Žinomi žmonės apie lėktuvo nutupdymą Minske: turime pamiršti bet kokį santūrumą

  • Teksto dydis:

Sekmadienio popietę Minsko oro uoste buvo nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę. Šiuo lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir blogeris, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas Romanas Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega. Žinomi Lietuvos žmonės išsakė nuomonę dėl šio incidento. 

„Na, taip ir yra... Nutupdė lėktuvą ir ištraukė žmogų. Tiesiog pakėlė naikintuvą ir užgrobė civilį lėktuvą. Visiškai teisūs tie, kas tai vadina teroro aktu. Man įdomiausia,  kas bus toliau. Lukašenkos vaikai, giminės, draugai mokosi, dirba, turi turto ES ir UK. Tai kas nors pasikeis? Juos paprašys išvykti? Ar ES pasielgs „demokratiškai ir pasakys, kad nėra pagrindo sankcijoms“, – socialiniame tinkle rašė kompozitorius ir atlikėjas Stanislavas Stavickis-Stano. 

Atlikėjas rašė, kad Baltarusija pažeidė oro navigacijos taisykles ir sukėlė beprecedentį įvykį. „Tai per artimiausias valandas „Belavia“ bus uždaryti visi ES oro uostai? Ar tris metus tęsis koks nors tyrimas, kuris baigsis niekuo. Lukašenkos įsakymu pagrobti ir per prievartą laikyti Lietuvos piliečiai. Mūsų draugai. Mūsų chebra! Tai kas dabar bus? Nuo rytojaus sustabdys prekių tranzitą per Klaipėdos uostą? Išsius n.... visus diplomatus? Ar pasakys – „Mums neapsimoka, pagalvokim apie verslą, dabar netinkamas metas, nesikarščiuokim...“. Baisiausia yra tai, kad nutikus panašiam įvykiui, Putinui bandžius nužudyti, o vėliau įmetus Navalną į belangę, visi sėkmingai tylėjo. Na pašūkavo, įvedė sankcijas 7, o po to dar 18 žmonių ir... viskas!!! Reikia realių veiksmų. Dabar“, – rašė žinomas  vyras. 

Jaučiuosi lyg gavęs asmenišką smūgį į veidą nuo Baltarusijos tirono.

Abejingas šiam precedento neturinčiam įvykiui neliko ir žurnalistas bei keliautojas Orijus Gasanovas.

„Ryanair“ skrydis FR 4978 (ATH-VNO). Įsivaizduokite, po atostogų nuostabioje Graikijoje, sėdi sau į lėktuvą namo. Po 2.50 val. turėtum leistis Vilniuje, gal ir greičiau. Bet beprotis diktatorius kaimynystėje sugalvoja pakelti naikintuvą su raketomis, ir sau į „kiemą“ parsiskraidina svetimą lėktuvą, pilną beginklių, civilių žmonių. Moterys, vaikai, jaunimas, diedukai, močiutės, žmonės, kurie tik keliavo namo. Beprotis diktatorius pasiima iš to lėktuvo ką užsigeidęs – šįkart jauną, puikų žurnalistą. Ir tada lėktuvėlį paleidžia. Norės, kitą kartą kokį kitą sau „nusileis“, vėl naikintuvą pakėlęs. Pasičiups kokią merginą ar ką. O kas jam, gi tik kostiumuoti dėdės pasibars, bet net diržo niekas neduoda. Skamba kaip scena iš stalo žaidimo partijos, bet ne, joks čia žaidimas. Tai košmaras, tikras terorizmas su mūsų šalies žmonėmis. Ne kartą šiuo reisu skridau ir aš, paskutinį kartą – prieš pusmetį, spalio pabaigoje. Galiu tik įsivaizduoti, kokį siaubą išgyveno keleiviai. Labai labai liūdna ir gaila“, – sekmadienį feisbuke rašė O. Gasanovas. 

Dramaturgas, prozininkas, kino režisierius Marius Ivaškevičius šiai situacijai taip pat negailėjo aštrių žodžių. „Po vakarykščio lėktuvo užgrobimo jaučiuosi lyg gavęs asmenišką smūgį į veidą nuo Baltarusijos tirono. Lygiai prieš savaitę skridau šiuo reisu iš Atėnų į Vilnių, kartu su tikrąja Baltarusijos prezidente Sviatlana Cichanouskaja. Dabar girdėti vis daugiau apgailestavimų iš Minsko režimo pusės, kodėl su anuo lėktuvu nebuvo pasielgta taip pat. Tiksliau tai, kad gegužės 16-ąją jie „aplaidžiai“ leido praskristi virš savo teritorijos Cichanouskajai, juos taip įsiutino, kad jie nutarė reabilituotis po savaitės, nesvarbu, kad šiame lėktuve jau buvo gerokai menkesnio svorio grobis. Bijau net įsivaizduoti, ką jie šiuo metu daro su Romanu Protasevičiumi. Šis jaunas, gražus, laisvas vaikinas pateko į rankas prieštvaninių banditų gaujai, nors skrido iš Atėnų į Vilnių – vienos Europos Sąjungos sostinės į kitą. Ir jei mes, kaip valstybė, jaučiame tą suduotą mums antausį, turime pamiršti bet kokį santūrumą. Pasaulis turi išgirsti, kad 2021-ųjų gegužės 23-iąją buvome užpulti, pažeminti ir terorizuojami. Šį kartą maža yra nustoti skraidyti virš Baltarusijos, būtina padaryti viską, kad Baltarusija vėl taptų šalimi, virš kurios būtų galima skraidyti“, – rašė M. Ivaškevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius

Saulius portretas
Šitie "žinomi žmonės'" galėtų pasakyt ką iš tiesų galvoja, o ne tą ko reikia USA.

Lt pasas

Lt pasas portretas
Gandonu(galimibiu)pasa turi...

Anonimas

Anonimas portretas
Tai kad NIEKAS NEPAZYSTA situ Sorosiniu kusio uteliu.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių