Pereiti į pagrindinį turinį

Žinomų klaipėdiečių namų paieškos

2010-02-28 17:00
Sugrįžimas: dabar žmoną Ingą ir vaikus parlamentaras Vytautas Grubliauskas dažniausiai matys savaitgaliais.
Sugrįžimas: dabar žmoną Ingą ir vaikus parlamentaras Vytautas Grubliauskas dažniausiai matys savaitgaliais. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Metų pradžia į žinomų klaipėdiečių gyvenimą įnešė "lagamininių" pokyčių – vieni pakėlė sparnus, kad naujus namus kurtų toli nuo savojo miesto, kiti – priešingai, genami ilgesio sugrįžo atgalios.

Kadencijos neištempė

Nuo šiol Klaipėdos pilies džiazo festivalio vadovei Ingai Grubliauskienei šeimos name Kvietinių kaime nebeteks jaustis tarsi svečiuose.

Paskui sutuoktinį parlamentarą Vytautą Grubliauską gyventi į sostinę išvykusi moteris ketverių metų kadencijos neištvėrė – galiausiai apsisprendė su vaikais grįžti namo. Ankstesnį savo žingsnį Inga vertina filosofiškai – nepabandęs nežinosi.

"Tai Vilnius prie manęs nepritapo, – juokavo Inga. – Pagalvojau, kad dar trejus metus ten būtų tekę prabūti – šviesos tunelio gale nematyti. O ir tas važinėjimas pirmyn atgal vargina."

Keturių atžalų mama patikino, kad sugrįžę į savo namų aplinką džiaugiasi ir vaikai, vyresnėliai jau ėmė lankyti mokyklą Klaipėdoje.

"Kitaip tie mano vaikai auginti ir jų bendravimas kitoks, jie nuoširdesni. Ir klaipėdiečiai kitokie, nors tu ką. Nėra tos nereikalingos arogancijos kaip Vilniuje. Žinoma, jei ten gyventum visą gyvenimą, gal to nepajustum", – vieną iš sugrįžimo motyvų įvardijo Inga.

Džiaugiasi tyru oru

Pasak moters, kol šeima gyveno Vilniuje, sugrįžti namo pavykdavo rečiau. Dabar šeimos galva kiekvieną savaitgalį lekia Klaipėdos link.

Pašnekovė pripažino, kad būstas Seimo viešbutyje neprilygsta jaukiai namų aplinkai, tačiau priprasti prie tokios buities moteriai nebuvo taip sunku kaip prie varginamo didmiesčio smogo.

"Pasaulis dabar toks mažas, kad tolimiausią kraštą įmanoma pasiekti labai greitai. Bet kada galiu nuvažiuoti į Vilnių, ten liko ir draugų. Daug svarbiau, kokioje tu aplinkoje gyveni, kokia tavo sveikata. Mūsų kaime ir oras grynas, ir vaikai kieme senį besmegenį gali nulipdyti", – šypsojosi Inga.

Tuo tarpu klaipėdietė juvelyrė Jurga Karčiauskaitė-Lago prieš mėnesį paliko savo namus uostamiestyje.

"Tai nebuvo spontaniškas sprendimas – persikėlimui į Vilnių rengėmės porą metų, ir atidėliojome, kol atidarysiu Klaipėdoje savo juvelyrikos namus. Reikėjo daug koordinacijos vietoje, kad jie atsistotų ant kojų. Tad iki tol negalėjau niekur išvažiuoti", – aiškino Jurga.

Nebegyvens autostradoje

Pašnekovė pripažino, kad sprendimą iškeisti uostamiestį į sostinę nemaža dalimi lėmė ir pragmatiniai motyvai.

"Vilniuje turiu labai daug įdirbio, čia jau dvejus metus veikia mano juvelyrikos salonas. Be to, ir aš, ir mano vyras turime verslą užsienyje, faktiškai kiekvieną mėnesį reikia kažkur keliauti, o skristi dažniausiai tenka iš Vilniaus oro uosto. Pastaruoju metu mes gyvenome ne Klaipėdoje ir ne Vilniuje, o autostradoje. Kadangi šeimoje yra ir vaikų, turi labai skaičiuoti savo laiką", – aiškino menininkė.

Jurgos akimis, Vilnius – ideali vieta gyventi. Lietuvos mastu – miestas didelis, tačiau taip neįsiurbiantis kaip kiti Europos didmiesčiai.

"Tai nėra Londonas, kur tavo diena prabėga kaip akimirka. Ir, aišku, tai ne Klaipėda. Kultūrinio gyvenimo prasme jis čia yra pilnesnis, yra iš ko rinktis, ypač menininkui. Žinoma, yra internetas, gali kada tik nori viską sužinoti, bet jis neatstoja natūros", – įsitikinusi pašnekovė.

Ne taškas, o daugtaškis

Septynerius metus anksčiau Vilniuje pragyvenusi Jurga prisipažino tarsi sugrįžtanti namo. Lietuvos sostinėje gerai jaučiasi ir moters sutuoktinis – ispanų tapytojas Lino Lago.

"Gyvenimo sąlygos čia patogesnės, vyras čia turi labai geras dirbtuves", – aiškino juvelyrė.

Keturių asmenų šeima įsikūrė nuomojamame bute senamiestyje. Jurga džiaugiasi, jog nuo būsto iki jos juvelyrikos namų – vos pora minučių kelio pėsčiomis.

"Dabar štai žiūriu pro vaikų kambario langą ir matau septynias bažnyčias ir Tris kryžius. Labai myliu Vilniaus senamiestį. Butas "superinis", jis labai gerai išplanuotas ir šviesus. Vaikai, ko gero, čia jaučiasi netgi geriau nei savo namuose", – šyptelėjo moteris.

Nors adaptuotis naujojoje vietoje keblumų nekilo, o sostinėje gyvena menininkės sesuo ir nemažai bičiulių, Jurga patikino, jog išsiskirti su uostamiesčiu buvo gaila.

"Patys artimiausi draugai liko Klaipėdoje. Ir jūros Vilniuje nėra. Bet manau, kad darbo reikalais sugrįšiu kas mėnesį", – svarstė pašnekovė.

Artimiausiuose menininkės planuose – savo klientams ir gerbėjams surengti oficialų juvelyrikos namų "Yurga" atidarymą Klaipėdoje. "Tai įvyks pavasarį, kai nuotaika bus truputį geresnė", – žadėjo moteris.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų