40-metė Aldona išgirdo: ji sena, nereikalinga ir darbo jai nėra

  • Teksto dydis:

„Nuėjau į darbo biržą, man pasiūlė praeiti verslo kursus, vėliau – psichologinį testą. Darbuotoja teigė, kad savybės puikios, tiktų darbui slaugytojos darbui Vokietijoje. Tačiau užpildžiusi anketą išgirdau – oj, atsiprašau, netinkate pagal gimimo metus. Paklaususi kodėl, išgirdau, kad reikia jaunesnių. Pasijaučiau kaip skuduru per veidą gavusi“, – sako Didžiojoje Britanijoje gyvenanti ir dirbanti Aldona Grupas.

Lietuvoje ilgus metus dirbusi sesele, slaugos specialiste sanatorijoje Juodkrantėje, Aldona laimės ieškoti svetur išvyko tada, kai netekusi darbo išgirdo – jai 40 metų, todėl ji sena, nereikalinga, ir darbo jai čia nėra.

Lietuvoje slaugytojos tuo metu uždirbdavo minimumą – apie 450 litų, kiek daugiau nei 100 eurų. Pirmasis Aldonos atlyginimas Anglijoje taip pat buvo minimumas, maždaug 5 svarai per valandą. Tačiau per nepilną savaitę Anglijoje ji uždirbo tiek, kiek Lietuvoje – per mėnesį. „Pasijutau it aukso puodą laimėjusi“, – šį antradienio vakarą LNK gyvenimo būdo laidoje „Nuo... Iki...“ prisimins Aldona.

Moteris aprodys ir senelių slaugos namus, kuriuose dirba ne vienerius metus. Viena savaitė gyvenimo tokiuose slaugos namuose kainuoja apie 1100 svarų, arba maždaug 1250 eurų. Slaugytojos ir jų padėjėjos senukams padeda pasigražinti, pasirinkti dienos drabužius, pusryčių, pietų ir vakarienės patiekalus iš atskiro valgiaraščio, netgi parūpina alkoholio ar išveža į lauką parūkyti. Aptarnavimas – tarsi gerame viešbutyje, tik su  medicinine priežiūra.

Prieš dvejus metus Aldona išleido knygą „Sesele, duok tabletę nuo mirties“, kurioje detaliai aprašė emigraciją į Angliją ir senukų slaugytojos darbą svečioje šalyje. Pavadinimu knygai tapo prašymas, kurį Aldona sykį išgirdo iš 94-erių senutės. Knyga Lietuvoje tapo savotišku vadovu ne tik dirbantiems medicinos srityje, bet ir svarstantiems išvažiuoti dirbti į užsienį. Joje detaliai ir šmaikščiai pasakojama šio darbo kasdienybė. Neseniai knyga buvo išleista ir anglų kalba, jos elektroninę versiją galima įsigyti ir internete.

Gyvenimo būdo laida „Nuo.. Iki...“ jau šį antradienio vakarą 20 val.per LNK.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pensininkui

pensininkui portretas
o tu žinai kad pvz.žmogus sunkiai dirbęs 25 metus(ar tai mažai?) ir užauginęs 2 vaikus gaus lygiai tiek kiek tu parašei.Nubraukus SSSR laikų darbo stažą ir dekretines + vaiko auginimo atostogas...Bei dabartinių laikų stovėjimą darbo biržoje.AR TAI MAŽAI IR AR TAIP SKAIČIUOTI REIKĖTŲ?Susikta Lithuinią

to jo

to jo portretas
eik tu sikt su tokiu darbu.Aš mat turėdama visą rinkinį ligų į senatvę eisiu paskutinius sveikatos trupinius erodui vergvaldžiui atiduoti?!!! Kai už kelių metu nepaeisiu ir dvėsiu gal tu man vaistus pirksi ir sanatoriją - pensionata už 2 gabalus i mėn. apmokėsi?

Pensininkas

Pensininkas portretas
40 metu buvo per senas darbuotojas tik atkūrus nepriklausomybe Lietuvoje.Dirbti nelegaliai tiko tokio amžiaus žmogus, legaliai netiko.Todel dauguma žmonių,tame tarpe ir aš negalejau tureti didesnį darbo stažą,ne del mano kaltės o del buvusios tvarkos Lietuvoje.Todel tokie žmones,kurie neisdave savo darbdavius,liko su mažu darbo stazu ir mazom pensijom.Dabartiniai pensininkai kencia nuo buvusios tvarkos Lietuvoje.Žmones yra su 162,-€ pensiją,skaitomi tinginiais todėl kad buvo neskundikai,neskunde savo darbdavius,del nelegalaus darbo.Kaip gyventi tokiam pensininkui Lietuvoje???
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių