Žinomi žmonės apie protestą Vilniuje: susirinko tamsa, blogis ir dugnas

Keli tūkstančiai žmonių antradienio rytą susirinko prie Seimo išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams imuniteto koronavirusui neturintiems ar nesitestuojantiems žmonėms. Ką mano apie šį mitingą, socialiniuose tinkluose pasisakė ir žinomi žmonės.

Žurnalistas ir rašytojas Andrius Užkalnis antradienio rytą rašė sostinėje pastebėjęs riaušių policija ir visiems pareigūnams linkėjo sėkmės užtikrinant saugumą protesto metu.

„Vilniuje iš pat ryto, matau, darbui ruošiasi riaušių policija, automobiliai su langų apsauga iš išorės – nes taikūs balamutai gali mėtyti sunkius feikinius kroksus, tašytes-barsietkas, pridėtas domkratų ir raktų nuo šarano (kiekvienos durelės atsidaro skirtinga spyna) ir telefonus „Nokia“ su knopkėm. Ačiū mūsų pareigūnams ir linkiu sėkmės sunkią darbo dieną, saugant miestą nuo nestabilių celofaninių šeimaknyslių, saugančių savo tradicinius kūnus nuo mokslo ir sveikatos. Jau greitai: mitingai prieš privalomus dušus, dezodorantus ir vyriausybės brukamą vaikų vertimą skaityti, kurio šalutiniai poveikiai dar nežinomi“, – rašė A. Užkalnis.

Ačiū mūsų pareigūnams ir linkiu sėkmės sunkią darbo dieną, saugant miestą nuo nestabilių „celofaninių šeimaknyslių“, saugančių savo tradicinius kūnus nuo mokslo ir sveikatos.

Aktorius Eimutis Kvoščiauskas žodžių į vatą nevyniojo. Pasak jo, į protestą sostinėje susirinko „tamsa, blogis ir dugnas“.

„Kartuvės. Šiandien prie Seimo galutinai pasikorė „Šeimų Maršas“. Tiksliau karti norėjo kitus, o patys visiškai apsinuogino. Apnuogino savo vertybes, ideologijas, tikslus. Na, pasakykite man nuoširdžiai, tie, kurie ėjot su jais – jums ne gėda? Nerausta skruostai? Draugai, esantys prieš skiepus, jūs norit būti tarpe tokių? Prie Seimo susirinko tamsa, blogis ir dugnas. Valdomas šutvės, kuri nori viską griauti, trukdyti, save prastumti į postus, o vėliau vogti ir kvailinti tą buką minią. Liūdna....“ – nevilties neslėpė žinomas vyras.

Rašytoja, žurnalistė Akvilė Kavaliauskaitė feisbuke pasidalijo protestuotojų minios nuotrauka ir klausė: „Man vienintelis dalykas įdomus: kodėl visi šitie žmonės darbo dienos rytą nėra darbe? Čia visi frylanseriai?“

Kaip BNS informavo Vilniaus apskrities policijos atstovė Julija Samorokovskaja, į renginį susirinko apie 4,5 tūkst. žmonių, incidentų kol kas išvengta. „Kiek pareigūnai mato, tai 4,5–5 tūkst. žmonių. Šiai minutei incidentų nefiksuota. Lyg greitoji pagalba buvo iškviesta, kažkam bloga pasidarė“, – teigė policijos atstovė.

Nešini tautinėmis, savivaldybių vėliavomis ir plakatais, tokiais kaip „STOP diskriminacijai“, „Šiknon galimybių pasą“, mitingo dalyviai skandavo „Gėda, gėda“, juos lydėjo Seimui ir Vyriausybei adresuoti šūksniai „Eikit lauk“.

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Dalis dalyvių laikė plakatus, ant kurių buvo užrašyta „Stop fašizmui“, o šalia užrašo – Adolfo Hitlerio ir Laisvės partijos vadovės Aušrinės Armonaitės nuotraukos bei sumontuotas nacistine apranga vilkinčios premjerės Ingridos Šimonytės atvaizdas.

„Reikia saugoti valstybę, Konstituciją, apginti savo teises, laisvą pasirinkimą, kad nebūtų varžomos mūsų teisės, nesvarbu, ar žmogus nori skiepyti, ar nenori. Galų gale – vakcinavimasis yra dalyvavimas eksperimente“, – BNS sakė protesto dalyvis, 49-erių ūkininkas Ričardas Lekavičius.

„Jei mes deklaruojame, kad esame demokratinė valstybė, tai demokratija turi galioti nuolat, o ne tik rinkimų periodu“, – pridūrė jis.

Naudojamas valstybinis šantažas. Ir ne tik psichologinė, bet ketinama naudoti fizinę ir karinę prievartą.

Grožio paslaugų srityje dirbanti Diana Verikienė tvirtino, kad „skiepytis turi būti laisva teisė rinktis“.

„Atėjau, nes nesutinku, kad valdžia į tautą nežiūri. Turiu omeny vakcinavimą ir žmonių skirstymą – turės ar neturės galimybių pasą. Tai yra neteisinga“, – kalbėjo 51-erių moteris.

Vyriausybė trečiadienį planuoja svarstyti nutarimo projektą, pagal kurį numatoma, kad galimybių paso neturintys asmenys nuo rugsėjo vidurio galėtų apsipirkti tik nedidelėse parduotuvėse, jiems užsivertų renginiai, viešojo maitinimo įstaigos, ligoninės ir kitos paslaugos.

Kaltina karinio perversmo planais

Mitingo dalyviai prie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos įrengė kartuves, virš jų užrašyta „Vieta Lietuvos išdavikams“. Šalia jų – scena, ant jos mušamas būgnas ir sakomos protesto organizatorių kalbos.

Viena iš akcijos organizatorių, mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė susirinkusiems žmonėms teigė, kad planuojami koronaviruso pandemijos ribojimai segreguoja piliečius, o „valstybingumas yra dideliame pavojuje“.

Pasirodo, kartą pasiskiepyti neužtenka, praeina pusė metų ir varo gauti trečią dozę. Suprantat, jie visi tapo narkomanais.

Ji tokius ribojimus lygino su nacistine Vokietija.

„Naudojamas valstybinis šantažas. Ir ne tik psichologinė, bet ketinama naudoti fizinę ir karinę prievartą“, – kalbėjo A. G. Astrauskaitė.

Ji taip pat pareiškė, kad migrantų krize tik naudojamasi siekiant išplėsti kariuomenės įgaliojimus.

Mitingo organizatorė kalbėjo apie Seimo antradienį neeilinėje sesijoje planuojamą priimti įstatymą, suteiksiantį kariuomenei daugiau teisių ekstremaliosios situacijos metu.

„Tai reiškia, kad šitie kariniai įstatymai bus naudojami prieš lietuvių tautą. Tai reiškia karinį perversmą šalyje“, – tvirtino A. G. Astrauskaitė.

Politikų vertinimai skiriasi

Kiek vėliau ant scenos užlipęs parlamentaras Dainius Kepenis perskaitė opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kreipimąsi į valdančiuosius.

„Raginame atsisakyti žmonių gąsdinimo strategijos ir, užuot naudojus skaldančią bei į dvi Lietuvas – pasiskiepijusią ir nepasiskiepijusią – visuomenę dalijančią retoriką, nedelsiant vykdyti adekvačią mokslu ir pozityvia motyvacija grįstą vakcinacijos viešinimo kampaniją“, – kalbėjo politikas.

Renginyje pasirodė ir Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas. Jis valdančiuosius vadino populistais, o paskiepytus žmones lygino su narkomanais.

„Šiandien sveikas žmogus Lietuvoje tampa nusikaltėliu, jis neturi teisės vaikščioti laisvai gatvėje. (...) Pasirodo, kartą pasiskiepyti neužtenka, praeina pusė metų ir varo gauti trečią dozę. Suprantat, jie visi tapo narkomanais“, – kalbėjo Europos Parlamento narys.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen parlamente žurnalistams sakė, kad protestuotojų šūkiai „yra prasilenkiantys su realybe“, todėl juos komentuoti sudėtinga.

Vyriausybė prievarta nieko neskiepys – aš dar kartą noriu tai pabrėžti – bet prabanga priimti sprendimą nesiskiepyti tiems žmonėms, kurie tai daro ne dėl medicininių priežasčių, tiesiog kainuos jų kišenei.

Savo ruožtu premjerė Ingrida Šimonytė pareiškė, kad Vyriausybė turi saugoti daugiau kaip pusės pasiskiepijusių Lietuvos gyventojų interesus.

„Tai tie žmonės taip pat yra tauta ir taip pat turi savo nuomonę apie tai, kokie yra jų interesai ir kaip tie interesai privalo būti apsaugoti. Todėl Vyriausybė prievarta nieko neskiepys – aš dar kartą noriu tai pabrėžti – bet prabanga priimti sprendimą nesiskiepyti tiems žmonėms, kurie tai daro ne dėl medicininių priežasčių, tiesiog kainuos jų kišenei“, – sakė politikė.

Protesto dalyviai scenoje sakė įvairias kalbas, o minia žmonių juos palydėjo palaikančiais šūksniais, vėliau uždegti įspėjamieji ir dūminiai deglai.

P. Peleckio / Fotobanko nuotr.

Akcijos metu dangumi praskrido lėktuvas su užrašu: „Ar jau pasiskiepijai?“ Jį pamatę žmonės ėmė baubti.

Mitingo prie Seimo organizatoriai protesto išvakarėse prašyme savivaldybei padidino dalyvių skaičių nuo 1 iki 5 tūkstančių.

Socialiniame tinkle „Facebook“ nurodoma, kad akciją organizuoja mokytoja A. G. Astrauskaitė ir viešoji įstaiga „Patriotiški Lietuviai“. Tai ne pirma šios moters rengiama akcija prieš valdžios sprendimus, susijusius su COVID-19 pandemijos valdymu.

Renginio išvakarėse ji ragino žmones ruošti „plakatus, būgnus, švilpynes, jau ir aliuminius puodus, jų dangčius, mažas balėjas, samčius triukšmui, net improvizuotas Egėjo arklidžių šakes mėšlui išmėžti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

23

23 portretas
Ryšium su visuomenė patarimai - naudoti "žinomus" žmones ir nuperkant jų pasisakymus pavyks įtakoti tam tikrą visuomenės grupę kuriems jie yra autoritetas. Trumpai tariant valdžia naudodama mokesčių mokėtojų pinigus plauna žmonėm protą, Didžiausia tokio pobūdžio afera buvo Valinsko partija kuria prasuko konservai.

vika

vika portretas
Kokia demokratija,kai zmogus negali isakyti savo nuomones.Kodel mes kaip marionetes turim priklausyti nuo seimo .As pati esu prasirgusi ir zinau kad vakcinuosios,bet turiu gerbt ir kito nuomone,jei jis nenori.Bet prie seimo rinkosi ne ti del skiepu ,bet ir del emigrantu.Niekas nenori ju salia savo namu,Ir kodel as turiu su jais taikstytis,man jie nepatinka

Žinomas

Žinomas portretas
Tai tokie žinomi ir yra didžiausia tamsa.Na kodėl tokius tipus,vadinate žinomais?Jie žinomi,tik iš kitos pusės.
VISI KOMENTARAI 135

Galerijos

Daugiau straipsnių