Vandens mūšiai su drambliais pradeda Tailando Naujųjų metų šventę

  • Teksto dydis:

Tailande ketvirtadienį pradedant švęsti tradicinius Naujuosius metus, širdelėmis ir gėlėmis apipaišyti drambliai purškė vandenį ant džiūgavusių žmonių, bet gyvūnų apsaugos organizacijos teigia, kad šie kasmetiniai renginiai yra žiauraus elgesio su gyvūnais apraiška.

Buvusioje Tailando sostinėje Ajutajoje, kurią turistai yra pamėgę dėl senovinių šventyklų griuvėsių, keliolika dramblių su prižiūrėtojais ant nugarų žingsniavo gatvėmis taškydami vandeniu gyventojus ir užsieniečius.

Šia ceremonija prasideda visą savaitgalį truksianti tradicinė budistų Naujųjų metų šventė Songkranas, kuri oficialiai prasidės balandžio 13 dieną.

Žmonės „ryte gali ateiti pagerbti Budos ir paaukoti vienuoliams, o po pietų pažaisti vandeniu su drambliais“, sakė Ajutajos dramblių ūkio savininkas Laithongrenas Meepanas (Laitongrenas Mipanas).

Vandens taškymas straubliu yra „natūralus dramblių būdas žaisti“, pridūrė jis.

Songkranas, kurio metu tradiciškai pagerbiami vyresnieji ir vandeniu apšlakstomos Budos statulos vietos šventyklose, bėgant laikui virto triukšmingais vandens mūšiais.

Vandens šautuvais ir apsauginiais akiniais apsiginklavę vietiniai gyventojai ir užsieniečiai dalyvauja „šlapiose“ gatvių šventėse, kone visiškai paralyžiuojančiose šalį.

„Kitose provincijose rengiamos putų šventės. Bet Ajutajoje galite švęsti Songkraną su drambliais“, – naujienų agentūrai AFP sakė Laithongrenas Meepanas.

Dramblių prižiūrėtojai išmoko juos pakelti priekinę koją sveikinantis ir judėti pagal muziką, o tai labai patinka žmonėms.

Vis dėlto tokia praktika yra žiauri, sakė Tomas Tayloras (Tomas Teiloras) iš nevyriausybinės organizacijos „Wildlife Friend Foundation Thailand“, kuri gelbsti naminius dramblius ir užsiima jų reabilitacija.

„Elgtis nenatūraliai drambliai paprastai verčiami bauginimu, naudojant aštrų įrankį“, – naujienų agentūrai AFP sakė T. Tayloras.

Jo organizacija leidžia 24 išgelbėtiems drambliams laisvai vaikštinėti, maudytis ir ieškoti pašaro, o turistai gali sužinoti, kaip reikėtų pagarbiai elgtis su šiais gyvūnais. „Nerakinti grandinėmis, nemušti, nejoti ant jų“, – sakė T. Tayloras.

Tailande nelaisvėje laikomų dramblių skaičius yra vienas didžiausių pasaulyje. Kaip šalies nacionaliniai gyvūnai, drambliai daugiausia naudojami turizmo sektoriuje: žmonės moka pinigus, kad galėtų juos pašerti ar ant jų pajodinėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių