Pereiti į pagrindinį turinį

Vynas ir muzika

2010-01-02 23:59

Mes linkę susieti jusliškai nesusijusius vienos kultūros atributus: graikiška "Metaxa" geriausiai skamba su sirtakiu, amerikietiškas burbonas asocijuojasi su country muzika, o vyriški gruzinų liaudies muzikos balsai iš kalnų ataidi kartu su pakeltų vyno ragų vaizdais. Tačiau ar susimąstome bent kokios spalvos vynas yra tuose raguose. Saldus jis ar rūgštus? O gal spirituotas? Vyno skonis, aromatai juk gali ne tik papildyti, bet ir užgožti muzikos skambesį.

Valsas ir šampanas

Įsijunkite styginius ir nori nenori užsimanysite baltojo vyno. Kuo aukščiau skamba muzika, tuo daugiau rūgšties turi būti vyne. Todėl geriausias klasikinės muzikos palydovas – šampanas. Kaip ir viskas skonio pasaulyje, tai subjektyvus teiginys. Tačiau mano tikslas ir yra pasidalyti asmeniniais pastebėjimais po kelių vyno ir muzikos derinimo seansų Vilniuje bei Klaipėdoje, kur pamačiau, kaip muzikos vertintojai pripažino vynus, o renginio skeptikai virto entuziastais.

Džiazas, rokas ir "Shiraz"

Žemas balsas, šokoladinės spalvos oda ir tamsus, saldus nuo koncentracijos raudonasis vynas iš Australijos atrodo panašūs net vizualiai. Mūsų atsikimšti svarūs, sūdrūs "Colonial Estate" "Cabernet Sauvignon" bei "Shiraz" derėjo ir su tamsiaodžių džiazo vokalistų Ellos Fitzgerald, Louiso Armstrongo, ir su gospelų choro skambesiu. Pietietiškas raudonasis vynas tiko ir su sodria elektrine Roberto Planko – buvusio "Led Zeppelin" vokalisto gitaros muzika.

Saldumas – romantiškas

Saldus vynas turi gana siaurą derinimo su maistu spektrą: desertai, riebiųjų ančių kepenėlių paštetas, indiškos virtuvės patiekalai... Su muzika jis gerokai universalesnis. Ugningasis flamenkas su saldžiu "Gewurztraminer" ima skambėti romantiškiau, vokale sustiprėja liūdesio gaidelės. Saldus vynas gerai tinka su šokoladiniais džiazistų balsais. Vienu balsu: galingai, tyrai ir romantiškai su saldžiu austrišku "Kracher Beerenauslese" skamba ir Montserrat Caballe sopranas.

Pritariantys mineralai

Yra muzikos, su kuria jokio vyno nesinori. Užsileiskime lietuvišką folklorą ir ranka pati tiesis prie giros bokalo. Su vynu sunku suderinti rimtą Azijos tautų, Balkanų instrumentinę ir vokalinę muziką. Tokiu atveju tenka ieškoti ne lygiaverčio partnerio, o pritariančio skonio, papildančio muzikos skambesį, stimuliuojančio gilesnį jos pajutimą. Tokį vaidmenį gali atlikti esmingas, minerališkas baltasis vynas, kaip antai, austriškas "Jurtschitsch Dechant Gruner Veltliner Alte Reben Kamptal".

Manėte, kad geros muzikos pakanka klausytis geriant gerą vyną? Pasirodo, ne taip viskas paprasta. Tačiau patikėkit – pastangos derinti vyno ir muzikos poras atsipirks daug didesne malonumo doze. Linkiu sėkmės.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų