Pereiti į pagrindinį turinį

Žurnalistė V. Baublienė: į madą ateina natūralumas

2015-12-26 07:44
Violeta Baublienė
Violeta Baublienė / A. Ufarto / BFL nuotr.

Žmonėms artimiausiais metais rūpės ne tik sveiko ir lėto gyvenimo būdo, bet ir išlikimo apskritai klausimai, mano LRT TELEVIZIJOS laidos „Stilius“ vedėja Violeta Baublienė. „Prognozės apie Europos sunaikinimą, neišlikimą yra gana minoriškos. Nesakau, kad mes tą patirsime, bet manau, kad ateitis mums ruošia kažką labai didelio. Ir ne tik mums, bet ir mūsų vaikams bei ateinančioms kartoms. Kažkas iš tiesų pasaulyje keisis, ko liūdną pradžią jau matome“, – sako žurnalistė. 

– Kokie Jums buvo 2015-ieji?

– Man besibaigiantys metai buvo visai neblogi – be didelių iššūkių, streso. Jie buvo tikrai darbingi, daug įdomių dalykų [su kūrybine grupe] padarėme. Teko pavažinėti, nufilmuoti žmones, kurie vertinami ne tik pas mus, bet yra pripažinti visame pasaulyje. Tokie interviu – malonumas, o juos daryti – didžiulis džiaugsmas. Profesine prasme jie yra net ne šiek tiek, o gerokai ugdantys. Vien virti savo sultyse – kiek liūdniau. Nesakau, kad Lietuvoje blogai, bet labai norisi atsinešti ir kažko kito. Tad šia prasme metai buvo geri. O šiaip – kokybiški ir stilingi.

– Daug metų kuriate televizijos laidą „Stilius“. Kas Jums pačiai yra stilius?

– Man stilius – tai susivokimas, kas esi. Manau, kad žmogus pirmiausia turi suprasti save, susitarti su savimi, ir tada jis turės savo stilių. O visi blizgučiai, išoriniai atributai, kokybė, išreiškiama prekių ženklais, – tai nėra stilius. Tai – tiesiog jo paieškos.

– Kaip manote, koks aprangos stilius vyraus ateinančiais metais?   

– Vieningo stiliaus nebus. Jis bus labai įvairus, pakankamai eklektiškas. Visiškai neaišku, kur pasisuks pasaulio įvykiai, kurie labai daug lemia. Tiesa, į madą ateina etniniai motyvai. Bet šiaip madoje nieko labai naujo nebus.

Lietuvoje, manau, vyraus tas pats – bus daug juodos spalvos, jaunimas bus išradingas, senimas – konservatyvus. O tai, ką pasirinks kiekvienas, yra labai individualu ir priklauso nuo žmogaus socialinės padėties, finansinių resursų, išsilavinimo.

Tad Lietuvos mados padangėje nelabai kas pasikeis. Nebent prognozuotume turėdami galvoje Juozą Statkevičių, kuris visai neseniai pristatė sado-mazo atspalvių turinčią kolekciją – tada stilius turėtų būti visai smagus. Kaip sako J. Statkevičius: iki penktos visi geria arbatą, o nuo 23 valandos išsitraukia botagėlius. Čia, žinoma, humoras (juokiasi – LRT.lt).

Mes esame darbšti šalis, bet nesame novatoriai mados sferoje. Kita vertus, dizaineriai sako, kad juos kopijuoja [užsienio – LRT.lt] mados namai, ne vienas yra susidūręs su tuo, kad jų idėjos ir modeliai atsiranda kitų rimtų mados ženklų kolekcijose.

Apibendrinant, manau, kad šiais metais lietuviškoje madoje nieko naujo nepasakyta, kitais metais, ko gero, bus taip pat.

– Koks, Jūsų manymu, gyvenimo būdas bus madingas ateinančiais metais?

– Mano patirtis, susitikimai su žmonėmis, kurie įdomūs mūsų laidai, rodo, kad į madą ateina natūralumas. Dauguma žmonių, su kuriais teko bendrauti, orientuojasi į ekologišką, natūralų, taip vadinamą "slow-moving" (liet. lėtasis judėjimas) gyvenimo būdą, kuris populiarėja visame pasaulyje.

Turėjau labai įdomų interviu su viena moterimi, kuri staiga, nei iš šio, nei iš to, pradėjo labai domėtis žolėmis, šaknimis, jas džiovinti, rūpintis, kaip pačiai ką nors išauginti. O ji buvo miesto žmogus ir nieko bendro su ūkiu neturėjo. Kai paklausiau, kodėl ji taip daro, pašnekovė man atsakė, kad ateina laikas, kai kiekvienas turi mokėti pasirūpinti savimi.

Man ši jos pasakyta frazė labai įstrigo, nes pagalvojau, kad esame pakankamai urbanizuoti. Mes, miestuose gyvenantys žmonės, nebežinome, kaip kas auga, kokį maistą galima pasiruošti iš to, kas nėra maisto produktai. Turiu galvoje, kaip išsikasti kokių šaknų miške ir iš jų išsivirti sriubos ar kažko panašaus. Dėl to man labai liūdna, bet, manau, kad pradės vyrauti natūralumo paieškos stilius.

Mano manymu, žmonės investuos ne tik į tai, kad galėtų ekologiškai, sveikai maitintis ir savo kūną palepinti "super duper" gerais produktais. Vis dažniau iškils ir išlikimo klausimas. Prognozės apie Europos sunaikinimą, neišlikimą yra gana minoriškos. Nesakau, kad mes tą patirsime, bet manau, kad ateitis mums ruošia kažką labai didelio. Ir ne tik mums, bet ir mūsų vaikams bei ateinančioms kartoms. Kažkas iš tiesų pasaulyje keisis, ko liūdną pradžią jau matome.

– Prognozė pakrypo minorine linkme. O ko palinkėtumėte Lietuvai 2016-aisias?

– Dalykas, kurio stinga mums visiems, – ir man, ir visai Lietuvai, yra humoro jausmas. Esame „įsisukę“ į savo darbus, kasdienybę. Sakome, kad kaltas blogas oras, bet nieko panašaus – blogo oro yra visur.

Mūsų tautai stinga humoro, žaismo, vadinamojo "draivo". Galbūt jį reiktų patiems kurti, o ne laukti, kol kas nors atėjęs mus prajuokins ir pradėsime smagiai gyventi. Turbūt reikia daugiau investuoti į savo vidų ir mokėjimą pozityviai žvelgti į savo ateitį. Tad labai linkėčiau, kad naujais metais to būtų daugiau – žaismės ir pozityvumo žvelgiant į ateitį!

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų