Pereiti į pagrindinį turinį

Vynas Kūčių vakarą ir per Kalėdas

2009-12-19 23:59

Artėja dvi maistu turtingos krikščioniškos šventės: Kūčių vakarienė, gausi miltų, grūdų, žuvies ir daržovių su vaisiais patiekalais, bei sočios, mėsiškos Kalėdos. Visą krikščionybės istoriją ryškia linija žymi simbolinė vyno vartojimo tradicija. Tačiau per didžiąsias šventes jis gali atlikti ne tik apeiginį, bet ir gurmanišką vaidmenį.

Kūčioms – saldžiarūgštis

Daugelis šeimininkių Kūčioms paruošia bent kelių rūšių silkės. Norvegai – garsūs silkių valgytojai, geria su ja akvavitą – kmynų trauktinę. Tačiau lietuviškai paruošta silkė: su burokėliais, svogūnais, obuoliais, grybais – gerai tinka ir su vynu. Venkite raudonojo, nes jis apkars, paliks aitrų paskonį. Vaisiškas rožinis – geras derinys su kepintais svogūnais ir morkomis papuošta kaimiška silkute arba su saldesniais silkių „patalais“ iš medaus, garstyčių ar cinamono. Saldžiarūgštis baltasis vynas iš vokiškai skambančių Elzaso ar Mozelio (iš ‘Pinot Gris’, ‘Riesling’, ‘Pinot Blanc’ vynuogių) tinka ir su klasikine silke su svogūnais bei vėlgi su visomis saldžiosiomis.

Saldumo ir gaivios rūgštelės turintis baltasis vynas galėtų būti universalus visos Kūčių vakarienės gėrimas. Jis tinka ir su žuvies (ypač tešloje) patiekalais, ir su pyragėliais (su varškės, raugintų kopūstų įdaru). O ir vieną jį gurkšnoti patiks ir senam, ir jaunam. Tačiau reikia nepagailėti vieno kito lito – su maistu geriau dera gilaus, minerališko skonio, taigi – kokybiškesnis vynas.

Kalėdoms – sausas

Per Kalėdas daugelio mūsų laukia mėsiški patiekalai, kurių įvairovė apsunkina vyno pasirinkimą. Tačiau visas vienu dideliu gabalu iškeptas mėsas vienija jų sultingumas, kuris prašosi gero sauso vyno. Balta, kvapni kepto kalakuto, gaidžio ar žąsino mėsa – gera su ąžuole brandintu baltuoju vynu. Jei tai europietiško vyno egzempliorius, idealu, jei jis bent keletą metų būtų palaikytas rūsyje ir jau prakvipęs saldžiais prieskoniais, riešutais, džiovintais vaisiais. Raudonojo vyno mėgėjams verta nepersistengti su taninais bei alkoholiu ir prie baltos paukštienos pasirinkti kažką iš jauno ‘Pinot Noir’. Pastarasis vynas, jei kiek pabrandintas (beje, kaip ir daugelis kitų brandintų raudonųjų vyn), gerai derės su tamsesne paukštiena: antiena, kurapkiena, karvelio, fazano mėsa. Kiaulienos kumpis, keptas paršelis – puikūs su vidutinio svarumo Crianza lygio raudonaisiais Ispanijos arba Portugalijos vynais. Kiaulienai reikia Europos vynui būdingos rūgšties, tačiau jei ji nedidelėje temperatūroje kepta ilgai, paieškokite bet kokio klampaus, tačiau ne per ilgai ąžuolinėse statinėse laikyto Naujojo pasaulio vyno. Jautiena ir aviena valgomos su pačiais sodriausiais vynais. Jautienai gerai dera jaunesni, vaisiškesni, o aviena nuostabi su kiek pabrandintais, taigi odos, grybienos, samanų, juodų džiovintų vaisių aromatų įgavusiais vynais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų