineris), Steve'as McQueenas (Stivas Makvinas) ir Charlesas Bronsonas (Čarlzas Bronsonas). „Šaunusis septynetas“ buvo sukurtas pagal japonų kino grando Akiros Kurosawos (Akiros Kurosavos) filmą „Septyni samurajai“ (Seven Samurai).

Naujausioje filmo versijoje D. Washingtonas vaidina Semą Čisolmą – samdomą medžiotoją, vadovaujantį grupei, siekiančiai apginti vieną Laukinių Vakarų miestą nuo nedorėlio pramonininko, kurį įkūnijo Peteris Sarsgaardas (Piteris Sarsgardas), ir jo pakalikų kariuomenės.

Iš pradžių susigundę pinigais, pasiūlytais miestelio gyventojos Emos Kalen, kurią vaidina aktorė Haley Bennett (Heili Benet), vėliau šie nutrūktgalviai įsitraukia į taurią kovą dėl principų prieš godumą ir dominavimą.

Balandį, kai filmas buvo montuojamas studijoje, A. Fuqua naujienų agentūrai AFP sakė norėjęs išsklaidyti Holivudo sukurtus mitus, kad Amerikos pasienyje gyvendavo tik baltaodžiai ūkininkai, įstatymų prižiūrėtojai ir nusikaltėliai, kovojantys dėl pinigų ar žemių.

Iš tikrųjų Laukiniuose Vakaruose buvo apstu europiečių, kinų, meksikiečių, indėnų ir juodaodžių.

„Vesternai keičiasi pagal laikmetį, kuriame jie kuriami“, – sakė A. Fuqua spaudos konferencijoje prieš filmo premjerą Toronte.

„Sukūrėme filmą pagal pasaulį, kuriame dabar gyvename, – sakė jis. – Jei prisirištume prie vieno modelio, visuose vesternuose vaidintų vien baltieji, atrodantys kaip Johnas Wayne'as (Džonas Veinas).“

Metafora apie Ameriką

Šiame veiksmo pilname filme taip pat vaidina Chrisas Prattas (Krisas Pratas), įkūnijantis kortų sukčių ir sprogimų mėgėją, Ethanas Hawke'as (Itanas Hokas), atliekantis snaiperio vaidmenį, Vincentas D'Onofrio (Vincentas D'Onofrijas), suvaidinęs seklį, ir Lee Byung-hunas (Li Bjung-Hunas) iš Pietų Korėjos, filme tapęs peilius mėtančiu žudiku.

D. Washingtonas, A. Fuqua ir E. Hawke'as kartu yra dirbę ir anksčiau. Ypač pasisekęs filmas – „Išbandymų diena“ (Training Day), kurio premjera taip pat buvo parodyta Toronto kino festivalio metu. Už sukto Los Andželo policininko vaidmenį šiame filme D. Washingtonas 2001 metais pelnė geriausio aktoriaus „Oskarą“. Savo pirmąjį „Oskarą“ šis aktorius gavo 1990 metais už antro plano vaidmenį pilietinio karo dramoje „Garbė“ (Glory).

D. Washingtonas taip pat pasirodė 2014 metų A. Fuqua devintojo dešimtmečio televizijos serialo „Ekvalaizeris“ (The Equalizer) adaptacijoje apie vienišių, ginklu vykdančiu teisingumą. Šis filmas sulaukė vidutiniškų atsiliepimų, bet kino teatruose uždirbo apie 200 mln. dolerių.

Paklausus apie tai, kaip pavyko susidoroti su rasiniais vesterno herojų skirtumais, juolab, kad dabar Amerikoje tvyro didelė rasinė įtampa, režisierius sąmojingai išsisuko: „Aš tik norėjau pasižiūrėti į Denzelį Washingtoną ant žirgo. Tai – įvykis.“

Surimtėjęs jis pridūrė: „Denzelis įeina į kambarį ir viskas sustoja. Clintas Eastwoodas (Klintas Istvudas) įeina į kambarį ir viskas sustoja. Ar taip nutinka dėl to, kad jis ginkluotas, ar dėl jo odos spalvos? Leisime tai nuspręsti žiūrovams.

Vienas Toronto festivalio direktorių Piersas Handlingas (Pirsas Handlingas) apie šį filmą sakė, kad „tai yra įdomi metafora apie mūsų dienų Ameriką“.

Dėmesys politikai

Šių metų Toronto kino festivalis daug dėmesio skirs juostoms apie Amerikos politikus, jaunimo radikalumą, rasizmą, feminizmą ir nežemiškų ateivių apsilankymus.

Tarp filmų, nusipelniusių pagyrimo, šiemet verta paminėti naująją Deniso Villeneuve'o (Deniso Vilenevo) mokslinės fantastikos dramą „Atvykimas“ (Arrival) ir Oliverio Stone'o (Oliverio Stouno) juostą „Snoudenas“ (Snowden), kuriame pasakojama apie 2013 metais JAV žvalgybos paslaptis nutekinusį Edwardą Snowdeną (Edvardą Snoudeną).

Ryano Goslingo (Rajano Goslingo) ir Emmos Stone (Emos Stoun) pasirodymas kerinčiame miuzikle „La La Land“, kuris atidarė ir Venecijos kino festivalį, sukėlė tikrą karštligę. Šioje juostoje pateikiama džiazo muzikanto ir pradedančios aktorės meilės istoriją.

Ewano McGregoro (Evano Makgregoro) filme „Amerikietiška pastoralė“ (American Pastoral), jo režisūriniame debiute, pasakojama apie XX a. 7-ame dešimtmetyje sukrėtimų išskirtą idealią amerikiečių šeimą, o Gartho Daviso (Garto Deiviso) juosta „Lion“ atskleidžia tikrą berniuko, atskirto nuo šeimos ir po 25 metų pradėjusio ieškoti savo namų, istoriją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų