Pereiti į pagrindinį turinį

Žmoniškumo paieškos bohemos kavinėje

2009-05-09 09:00
Žmoniškumo paieškos bohemos kavinėje
Žmoniškumo paieškos bohemos kavinėje / Organizatorių archyvo nuotr.

Lietuviškas muzikinis spektaklis apie nuoširdumo ir žmoniškumo stoką "LOVE & PEACE arba mums bankrotas", sulaukęs anšlago Kaune ir Klaipėdoje, atkeliauja ir į sostinę.

"LOVE & PEACE arba mums bankrotas" kūrėjai apibūdina kaip nuotaikingą muzikinę komediją apie meilę, bohemą, pinigus, apsimetinėjimą, vyrų ir moterų intrigas, jų paradoksalius santykius bei meilės deficitą. Jos išskirtinumu laikomas lietuviškumas: pjesę rašė Agnė Dilytė, muziką kūrė Antanas Jasenka, režisavo Mantas Verbiejus, spektaklio personažai – lietuviai ir juos vaidina lietuvių aktoriai.

Spektaklio veiksmas vyksta gatvėje Be Pavadinimo, kavinėje "Love & Peace!" ( LOP! ), kuri skęsta vis augančiose skolose. Žodis bankrotas spektaklio pavadinime – nuoroda ne tik į prastą jos finansinę padėtį, bet ir nuoširdumo stoką pasaulyje. Aktoriai šypteli, kad nors sakoma, jog geras žmogus – ne profesija, tačiau būtent gerų, nuoširdžių, nemeluojančių nei sau, nei kitiems, dar kažkuo tikinčių žmonių reikia šiuo laikmečiu.

Muzikinio spektaklio kūrėjai sako, kad nūdienos realijas metaforiškai perkėlė į vargstančią kavinę ir būtent joje tikisi atrasti žmoniškumo krislus. Kavinėje sukinėjasi vietos bohemos "motina" Emutė (Rasa Rapalytė), pozuotoja ir kavinės talismanas Magdalena (Eglė Mikulionytė), pasaulio pilietis Benas (Leonardas Pobedonoscevas), nelaimingiausias tapytojas visame mieste Kėša (Džiugas Siaurusaitis), buvęs hipis ir aktorius Hubertas (Giedrius Savickas), milijonierius Viktoras Iljičius Maksimavičius (Irmantas Jankaitis), pianistas Juozas (Darius Rakauskas) ir kiti.

Mokydamasis savo vaidmens Leo labiausiai džiaugėsi gavęs būgnelius. "Mano personažas – lyg būgnininkas, lyg keliautojas, trumpai tariant, "bohemščikas". Džiaugiuosi dabar būgneliu, nes vaikystėje nei fortepijonu norėjau groti, nors šiek tiek teko to malonumo, nei smuiku, nei gitara. Būgnai man buvo arčiausiai širdies. Sakau, kad vaikystės svajonė pildosi šitame spektaklyje. Tačiau greičiau erzinu savo kolegas, nei groju. Malam, malam tuos būgnus, dar yra šiek tiek laiko, tai gal kas nors išeis", – juokavo aktorius. Surimtėjęs prisipažino susiradęs būgnų mokytoją, mokosi ir tikisi neerzinti spektaklio žiūrovų.

Papildomai jam tenka mokytis ir dainavimo, nes spektaklyje jam reikia atlikti ir muzikines partijas. Be to, visi spektaklio aktoriai yra profesionalūs dainininkai, tad Leo stengiasi bent "šoktelėti" iki jų balso kartelės. "Dainuoti pradėjau tik prieš metus – su Evelina "Žvaigždžių duetuose". Ši patirtis šiek tiek padeda ruoštis spektakliui, be to, jo partijos priderintos prie mano vokalinių gebėjimų ir turimos patirties. Džiaugiuosi, kad į mano gyvenimą įsijungia muzika, bet kitus spektaklio aktorius šia prasme reikia smarkiai vytis. Vystau šią sritį", – sakė L.Pobedonoscevas.

"Bohemščiką" vaidinantis aktorius atviravo, kad nors su personažu pamažu susigyvena, vis dėlto nėra jam artimas. "Bohemiškas gyvenimas – toks, koks yra spektaklyje, man jau yra praeityje. Tai liko studentavimo dienose. Dabar tos vadinamosios bohemos gerokai mažiau, o vakarais nebėra nei jėgų, nei noro kur nors traukti", – aiškino Leo. Sava bohemiška kavine jis vadina sostinės "La Boheme", "In Vino" ir juokiasi, kad tikruose "bohemščikų" klanuose, kuriuose dūmų ir alkoholio tvaike postringaujama apie žemės, dangaus ir žmogaus sampratas, jo nepamatysi.

Tekusį šokėjos Inos vaidmenį aktorė Gintarė Latvėnaitė vadina iššūkiu. Moteris juokavo, kad dar studijų metais dėstytojai sakydavo, kad jai nelemta vaidinti žmogiškų, žemiškų herojų. "Man visada labai sunku vaidinti herojus, tiksliau, vaidinti taip, kad jie virstų žmonėmis. Man jie išeina per daug patetiški. Taigi mano personažas – tikrų tikriausias iššūkis. Jo perpratimas, interpretavimas, sužmoginimas man yra malonumas. Kai pajunti, kad scenoje tarsi džiazuoji, vadinasi, jauti ir malonumą. O mes čia džiazuojame", – apie savo pamokas pasakojo G.Latvėnaitė.


VIETA: klubas "New York", Kalvarijų g. 85, Vilnius.

LAIKAS: gegužės 10 d. 19 val.

KAINA: 30–80 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų