Visi prieš vieną, vienas prieš visus (filmo „Džonas Vikas 3“ apžvalga)

Trečią kartą į kino ekranus grįžta vienas kiečiausių šių laikų didvyrių Džonas Vikas. Tik šį kartą jam pačiam teks gelbėtis nuo minios samdomų žudikų, kurių vienintelis tikslas – susidoroti su buvusiu savo kolega.

Tamsus kaip naktis kinas

Visa Džono Viko trilogija puikiai telpa po vieno kino žanro skėčiu – tai tamsus ir daug gero nežadantis "neo-noir" žanras. Ši filmų kūrimo technika yra tiesioginė kito mums gerai pažįstamo, o ir mėgstamo žanro "film noir" duktė, tik pirmasis skiriasi nuo pastarojo tuo, kad naudoja kitokius kameros kampus ir dažnai braukia liniją tarp to, kas yra gėris, o kas blogis. Visa kita primena seną gerą tamsųjį kiną – mažai šviesos, daug blogio ir šešėlių, paranojos ir tikrai neįprastų mums pabaigų.

Geriausi tokio žanro pavydžiai – legendiniai "Nuodėmių miestai", komiksų klasika "Stebėtojų lyga", kvapą iš siaubo gniaužiantis "Zodiakas" arba net "Mergina, verta milijono". Trumpai tariant, tokio stiliaus filmai yra tikras džiaugsmas visiems estetams ir detektyvų bei dramų mėgėjams – filmo aprašyme radus du žodžius "neo-noir" galima būti tikram, kad juosta tikrai bus verta dėmesio ir praleisto laiko kino salėje.

Žiauriai gražu

Visa Džono Viko gyvenimo trilogija, kurios trečią dalį dabar ir išvysime ekranuose, pasižymi itin aukštu estetiniu skoniu – beveik kiekvienas kadras yra nugludintas iki tobulumo, su tinkamai parinkta spalvine gama ir specialiaisiais efektais.

Spalvos ir vaizdas ekrane savotiškai primena ir kitą "neo-noir" kino šedevrą "Bėgantis skustuvo ašmenimis 2049", kuriame taip pat daug neoninių spalvų, besimaišančių su tamsa, šviesa ir lietumi. Tai šiek tiek padeda išgyventi tą stiprų ir kai kur galintį šokiruoti žiaurumą – galbūt iš tiesų visai neatsitiktinai ir buvo pasirinktas toks būdas nupiešti šio veikėjo gyvenimo istoriją.

Saldus kerštas

Džonas Vikas pastaraisiais metais tapo vienu stipriausių ir labiausiai laukiamų kino herojų. Tai tikrai nestebina – tiek pirmasis, tiek antrasis filmas su šiuo veikėju buvo itin gerai priimami ir kino kritikų, ir žiūrovų. Puikus estetinis vaizdas, daug veiksmo ir tikrai patraukianti pagrindinė veikėjo gyvenimo aura yra tikras raktas į sėkmę.

Iš esmės filmai ir dabar į kino teatrus atkeliaujanti trečia dalis pasakoja keršto istoriją. Džonas anksčiau sėkmingai dirbo samdomu žudiku, tačiau po kurio laiko pavargo nuo tokio kruvino darbo ir nusprendė kurti šeimą, vedė ir įsigijo šunelį.

 

 

Tačiau senolių išmintis, sakanti, kad nuo likimo nepabėgsi, ir šį kartą pasitvirtino – nusikaltėlių pasaulio šulai nusprendė pavogti jo mašiną ir net nužudyti jo šunį, kurį jis pradėjo auginti su savo dabar jau velione žmona. Džonui nebeliko nieko kito, kaip susirasti rusus mafiozus, grįžti prie senų "hitmano" darbo metodų ir atkeršyti už jam sukeltą milžinišką skausmą. Kerštas sėkmingai tęsėsi dvi juostas, o Džonas puikiai įrodė, ko yra vertas. Bet ir trečią kartą jam reikės įrodyti, iš kokio molio yra nudrėbtas.

Nešti kailį

Trečioje sagos dalyje Džonas ilsisi, tinkamai atkeršijęs ir atsilyginęs Italijos mafijos bosui – operacija nužudyti šį nusikaltėlį tąkart sunkiai, bet užtikrintai pavyko. Tuo ir galėtų baigtis ši filmų serija, tačiau tai negeneruoja pajamų, o ir Džono Viko gerbėjai su nekantrumu laukė dar vienos dalies. Tą jiems dabar ir dovanoja šių filmų kūrėjai.

Ilsėtis ilgai Džonui nepavyksta, kadangi jį greitai pradeda medžioti nužudyto mafijos boso aplinka – ir tikrai ne vien dėl to, kad mūsų herojui tinkamai pasisekė įvykdyti savąją užduotį. Blogiukai šiame filme labiau siekia ne vien tik atkeršyti Džonui, bet ir jį pamokyti, kadangi nužudęs savo aršiausią priešą viešbutyje "Continental", teikiančiame nusikaltėliams absoliutų prieglobstį, mūsų veikėjas pažeidžia vieną svarbiausių samdomų žudikų bendrijos įsakų. Ir už tai jam teks sumokėti.

Už Džono Viko galvą taip pat žadamas mokestis – įspūdinga 14 mln. dolerių suma, kuria greit susižavi visas būrys elitinių samdomų žudikų. Daug sunkumų gyvenime turėjęs vyras dabar turi susitvarkyti su dar vienu – kuo greičiau dingti iš nebedraugiško miesto ir gelbėti savo gyvybę, aplink žudant jam viso pikto linkinčius blogiukus.

"Džonas Vikas 3" (angl. "John Wick: Chapter 3 – Parabellum")

Žanras: veiksmo, trileris, kriminalinis

JAV, 2019

Režisierius Chadas Stahelskis

Vaidina Keanu Reevesas, Halle Berry, Laurence'as Fishburne'as, Asia Kate Dillon, Jerome'as Flynnas, Ianas McShane'as.

Įvertinimas:

Scenarijus – 2/3

Įtampa –2/3

Muzika 2/3

Kinematografija 3/3

Aktoriai 2/3

Bendras: 2,2

Kino teatruose "Forum Cinemas" Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – nuo gegužės 17 d. galima pamatyti dar tris premjeras:

Ričardas palieka pastatą

Išgirsti sunkią diagnozę esant dar visame jėgų žydėjime tikrai sunku. Vieni su tuo susitaiko ramiai, o kiti nusprendžia likusį laiką praleisti kuo įspūdingiau. Filme "Ričardas atsisveikina" galėsime stebėti būtent pastarąjį būdą. Daug metų prestižinio universiteto profesorius Ričardas (akt. Johnny Deppas) stengėsi gyventi dorai ir būti visiems pavydžiu. Tačiau išgirsta nepagydomos ligos diagnozė viską pakeičia – Ričardas iš esmės permąsto savo gyvenimą ir nusprendžia paskutines likusias dienas praleisti kuo linksmiau ir nerūpestingiau bei būtent taip, kaip visada norėjo.

Gyvenimo žaidimas

Jeigu jums patinka pabėgimo kambariai, galvosūkiai ir siaubas – "Žaisk arba mirk" juosta turėtų būti būtent tai, ko ieškojote šiam savaitgaliui. Filme susipažinsime su Luku ir Chloja – aistringais pabėgimų kambarių gerbėjais, kuriems jau pabodo tie patys seni žaidimai, ir kurie ieško kažko naujo bei kvapą gniaužiančio. Tinkamoms aplinkybėms susiklosčius, atsirado puiki proga išskirtiniame naujame žaidime "Paranoja", tad porelė strimgalviais puola į žaidimą. Tik greitai ir jie, ir kiti žaidėjai supranta, kad šis žaidimas visiškai kitoks, nei jie manė – jame reikės žaisti dėl savo gyvybių.

Aš ir kitas aš

Kas nenorėtų turėti savo dublerį, kuris atliktų visus darbus ir pareigas? Tingus moksleivis Fridas taip pat yra vienas iš tokių žmonių, bet jam fortūna nusišypsojo labiau – jis visai netikėtai aptinka stebuklingą veidrodį, kuris pagamino identiškai į jį panašų kloną. Antrininkui taip puikiai sekėsi mokykloje, kad Fridas pamažu pradėjo perduoti vis daugiau pareigų ir atsakomybių. Jaunuolis, greit pastebėjęs tokio sumanymo naudą, pasidalija gerąja žinia su klasioku. Žaibo greičiu apie dublerius sužinosi visi moksleiviai, ir taip po truputį klonai užvaldo tikrąjį vaikų pasaulį.

buvaukine.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių