Pereiti į pagrindinį turinį

"Vilnius Jazz 2009" sensacingas ir sunkmečiu

2009-10-15 09:27
"Vilnius Jazz 2009" sensacingas ir sunkmečiu
"Vilnius Jazz 2009" sensacingas ir sunkmečiu / Scanpix nuotr.

22-ą kartą į sostinę grįžtantis festivalis "Vilnius Jazz 2009" žada įspūdingą programą. Improvizacinės muzikos koncertuose pasirodys žinomų atlikėjų ne tik iš Lietuvos, bet ir garsių šiuolaikinio džiazo kūrėjų iš viso pasaulio.

Keturios dienos muzikos

Rusų dramos teatre spalio 15–18 d. vyksiantis festivalis "Vilnius Jazz 2009" truks vos keturias dienas. Tačiau jame, anot organizatorių, žiūrovai pamatys išskirtines asmenybes ir išgirs pačius netikėčiausius kūrinius.

"Negalėčiau išaukštinti vienos kurios nors grupės. Visi atlikėjai kruopščiai atrinkti. Juk festivalio tikslas ir yra supažindinti Vilnių bei jo svečius su pačia naujausia, populiariausia ir geriausia džiazo muzika", – aiškino festivalio "Vilnius Jazz 2009" organizatorius Antanas Gustys.

Jo teigimu, kiekviena festivalio diena yra skirtinga ir nepakartojama. Ketvirtadienį žiūrovus savo talentu ketina nustebinti Yuri Honingas – vienas iškiliausių europietiško džiazo atstovų iš Olandijos. Penktadienio koncertai bus skirti Japonijos atlikėjams. Tai – pianisto Yoriyuki Harados ir saksofonininko Naoji Kondo, gitaristo Uchihashi Kazuhisos ir vokalistės Tenko duetai. Šie muzikantai gerai žinomi ne tik Japonijoje, bet ir visoje Europoje, taip pat JAV.

Šeštadienio vakarą A.Gustys žada patį įspūdingiausią. Išskirtiniu pasirodymu ir unikaliu atlikimu džiazo mėgėjus džiugins Alister Spence Trio.

"Alister Spence – vienas iškiliausių ir originaliausių Australijos šiuolaikinio džiazo pianistų ir kompozitorių. O kai su juo scenoje pasirodo improvizacinės muzikos ir free džiazo meistras Joe Williamsonas bei sparčiai kylanti švedų džiazo ir improvizacinės muzikos figūra Christopheris Cantillo, galite įsivaizduoti, kokia tai nepaprasta dermė, netgi sakyčiau "muzikinė bomba", – apie būsimą koncertą kalbėjo organizatorius.

Tiek Vilniaus, tiek Londono džiazo festivaliuose pasirodysiantis "trioVD feat. L.Mockūnas & M.Aleksa" projektas taip pat žada netikėtumų.

"Šio projekto iniciatorius – nauja sensacinga britų grupė "trioVD", dėl kurios šiandien pešasi įtakingiausi džiazo prodiuseriai. Britai pasirodys su partneriais lietuviais – Liudu Mockūnu ir Marijumi Aleksa. Tai naujas festivalio "Vilnius Jazz" žingsnis propaguojant lietuvių džiazą pasaulyje", – tikino A.Gustys.

Sekmadienį lietuviškas premjeras festivalyje užbaigs atgimusio džiazo korifėjų Vytauto Labučio, Eugenijaus Kanevičiaus ir Arkadijaus Gotesmano trio nauja programa.

Jaunosios kartos debiutas

Sekmadienį vyks ir jaunosios kartos pasirodymas, t. y. "Vilniaus Jazz Young Power" finalas.

"Jau ketvirtus metus iš eilės vyksta džiazo muzikos jaunosios kartos talentų konkursas. Toks jaunosios kartos pristatymas ir, žinoma, varžymasis buvo inicijuotas norint įkvėpti jaunus džiazo muzikantus originaliai kurti. Konkurse jaunieji talentai improvizuos ir interpretuos džiazo standartus, pristatys savo kūrinius", – paaiškino organizatorius ir konkurso vertinimo komisijos pirmininkas A.Gustys.

Pasak jo, tai puiki galimybė atnaujinti senstančią džiazo mėgėjų auditoriją ir kartu naujai pažiūrėti į muziką.

Šiemet galimybę sudalyvauti baigiamajame konkurso ture turės jaunos grupės "Yrinauda", "Yo-Yo-Mo-Mo 4" ir "Trees". Festivalio koncerte "Vilnius Jazz Young Power" svečio teisėmis pasirodys ir viena pernykščio konkurso lyderių – grupė "In Search".

Krizė meno nepalauš

A.Gustys atviras: rengiant tokį festivalį be sunkumų neapsieita.

"Dėl atlikėjų dalyvavimo sunkumų nebuvo, tačiau organizaciniai klausimai šiais metais buvo gerokai keblesni nei praėjusiais. Žinoma, tam didelę įtaką turėjo dabartinė Lietuvos ekonominė padėtis", – kalbėjo organizatorius. Festivalis šiemet neteko kelių rėmėjų.

"Sunkiai išlaviravome šiais metais, tačiau renginys tikrai bus ir gal net įdomesnis nei prieš metus", – optimizmu tryško A.Gustys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų