Pereiti į pagrindinį turinį

Vynuogė, kurią dar pamėgsime

2009-11-07 23:59

Kas lemia vyno skonį: vynuogių veislė ar auginimo vieta? O gal tai, kaip vynas padarytas? Naivūs klausimai. Tačiau jie kiekvienąkart iškyla aklai ragaujant vyną enofilų (vyno mėgėjas, kolekcininkas aut. ) susibūrimuose. Šie vyno apžavėtieji nebegali mėgautis tik skoniu ir kvapu. Jiems norisi pajusti intelektualinį pasitenkinimą, kai sukauptos žinios ir išlavintos juslės padeda suprasti, atpažinti ir paaiškinti tai, kas įpilta taurėje.

Šį antradienį tokio pasilinksminimo metu niekam nepavyko pažinti klasikinio skonio „Sauvignon Blanc“ iš Pouilly Fume. Čia titnago gausus dirvožemis taip pakeičia vyno skonį, kad įspūdžių apie Naujojo pasaulio „Sauvignon Blanc“ pilni žinovai nesugeba pastebėti akivaizdžių vynuogės veislės požymių.

Pakeitė Chardonnay

Per someljė paskaitą būsimųjų vyno profesionalų paklausęs, kokie "Sauvignon Banc" bruožai jiems patinka, išgirdau atsakymą: „žoliškas aromatas ir rūgštis“. Iš pirmo žvilgsnio nelabai viliojančios savybės. Gal todėl lietuviai dar nepradėjo šios vynuogės vyno gerti tiek, kiek jos suvartojama pasaulyje. Pastarasis dešimtmetis vadinamas „Sauvignon Blanc“ era. Ji pakeitė devyniasdešimtaisiais karaliavusią "Chardonnay". Prancūzijoje iš septintos vietos pagal vynuogynų plotus ji jau pakilo į trečiąją. O Naujojoje Zelandijoje jos sodiniai užima net pusę visų vynuogynų plotų.

Dera prie gausybės patiekalų

Viena iš šio vyno pasaulinio populiarumo priežasčių – universalumas ant vaišių stalo. Someljė vienareikšmiškai pripažįsta, kad "Sauvignon Blanc" viena geriausiai su maistu derančių vynuogių veislių. Šviesaus, pikantiškai žalio aromato ir gaivios, visą burnos plotį apimančios rūgšties vynas puikiai dera su daugeliu salotų, su patiekalais, kuriuose yra paprikos, baklažanų, šparagų, porų. Nepamainomas su šviežiomis jūros gėrybėmis, vėžiagyviais. Tinka su lengva vištiena, kiauliena, paruošta su citrusiniais vaisiais, kaparėliais, česnaku, alyvuogėmis, imbieru. Bet kokios formos, dydžio ir amžiaus ožkos sūris su „Sauvignon Blanc“ yra klasika, kaip ir salotos su fetos sūriu. Puikiai tinka su makaronų patiekalais, pupelių, pomidorų, pesto padažu.

Vietoj chereso jį galima naudoti su „Gaspacho“ sriuba, vietoj „Vinho Verde“ – su keptomis sardinėmis, jis puikiai dera prie skirtingo skonio ispaniškų tapų, mezze ir šaltų mėsos užkandžių.

Tinka kiekvieno įnoriams

Kita „Sauvignon Blanc“ sėkmės priežastis – stilių įvairovė:

- šviežias, neąžuolinis – švaraus, gaivinančio skonio, tačiau palyginti neintensyvus aromato vynas sutinkamas tarp nebrangiųjų Bordo;

- žemiškas – svarus, pripildantis burną skonio ir kvape turintis dūmo, drėgnos žemės aromato, daromas Puilly Fume komunoje Luaros slėnyje bei Bordo ūkiuose, kuriuose vynas ąžuolo statinėse laikomas trumpai;

- kvapnieji – žolių, citrusinių, agrastų aromatą turintys, šviežios, net aštrios rūgšties vynai atkeliauja iš Naujosios Zelandijos, Sancere komunos Luaros slėnyje, Ruedos Ispanijoje;

- turtingi, ąžuoliniai – su sūdria, grietinėliška tekstūra ir dūminiais aromatais, daromi Bordo ir Austrijoje.

Lietuviams reikia duoti laiko, jie susiras savo mėgstamą stilių ir pamėgę „Sauvignon Blanc“ pradės jį atpažinti aklosiose degustacijoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų