Pereiti į pagrindinį turinį

Žvilgsnis į patikusią moterį virsta aktu

2012-07-27 08:44
Žvilgsnis į patikusią moterį virsta aktu
Žvilgsnis į patikusią moterį virsta aktu / Artūro Morozovo nuotr.

Pamatęs moterį jos atvaizdo jis nepamišta. Grįžęs namo nutapo jos aktą. Štai žvelgia moteris iš Raudonųjų žibinto kvartalo virtinos. „Coliukė Amsterdame“ – tik vienas darbų, kuriuos pristato savamokslis dailininkas Vaidotas Ruibys.

Užtenka žvilgsnio

„Aš moterį matau“, – neslepia dailininkas, vertinantis visapusišką moters grožį, nesibaiminantis parodyti nuogumą, kurio realybėje galbūt nė nebuvo. Kartais jis pirma pamato spalvas, o tik po to moters bruožus. Pažvelgia į akis, ir tik jam vienam būna aišku, ar netrukus prakalbės drobė.

Specialiai V.Ruibiui nepozuoja niekas. „Man užtenka gerai pasižiūrėti“, – užtikrintai kalbėjo dailininkas. Tiesa, tą pačią moterį galima atpažinti keliuose darbuose. Kaunietis suskaičiavo turįs 7–8 modelius, kurių veidus galima matyti ne viename akte.

„Klausimai ir atsakymai“

Paveikslo herojė gali net ir nežinoti apie savo atvaizdą meno kūrinyje. Dar daugiau, dailininkas vėliau garsiai ar mintyse kalbasi su portretais. „Jei su nutapyta paveikslo heroje nesišneku, man toks paveikslas nereikalingas“, – tikino menininkas.

Būtent todėl V.Ruibys savo parodą pavadino „Klausimai ir atsakymai“. Kelios dešimtys darbų visą vasarą bus eksponuojami Senamiesčio galerijoje „Spalvų paslaptys“. Ekspozicijoje vyrauja moterų aktai, sukurti per pastaruosius trejus metus.

Dailininko mūza

53-ejų dailininkas sako, kad piešia visą gyvenimą, anuometėje Juozo Naujalio meno mokykloje jis mokėsi grafikos. Po tarnybos sovietų armijoje profesionali dailininko karjera Vaidoto netraukė. Kur kas vėliau jis susidraugavo su teptuku.

Dabar kaunietis tvirtai vadina save dailininku – dirba intensyviai. „Nesu sekmadieninis“ tapytojas, – šyptelėjo pašnekovas. Vis dėlto paveikslai nėra pagrindinis pragyvenimo šaltinis, vyras restauruoja įvairius antikvarinius daiktus.

Paklaustas, kodėl jo kūryboje vyrauja aktai, dailininkas buvo atviras: „Moteris vyrui – gražiausias sutvėrimas. Aš pats vien tuo ir gyvenu.“

V.Ruibio mūza – gyvenimo draugė, kuri žvelgia iš kai kurių paveikslų. Savosios moters portreto, kurį galima pamatyti parodoje, jis niekada neparduotų.

Draugė nepavydi

Dailininkas džiaugiasi, kad jo gyvenimo draugė protinga. Pati paskatinusi Vaidotą tapyti, ji nepyksta, kai jis teptuku tartum liečia ir kitų moterų kūnus. Be to, V.Ruibys ne vien moterų dailininkas, anksčiau yra nutapęs ne vieną savo autoportretą, taip pat draugo, tėvo atvaizdus. Parodoje galima pamatyti vieną kitą peizažą.

Dailininkas į rankas fotokameros net neima. Jis fotografuoja savo paties akimis ir vaizdą ilgam užfiksuoja atmintyje. Skirtinguose paveiksluose galima atpažinti vis kitokį autoriaus braižą, o pats dailininkas sako neturintis stiliaus, jį tarsi padiktuoja jo herojės.

„Norisi, kad žmonės pamatytų, kaip ir ką aš galvoju, norisi, kad kažkas po manęs liktų“, – atsivėrė parodos autorius. Jis neabejoja, kad kūriniai pasako daugiau nei žodžiai.

Galerijos „Spalvų paslaptys“ vadovė Laima Kygaitė:

Šiais materialiais laikais labai mažai dailininkų, kurie dirbtų atsiliepdami į savo širdies balsą. V.Ruibys ramiai sau dirba ir pasiekė aukštą lygį. Jo pasirinktas kelias labai savitas, darbai primena prieškario, vakarietišką mokyklą. Šio dailininko požiūris į moterį labai lyriškas, idealistinis. Žiūrint jo akimis, moteris labai pakylėta, galbūt net dvasingesnė, nei to yra verta. Dabar tai labai reta. Jo spalvų deriniai labai netradiciniai. Jis daugiausia dirba iš natūros – tai irgi jau yra retas reiškinys. Nemažai dailininkų sėdi savo dirbtuvėse, įkvėpimo šaltinio jiems nereikia. Tam yra fotografijos, internetas. V.Ruibys jau turi meną išmanančių gerbėjų . Ne kiekvienas vyras skuba įsigyti nuogos moters portretą – lietuviai vyrai nedrąsūs. V.Ruibio darbų daugiausia įsigyja kolekcininkai.


Kas: tapybos paroda „Klausimai ir atsakymai“.

Kur: dailės galerija „Spalvų paslaptys“, M.Valančiaus g. 12.

Kada: iki rugsėjo 1 d.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų