Pereiti į pagrindinį turinį

Viešas A.Žalpio laiškas kolegai ir popieriniai postai

2010-03-24 16:11
Braižas: atpažįstamas A.Žalpio kūrybos simbolis – popierinės kėdės-krėslai-postai, kuriomis menininkas pabrėžia ir įvairių postų trapumą.
Braižas: atpažįstamas A.Žalpio kūrybos simbolis – popierinės kėdės-krėslai-postai, kuriomis menininkas pabrėžia ir įvairių postų trapumą. / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Šiuo metu Kaune veikia dvi konceptualiu menininku prisistatančio Arvydo Žalpio personalinės parodos.

Kauniečio vadovaujamoje Lietuvos dailininkų sąjungos galerijoje "Meno parkas" eksponuojamos instaliacijos, videodarbai – čia veikia paroda "(Ne)vizitinė kortelė".

Parodos pavadinimu autorius kelia uždarumo, nenoro atsiverti klausimus. O per kuriamus ar mieste atrastus, vaizdo projekcijose atgaivintus objektus siekia kalbėti apie miesto skaudulius. Autoriaus nuomone, per dvidešimt nepriklausomybės metų Kaunas taip ir neišsivadavo iš sustabarėjimo. A.Žalpys įsitikinęs: šiam miestui tiktų etiketė "Savo veido neturėjimas". Būtent tokią kostiumuotą beveidę minią vaizduojanti skaitmeninė fotografija, primenanti neseną vieno banko reklamą, pasitinka kiekvieną, žengiantį į galerijos ekspozicijų salę. Šalia fotografijos – sovietmečio lozungus primenantis klausimas: "Ar tu viską padarei, kad tavo miesto gyvenimas būtų vertingesnis?"

Galerijos antrajame aukšte – videodarbai ir instaliacijos, kurių pagrindinis simbolis – biurokratinės, iš popierių (dokumentų?) suklijuotos kėdės-krėslai-postai. Šis simbolis atkeliauja iš ankstesnių metų autoriaus kūrybos. Anot A.Žalpio, eksponuojamų kėdžių skaičius – keturiolika – yra neatsitiktinis.

"Tiesiogine prasme tai primena Kryžiaus kelio stotis, kurių taip pat yra keturiolika. Netiesiogiai tai primena auką, kurios mes taip pasigendame šiuolaikinėje visuomenėje. Juk aukotis dėl tam tikrų aukštesnių idealų, visuomenės gerovės šiandien taip neįprasta", – paaiškino menininkas.

Galerijoje "MJ studija" veikiančioje A.Žalpio personalinėje parodoje pavadinimu "Žalia (laiškas kolegai Andreas Pytlik)" eksponuojami foto- ir videodarbai. Fragmentiškumu alsuojančiose nespalvotose fotografijose išsiskiria žalios spalvos detalės. A.Pytlik – vokiečių tapytojas ir videomenininkas, kuriantis žalios spalvos tematika.

"Laišką kolegai galima išsiųsti oro arba elektroniniu paštu. Bet galima pasiųsti laišką-parodą, kurį skaitys ir visuomenė", – sakė kaunietis. Trys fotografijos iš šios parodos gegužę bus eksponuojamos didžiulėje tarptautinėje parodoje Vokietijoje.


Kas? A.Žalpio personalinė paroda "(Ne)vizitinė kortelė".

Kur? Galerijoje "Meno parkas" (Rotušės a. 27).

Kada? Paroda veikia iki kovo 27 d.


Kas? A.Žalpio fotografijos, videodarbų paroda "Žalia (laiškas kolegai Andreas Pytlik)".

Kur? Galerijoje "MJ studija" (Rotušės a. 1).

Kada? Paroda veikia iki kovo 25 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų