Pereiti į pagrindinį turinį

Žinomiems dainininkams klaipėdiečiams rugsėjo 1-oji gaivina sentimentus

2009-09-05 17:41
Metamorfozės: mokykloje dėl kūno formų kompleksavusi K.Navickaitė tapo tikra scenos gulbe.
Metamorfozės: mokykloje dėl kūno formų kompleksavusi K.Navickaitė tapo tikra scenos gulbe. / Jurgos Barkauskaitės nuotr.

Žinomi klaipėdiečiai, mokantys jaunimą scenos meno paslapčių, rugsėjo 1-osios proga iš savo ugdytinių sulaukė ir gėlių, ir kitokių dėmesio ženklų. Daugelis atlikėjų su nostalgija prisimena savo vaikystę, suolo draugus bei išdaigas.

Žinojo, kam atsikirsti

"Važinėdama automobiliu rugsėjo 1-ąją klausiausi radijo ir nuoširdžiai stebėjausi. Iš kalbų supratau, kad didelei šiuolaikinio jaunimo daliai naujų mokslo metų pradžia – jokia šventė, vaikai į mokyklą išeina atbulomis. Spėju, kad pasenau, nes mano laikais viskas buvo kitaip. Rugsėjo 1-osios karštai laukdavau", – tvirtino grupės "Yva" pažiba Natalija Zvonkė.

Atlikėja ir televizijos laidų vedėja neslėpė vaikystėje buvusi padauža, tačiau sugebėjo gudriai laviruoti bendraudama su mokytojais: "Nuo mažų dienų turėjau gerą intuiciją, kokiose situacijose ir kokių žmonių reikia klausyti, o kam galima atsikirsti".

Natalija su nostalgija prisimena rusų kalbos pamokas. "Pati disciplina gal ir netraukė, tačiau mokytoja turėjo talentą sudominti vaikus", – aiškino klaipėdietė. N.Zvonkei patiko ir tikslieji mokslai – chemija, matematika. Tiesa, pastarąja disciplina ji rimčiau susidomėjo tik dvyliktoje klasėje, tačiau sugebėjo padaryti milžinišką pažangą.

Beveik prieš metus atlikėja drauge su Gintare Valaityte atidarė "Yvos" studiją, kurioje mažieji mokomi dainavimo ir šokio. N.Zvonkė spėjo pati patirti, kad norint mokytojauti pašaukimas yra būtinas. "Kartais tenka pavaduoti dainavimo dėstytoją, tačiau pirmiausiai esu atsakinga už organizacinius reikalus. Reikia pripažinti, kad su vaikais Gintarė turi daugiau kantrybės", – atviravo "Yvos" lyderė.

Rišdavo prie radiatoriaus

Grupės "Tina Dance" ir to paties pavadinimo šokių studijos Klaipėdoje bei Vilniuje vadovė Kristina Navickaitė-Tina aiškino, kad rugsėjo 1-oji kelia dviprasmiškus jausmus: "Meluočiau, jei sakyčiau, kad laukdavau naujų mokslo metų. Kam gali patikti keltis anksti rytais? ".

Tačiau Tina jaučia sentimentų mokykliniams apsipirkimams. Rugsėjį parduotuvėse ji visuomet atkreipia dėmesį į spalvingus bloknotus, rašymo priemones. "Vis dar kyla pagundų kažką tokio įsigyti", – juokėsi pašnekovė.

T.Navickaitė tvirtino mokykloje buvusi berniukų simpatija, tačiau šie dėmesį demonstruodavo labai jau savotiškai – užkeldavo ir palikdavo tupėti ant spintos, išteplioję lūpų dažais pririšdavo prie radiatoriaus. "Tik po daugelio metų supratau, kad taip mane bandydavo "kabinti", – atlaidžiai šyptelėjo Tina.

Šokėja neslėpė, kad mokykloje teko išgyventi paaugliškų kompleksų etapą: "Subrendau vėliau nei kitos bendraklasės – sielojausi dėl liesumo, į liemenėlę ilgai nebuvo ko įdėti... Maskuodama į pagaliukus panašias kojas užsitempdavau net kelerias pėdkelnes".

T.Navickaitė jau bene aštuonerius metus yra jaunųjų šokėjų mokytoja. "Truputį sutrikau, kai pirmąsyk rugsėjo 1-osios proga sulaukiau gėlių, smulkmenėlių, kurias įteikė mano ugdytinių mamos. Bėgdama, skubėdama net nesusimąstydavau, kad kažkas gali pasveikinti. Tokiais momentais širdį užlieja nuoširdus džiaugsmas, kad gyvenime darai kažką išties prasmingo", – atviravo Tina.

S.Januška iš pamokų nebėgdavo

Pagalvojus apie vaikystę ir naujų mokslo metų pradžią grupės "Studija" vokalisto, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto dėstytojo Stepono Januškos atmintyje pirmiausiai iškyla ryto šaltukas ir ypatingas rudeniškas kvapas. "Rugsėjo 1-oji man būdavo didelė šventė", – tvirtino klaipėdietis.

S.Januška mokyklos laikais negalėjo pasigirti stropuolio įvaizdžiu, tačiau ir blogiečio etiketė jam nebuvo klijuojama. Kalbai pasisukus apie bėgimą iš pamokų dainininkas atkreipė dėmesį, kad prieš kelias dešimtis metų toks reiškinys tiesiog neegzistavo: "Nebūdavo net minties pasprukti – ne todėl, kad būtų grėsusios griežtos bausmės, tiesiog santykis su mokytojais buvo kitoks, žymiai pagarbesnis".

Klaipėdietis dėstytojas nesiryžo spėlioti, ką apie jį mano studentai. "Mano tikslas – suteikti žinių. Jaunimui stengiuosi būti kolega, vadovautis partnerystės principu. Dėl griežtumo – viskas priklauso nuo to, ko studentas siekia. Jei ambicijos didelės, ir aš aukštai keliu reikalavimų kartelę", – aiškino S.Januška.

Coliukė su mėlyne paakyje

"Cappella‘A" narė Kristina Jatautaitė, šiandien pati mokanti dainavimo, savo pirmosios dienos mokykloje niekuomet nepamirš. "Atžygiavau su milžiniškais kaspinais plaukuose ir mėlyne paakyje, kurią įsitaisiau nelaimingo atsitikimo metu", – juokėsi dainininkė.

K.Jatautaitė tvirtino, kad iš mokyklos laikų išlikę tik šilti prisiminimai. "Mano mama – mokytoja, o maždaug prieš trejus metus ir pačiai teko nerti į šią sritį. Nuo rugsėjo 1-osios iki vasaros atostogų – galima sakyti, kad mano gyvenimas pulsuoja tokiu ritmu", – aiškino klaipėdietė.

Pašnekovė teigė, kad kartu su kolege Aušra Smičiūte pradėjus vadovauti jaunimo grupei "Junior City Jazz" nebūta "aštrių kampų" šlifavimo etapo. "Su vaikais greitai atradau kontaktą. Juk muzikos kalba – viena", – šypsojosi dainininkė.

Klaipėdietės nuomone, mokytojo pašaukimo nereikėtų mistifikuoti. "Įgyji patirties ir tokiu būdu tobulėji. Pati stengiuosi bendrauti lanksčiai, bičiuliškai. Kita vertus, situacija yra specifinė – juk pas mus ateina stipriai motyvuoti vaikai. Atrodytų, dainavimas grupėje yra tiesiog malonus laiko praleidimas po pamokų, tačiau rezultatas mums visiems labai svarbus. Sunku net nupasakoti jausmą, kuris užlieja per koncertus", – kalbėjo K.Jatautaitė.

Antrokė pamokė ketvirtokus

Grupės "Širdelės" dainininkė, vokalo mokytoja Ieva Jotkėlaitė pasakojo, kad rugsėjo 1-ąją nekantraudavo išvysti visą vasarą nematytus klasės draugus. Mergina prisipažino labai anksti pajutusi, kad mokytojauti būtų įdomu: "Antroje klasėje teko talkinti mokytojai, kuri vedė muzikos pamoką ketvirtokams. Patiko!".

Be muzikos Palangos senosios gimnazijos ugdytinę traukė ir užsienio kalbos, ekonomika, matematika.

Pernai pedagoginę veiklą Gintaro ir Mindaugo Bendžių talentų mokyklėlėje pradėjusi Ieva aiškino, kad šią rugsėjo 1-ąją sveikinimai pasiekė virtualiai. "Susitikimo su vaikais nebuvo, tačiau sulaukiau gražių trumpųjų žinučių", – džiaugėsi dainininkė.

Ar norėtų ateityje mokytojavimui skirti dar daugiau laiko, I.Jotkėlaitė nėra apsisprendusi. "Esu jauna ir kol kas viena sritimi neapsiriboju. Norisi save visur išmėginti. Nemeluosiu – užsiėmimai su mažaisiais dainorėliais kartais kaip reikiant išsunkia, nes stengiuosi būti ne tik mokytoja, bet ir žmogumi, kuris nuoširdžiai, kantriai išklauso".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų