Pereiti į pagrindinį turinį

"Viki Kristina Barselona" – keturkampis meilės trikampis

2008-11-21 09:00
"Viki Kristina Barselona" – keturkampis meilės trikampis
"Viki Kristina Barselona" – keturkampis meilės trikampis

Naujausia komedija "Viki Kristina Barselona" su keturiskart "Auksiniam gaubliui" nominuota Scarlette Johansson, šių metų "Oskaro" laureatu Javieru Bardemu ir temperamentingąja gražuole Penelope Cruz dar kartą patvirtina neišsemiamą kino režisieriaus Woody Alleno kūrybinį potencialą.

Šelmiškai žaidžia kontrastais

Akivaizdu, kad ekscentriškasis akiniuotis W.Allenas bent jau artimiausiu metu nesiruošia laužyti savo nepaaiškinamo produktyvumo taisyklės – kasmet bent po filmą. Kitas nerašytas kultinio režisieriaus įstatymas – daug šmaikščių dialogų garsiausių planetos aktorių lūpose – taip pat neliks suglamžytas ir išmestas į šiukšliadėžę.

"Viki Kristina Barselona" išdėstoma kaip šiuolaikinė pasaka – balsas už kadro porina apie dviejų turisčių iš Amerikos nuotykius Ispanijoje. W.Allenas laikosi kruopščiai išgryninto retro stiliaus. Lėti, bet užtikrinti planai, kadrų perėjimai, dvelkiantys stebuklinga nostalgija senajam gerajam kinui. Didžiausias dėmesys pasakojamai istorijai ir margaspalviams personažams.

Režisierius, kuris, be abejo, ir scenaristas, šelmiškai žaidžia. Žiūrovui, turinčiam gerą humoro jausmą, tai – visapusiška palaima. Smulkios detalės pabaigoje tampa itin svarbiomis, o antraplaniai veikėjai taip pat stipriai pakeičia siužeto tėkmę. Ir labai daug kontrastų.

W.Allenas dievina kontrastus. Štai tapytojui Huanui Antonijui (J.Bardemas) pagal charakterį labiau tiktų lengvabūdė Kristina (S.Johanson), tačiau pirmoji naktis priklauso idealistei Viki (Rebecca Hall). Kai meilužių slenkstį peržengia buvusi Huano žmona Marija Elena (P.Cruz), pakvimpa skandalu, tačiau rezultatas priešingas – moterys susidraugauja. Daug artimiau, nei galėtumėte pagalvoti. O Viki kankinasi nuošalėje ir, pati nenorėdama to pripažinti, laukia progos vėl pulti į Huano glėbį. Meilės trikampis iš tiesų yra keturkampis.

Žiežirba meilės guolyje

Komiškumas genialus, todėl nuobodžiauti kaip per "Paguodos Kvantą" nebus kada. Situacijos – žmogiškai gyvenimiškos ir tikroviškai absurdiškos.

"Ji truputėlį pagyvens pas mus", – sako Huanas Kristinai, perspėdamas apie Marijos parsikraustymą. Išsyk aišku, kad geruoju tai nesibaigs, tad beregint papurto nebesutramdomo juoko elektra. "Mes sukurti, bet neskirti vienas kitam. Todėl būdami kartu jautėme, kad kažko visą laiką trūko. Tu ir esi ta trūkstama dalis", – išpyškina Marija Kristinai.

Siaubingai smagu. Liaudiškai tariant – cirkas be pinigų. Du menininkai visą gyvenimą audringai aiškinasi santykius, ir kad dangiškas įkvėpimas neišblėstų, tarp jų būtinai turi įsipainioti trečias elementas. Kažkas juk privalo šliūkštelėti alyvos į ugnį.

O šauniausias linksmumas tame, kad Huanas ir Marija – ne kokie ten maniakai ar piktybiški kazanova ir nimfomanė. Jiems natūraliai taip pavyksta. Tokie charakteriai. Tokia pora. Toks jų gyvenimas. O kiti... Patys kalti, niekas varu į lovą neginė. Pagaliau nieko bloga nenutiko, vien nuotykiai ir malonumai.

Nenuspėjami siurprizai ir kaprizai

Linksmiausia laukti, kaip pasisuks Vikės istorija. Nes ilgai jos linija – tarsi šalutinė tarp meiliai burkuojančių meilužių trijulės. Vyras, šeimos draugai, kitas pasaulis. Net neįtartum, kad jos mintys teberusena ta vienintele naktimi su Huanu. Čia tuoj atsiranda, kas pataria nebesikankinti ir griebti jautį už ragų. O W.Allenas kažkur kitoje ekrano pusėje kikena į kumštį. Sekundėlę kitą, ir pamatysime, koks siurprizas laukia nelaimingai įsimylėjusios Viki. Ir kokią komišką staigmeną iškrės moteriškas charakteris. Kaip akimirksniu karieta virs moliūgu, o princas ant balto žirgo – pabaisa, nuo kurios reikia sprukti visomis keturiomis.

W.Allenas – nepralenkiamas psichologas ir situacijų iliuzionistas. Juokingiausiu personažu vis dėlto lieka J.Bardemo suvaidintas Huanas. Nekalta aplinkybių auka. Aplinkybių, kurias pats išprovokavo. Maždaug – "aš nekaltas, aplinka kalta".

Aktorių darbai – švytintys, žaižaruojantys, užkrečiantys siautulinga energija. Kiekvienas personažas – savaip išprotėjęs. Kiekvienas poelgis – savaip beprotiškas. Kiekvienas sakinys tempia šypsenos kampučius toliau vieną nuo kito.

Kai kino salėje užsidega šviesos, dar kelias palaimingas akimirkas sėdi ant puikios nuotaikos debesies. O šalia tavęs lyg niekur nieko aprasojusius akinius valosi W.Allenas. Valosi į tą patį debesį. Oi, kiek bus juoko lietaus naujam filmui!..

Intriga: naujame filme nevaržomą chaosą provokuojanti P.Cruz, elegantiškasis ispanas J.Bardemas ir seksualioji gundytoja S.Johansson įsivėlė į nepamirštamą ir juokingą meilės istoriją, kurioje trečias – laukiamas svečias.

Aktorių darbai – švytintys, žaižaruojantys, užkrečiantys siautulinga energija. Kiekvienas personažas – savaip išprotėjęs. Kiekvienas poelgis – savaip beprotiškas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų