A. Anušauskas ragina ES atkreipti dėmesį į Rusijos pajėgų telkimą prie Ukrainos sienų

  • Teksto dydis:

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ragina Europos Sąjungą (ES) atkreipti dėmesį į Rusijos pajėgų telkimą prie Ukrainos sienų.

Lietuvos gynybos ministras penktadienį susitiko su ES Karinio komiteto pirmininku generolu Claudio Graziano (Klaudijum Gracianu), pranešė Krašto apsaugos ministerija. Pokalbio metu buvo aptartas neįprastas Rusijos pajėgų telkimas prie sienos su Ukraina.

„Turime būti aktyvūs ir netapti pasyviais stebėtojais, kuomet Rusija vykdo neįprastą karinių pajėgumų telkimą prie Ukrainos sienų, nes nusileidžianti ir atsitraukianti pozicija nesprendžia keliamos įtampos ir nerimo. Situaciją komplikuoja Rusijos vykdoma dezinformacija ir psichologinės operacijos Ukrainos atžvilgiu. Mūsų parama gali stiprinti bendrą Rusijos atgrasymo politiką“, – sakė ministras.

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas ragina Europos Sąjungą (ES) atkreipti dėmesį į Rusijos pajėgų telkimą prie Ukrainos sienų.

Jis taip pat atkreipė ES atstovo dėmesį į Lietuvos inicijuojamą karinę patariamąją ir mokymo misiją Ukrainoje.

Anot ministro, Bendrija turėtų remti Ukrainos parodytą ryžtą reformuoti gynybos sektorių, o ši parama turės įtakos ne tik Ukrainos, bet ir visos ES saugumui bei stabilumui.

A. Anušauskas pabrėžė, kad karinė misija Ukrainoje būtų orientuota į profesinio karinio švietimo sistemą.

Ministras susitikimo metu taip pat padėkojo generolui už „Frontex“ agentūros Lietuvai teikiamą paramą pasienyje su Baltarusija bei pabrėžė, kad tinkamas nacionalinių ir ES pastangų suderinamumas yra efektyvi priemonė kovojant su nelegalia migracija.

Pasak A. Anušausko, jei ES nori būti svarbiu geopolitiniu veikėju, visos ES šalys turi išleisti gynybai daugiau kaip 2 proc. nuo BVP.

„Europa bus stipri ne deklaracijomis, o kurdama realius pajėgumus“, – sakė A. Anušauskas.

C. Graziano Lietuvoje taip pat susitiko su Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Valdemaru Rupšiu, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariais bei Seimo pirmininke Viktorija Čmilyte-Nielsen.

Po susitikimo su ministru svečias bendravo ir su Krašto apsaugos ministerijos kibernetinio saugumo greitojo reagavimo grupe.

Planuojama, kad generolas taip pat vyks apžiūrėti Lietuvos pasienio su Baltarusija užkardas, susitiks su Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnais ir jiems talkinančiais kariais.

ES karinis komitetas yra aukščiausia Bendrijos karinė institucija, kurią sudaro ES šalių kariuomenių vadai.

Jis vadovauja visai ES karinei veiklai, visų pirma – bendros saugumo ir gynybos politikos srityje vykdomų karinių misijų ir operacijų planavimui bei vykdymui ir karinių pajėgumų plėtojimui.

Be to, komitetas teikia rekomendacijas kariniais klausimais ES politiniam ir saugumo komitetui, formuojančiam bendrą užsienio ir saugumo politiką. Į karinio komiteto konferencijas ES kariuomenių vadai renkasi du kartus per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
Katinui nėr kas veikti, jis kai ką laižo, anušauskui nėr kas veikti, tai propoganda užsiiminėja.

Anušauskai,

Anušauskai, portretas
Zelenskis pranešė, kad Rusijos karių nėra prie Ukrainos sienų...Kuris iš jūsų meluoja? Tiesa...po to Amerika pasakė, kad yra ir tuomet Zelenskis patvirtino, kad "tikrai yra"...Klounada tęsiasi, o mūsų klounas Anušauskas mėtosi tai ten, tai šen...lojantis ciciukas.

DYDYKIS, ANUŠAUSKAI...

DYDYKIS, ANUŠAUSKAI... portretas
Lietuvą Rusija "puolė" virš 30 metų...Parodyk per kurią vietą užpuolė? Kol ne vėlu - kreipkis į psichiatrus, gal dar suspės kuo nors padėti...
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių