Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniuje – garsiausias pasaulio orkestras

2010-10-30 12:00
Žvaigždės: A.Gilberto vadovaujamas ir diriguojamas NFSO pristatomas kaip simfoninio orkestro kokybės etalonas.
Žvaigždės: A.Gilberto vadovaujamas ir diriguojamas NFSO pristatomas kaip simfoninio orkestro kokybės etalonas. / Organizatorių nuotr.

Lietuva tapo 63-ia valstybe, kurioje apsilankė vienas seniausių ir geriausių pasaulio orkestrų. Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre šiandien grieš Niujorko filharmonijos simfoninis orkestras (NFSO).

Tai bus pirmas šio jau 168 metus skaičiuojančio orkestro koncertas Baltijos šalyse – Lietuva vienintelė iš jų pateko į NFSO ir jo meno vadovo Alano Gilberto gastrolių Europoje maršrutą.

Į Vilnių orkestras atvyksta iš Varšuvos. Gastrolių karavanas sostinę pasieks likus penkioms valandoms iki 19 val. prasidedančio pasirodymo.

NFSO dažnai pristatomas kaip simfoninio orkestro kokybės etalonas. Įsteigtas 1842 m. kaip Niujorko filharmonijos draugija, orkestras gana greit tapo žymus visame pasaulyje.

Orkestro istorijoje kiekvienais metais buvo įvykių, kurie susiję su garsiausiais muzikos pasaulio vardais. 1982 m., diriguojamas Zubino Mehtos, orkestras griežė Baltuosiuose rūmuose Indiros Gandhi garbei. 1986 m. NFSO koncerto Laisvės statulos šimtmečiui Niujorko centriniame parke klausėsi didžiausia auditorija, kuri kada nors buvo susirinkusi į klasikinės muzikos koncertą – net 800 tūkst. klausytojų.

NFSO buvo pirmasis simfoninis orkestras, 2003 m. griežęs per "Grammy" apdovanojimų ceremoniją, o po poros metų pats pelnė net tris šiuos prestižinius apdovanojimus.

2004 m. orkestras buvo įtrauktas į Guinnesso pasaulio rekordų knygą – tais metais jis surengė 14 000-ąjį koncertą. 2009 m. į Guinnesso rekordų knygą orkestras įtrauktas dar kartą – klarnetų koncertmeisteris Stanley Druckeris atsisveikino su orkestru, jame išdirbęs 60 metā.

Orkestro gastrolių reglamente numatytos visos detalės – niekas nepaliekama savieigai. Koncerto trukmė – ne ilgesnė ir ne trumpesnė kaip 2,5 valandos, pertrauka – 20 min., koncertas turi prasidėti ne vėliau kaip po 5 minučių nuo skelbiamos pradžios.

Visos patalpos, kuriose bus orkestras, 24 valandas negali būti valomos jokiais kvapiais valikliais. Per koncertą scenoje negali būti jokių aksesuarų – nei dekoracijų, nei gėlių, nes visą tai trukdo garso kokybei.


Fondas pradeda veiklą

Garsiausio pasaulyje Niujorko filharmonijos orkestro koncertu veiklą pradeda verslininko ir mecenato, Ūkio banko investicinės grupės prezidento Vladimiro Romanovo įsteigtas labdaros ir paramos fondas.

Šis fondas tęs iki šiol vykdytą V.Romanovo labdaringą ir mecenavimo veiklą. Pradėti darbai bus tęsiami fondo vardu. Bus siekiama ir toliau į Lietuvą pakviesti garsiausius pasaulio menininkus – kad mūsų šalis ir žmonės nesijaustų gyvenantys pasaulio kultūrinio gyvenimo pakraštyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų