V. Prapras: viena žinomiausių „Hiperbolės“ dainų sukurta grįžus iš koncerto kalėjime

Muzikinio projekto „Dainų daina“ žiūrovai kaskart susipažįsta ne tik su šiuolaikinių Lietuvos kompozitorių dainomis, bet ir jų kūrimo istorijomis. Šį sykį legendinės grupės „Hiperbolė“ dainų autorius Viktoras Prapras papasakojo, kaip buvo sukurta viena žinomiausių jo dainų „Tu grok, susimildama, grok“.

Tarp vyresniųjų kompozitorių šį vakarą buvo Algimantas Raudonikis, Mikalojus Novikas, Vytautas Šiškauskas, V. Prapras ir Ovidijus Vyšniauskas. Jaunesniųjų kompozitorių kartai atstovavo Deivydas Zvonkus, Arvydas Martinėnas-Vudis, Stano, Anatolijus Oleinikas ir Laura Remeikienė.

Pirmojoje kovoje susitiko M. Noviko kūrinys „Vaivorykštė“, kurį sudainavo Jurgita Adomonytė ir D. Zvonkaus „Prie švyturio ugnies“, kurį atliko M. Noviko sūnaus vadovaujamas ansamblis „Jazz Island“.

„Kiekvienas autorius yra laimingas, kai tokio lygio atlikėja dainuoja jo kūrinį“, – sakė kompozitorius M. Novikas, girdamas operos dainininkę J. Adomonytę. Stano prisipažino šią dainą girdintis pirmą kartą. „Nors anksčiau nesu jos girdėjęs, šis kūrinys mane labai giliai palietė ir privertė susimąstyti“ – sakė jis.

A capella atliekama D. Zvonkaus daina patiko V. Šiškauskui, tačiau jos atlikime pasigedo styginių instrumentų. O. Vyšniauskui ir daina, ir jos atlikimas atrodė pakankamai profesionalūs.

Antrojoje dvikovoje susirungė A. Raudonikio kūrinys „Paukščių taku“ ir Vudžio „Muzika fėja“. Pirmąjį kūrinį atliko Valdemaras Frankonis ir Kristina Jurė, antrąjį – atlikėja Maya.

„Man atrodo, kad maestro A. Raudonikis turėtų pakankamai kūrinių dar septyniolikai „Dainų dainos“ sezonų. Jo kūryba – vieni superhitai, manau, kad jie turėtų skambėti dažniau“, – kompozitorių gyrė D. Zvonkus. O Stano patikino, kad jam labiau patinka lyriškos A. Raudonikio dainos.

Komentuodami Vudžio dainą komisijos nariai labiau gyrė unikalų atlikėjos balsą nei patį kūrinį. „Man buvo pernelyg akademiška, pritrūko jaunatviško maksimalizmo“, – sakė V. Prapras.

Trečiajame muzikiniame susitikime – V. Šiškausko daina „Palauk manęs“ ir Stano daina „Svajonės“.

V. Šiškauskas savo kurtą dainą atliko kartu su Radžiu. Stano savo kūrinį atlikti patikėjo „Džimbos vaikų“ būreliui.

Neįprastas V. Šiškausko ir Radžio duetas patiko jaunesniųjų kompozitorių atstovei L. Remeikienei. „Dėka šio projekto tikriausiai išgirsiu visas jūsų dainas. Suprantu, kodėl pasikvietėte į kompaniją Radžį – jo šokis labai tiko šiai dainai“, – komentavo ji.

O Stano pasirinkimą kūrinį patikėti vaikams vyresnieji kompozitoriai kritikavo. „Scenoje matėme angeliukus, tačiau muzika – ne angeliška ir pagal tematiką vaikams nelabai tinka“, – manė M. Novikas.

Ketvirtojoje kovoje nuskambėjo O. Vyšniausko daina „Gimę mes Lietuvoj“, kurią kartu su „Liepaitėmis“ atliko pats autorius ir A. Oleiniko kūrinys „Nežinau, kodėl“, sudainuotas jo paties.

„Dainos kuriamos dėl dviejų priežasčių – dėl pinigų arba viduje netelpančio skausmo. Mano manymu, tokios dainos kaip „Gimę mes Lietuvoj“ rašomos tik dėl antrosios priežasties“, – sakė Stano. D. Zvonkaus manymu, patriotinės dainos paliečia visų lietuvių širdis, tad jis džiaugiasi, tokių dainų gausėjimu.

A. Oleiniko dainą „Nežinau, kodėl“ A. Raudonikis pavadino paties atlikėjo vizitine kortele. Jam pritarė ir M. Novikas: „Ši daina tikrai puikiai žinoma publikai, bet autoriui norėčiau palinkėti, kad tai nebūtų jo vienintelė žinoma daina.“

Paskutinėje kovoje V. Prapro dainą „Tu grok, susimildama, grok“, kurią anksčiau atliko legendinė grupė „Hiperbolė“, šį kartą sudainavo grupė „DAR“. O savo pačios parašytą dainą „Ką aš padariau“ L. Remeikienė atliko kartu su Ž. Žvaguliu.

„Dainą „Tu grok, susimildama, grok“ sukūriau grįžęs iš koncerto griežto rėžimo kalėjime. Buvo slogi nuotaika, o atsivertęs V. Šulcaitės rinkinuką ir pamatęs jos eiles iškart išgirdau melodiją. Daina gimė per 15 min.“, – kūrybos procesą prisiminė V. Prapras.

D. Zvonkaus nuomone, tai – legendinė daina, kuri tiko praėjusiai kartai, tinka šiai kartai ir kurios klausysis dar daugelis ateities kartų.

Paskutinę laidoje nuskambėjusią L. Remeikienės sukurtą dainą vyresnieji kompozitoriai įvertino puikiai. „Tai – klasikinė daina apie meilę. Vienintelis dalykas, kurio man pritrūko dvylikastygė gitara šalia“, – tikino V. Šiškauskas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių