Pereiti į pagrindinį turinį

Visų kare prieš visus nebūna nugalėtojų

2016-11-28 06:40

Daugiau nei prieš 100 metų atsirado pirmos amerikiečių komedijos apie nevykėlius policininkus. Populiarūs visame pasaulyje tokie filmai ir dabar.

Kadras iš filmo

Drauge smagiau

Kriminalinių TV serialų ir veiksmo filmų žiūrovai seniai žino, kad smagiau su nusikaltėliais kovoti ne vienam, o drauge su patikimu porininku. Geriausia, jeigu jis yra visiška priešingybė. Jei vienas pareigūnas yra drąsus ir kietas, tai jis būtinai gauna porininką vėplą. Arba tyleniui tenka eiti į pavojingą operaciją su burnos neužčiaupiančiu kvailiu. Dažnai reikia paisyti ir politinio korektiškumo reikalavimų, kad autoriai nebūtų kaltinami diskriminacija. Variantų daug, tačiau būtina laikytis griežtos taisyklės: abu antagonistai privalo papildyti vienas kitą ir kartu turi būti neįveikiami. O žiūrovai iš tokio kriminalinio dueto gali drąsiai tikėtis smagių nuotykių ir juokingų pokštų.

Vilkai avių kailyje

Nenusižengia šiems reikalavimams ir nauja kriminalinė komedija "Kai svyla padai", labai primenanti ne taip seniai sukurtus populiarius filmus "Rezerviniai farai" ar "Nevykėliai po priedanga", kurių herojai yra tikri vėplos. Tokie yra ir komedijos "Kai svyla padai" įstatymo sergėtojai Teris Monro (akt. Alexandras Skarsgårdas) ir Bobas Bolanas (akt. Michaelas Peña), labiau už įstatymą gerbiantys savo pačių gerovę. Šią korumpuotų policininkų porelę labiau tiktų senamadiškai vadinti vilkais avių kailyje. Nes jiedu persekioja nusikaltėlius tik tam, kad galėtų juos šantažuoti ir ciniškiausiai reketuoti.

Pakanka pasižiūrėti filmą pirmąsias 20 min., kad įsitikintum, jog už visus rimtus ir kvailus prasižengimus draugus galima ne tik diskvalifikuoti už pareigūno tarnybos etikos pažeidimus, bet ir prikirpti jiems rimtas baudžiamąsias bylas.

Naujajame Meksike niekada nebuvo ramu, bet kai miesto ramybę saugo tokie pareigūnai, chaoso tik daugėja. Daugėja ir nebaudžiamos kriminalinės porelės nedorų darbų, už kuriuos jie patys turėtų atsidurti už grotų. Bet kol kas nuo tokios nemalonios perspektyvos juos patikimai saugo policininkų uniforma ir tarnybiniai pažymėjimai.

Visi prieš visus

Akivaizdu, kad kažkada sąžinę ir saiką praradę draugeliai turėjo prieiti liepto galą. Taip ir atsitinka tą dieną, kai jų kelyje pasipainioja nauja auka – nusikaltėlis, kuris, pasirodo, yra dar pavojingesnis už juo pačius. Štai tuomet vyrukams pradeda svilti padai!

Ant kabliuko Teris ir Bobas pakliuvo per savo godumą ir kvailumą. Kai jiedu suuodė, jog mieste planuojamas stambus apiplėšimas, draugai pabandė užverbuoti vieną operacijos dalyvį, bet planuotą pelną nevykėliai policininkai pamatė kaip savo ausis – viskas atiteko apiplėšimą suplanavusiam britų aristokratui lordui Džeimsui Manganui. Bet vaikinai vis dar nepraranda vilties kaip nors iš jo atimti grobį.

Šiame visų su visais kare (būtent tokiai formulei artimas originalus filmo pavadinimas "War on Everyone") triumfuoja absurdo logika, ir akivaizdžių nugalėtojų neturėtų būti. Teris ir Bobas yra tikri niekšeliai (tegu ir simpatiški!), bet jų kriminalinė odisėja nepasibaigia už grotų. Nes pakeliui į šį tikslą autoriai stabtelėja ir pasuka vadžias atgal. Gal suveikia amerikietiška moralė, tradiciškai leidžianti piktadariams suprasti savo paklydimą ir pasitaisyti. Bet šis reveransas iškrenta iš bendros filmo stilistikos ir atrodo pritemptas už ausų.

Broliukų airių žaidimai

Kriminalinių filmų gerbėjai tikriausiai įsidėmėjo titruose ne kartą matytą pavardę McDonaghas. Vienas jų – Martinas McDonaghas išgarsėjo kriminalinėmis komedijomis "Reikalai Briugėje" (2008 m.) ir "Septyni psichopatai" (2012 m.). O jo vyresnis brolis Johnas Michaelas debiutavo panašia kriminaline komedija "Apsauginis" (2011 m.), bet tuoj po jos sukūrė rimtą dramą "Golgota" (2014 m.), kunigų pedofilijos problemą pateikiančią netikėtu rakursu.

J.Michaelo filmas "Kai svyla padai" pasimirš labai greitai. Svarbu tik, kad kompromisas su komerciniu kinu nesugadintų režisieriaus noro savo talentą paskirti rimtesniems kūriniams.

"Kai svyla padai" ("War on Everyone") ***

Kriminalinė komedija. Didžioji Britanija, 2016 m. Rež. J.M. McDonaghas. Vaidina A.Skarsgårdas, M.Peña, Theo Jamesas, Tessa Thompson.

veiksmas 2

humoras 2

įtampa 2

erotika 0

siaubas 1

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų