Pereiti į pagrindinį turinį

A. Anušauskas: Ukrainai svarbus mūsų palaikymas

2021-12-09 14:40
DMN inf.

Rusijai vis aktyviau žvanginant ginklais šalia Ukrainos sienos, ten su oficialiu vizitu lankėsi Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas. Ukrainoje jis aptarė dabartinę saugumo situaciją su naujuoju šalies gynybos ministru Oleksijumi Reznikovu, praneša LNK.

Arvydas Anušauskas
Arvydas Anušauskas / I. Gelūno / BNS nuotr.

– Kam ukrainiečiai ruošiasi, kai prie sienos mato, kad daugėja Rusijos pajėgų?

– Jie sako, kad karo padėtyje su Rusija Ukraina yra aštuntus metus. Per tuos metus jie visą laiką kariauja. Jų pajėgos visada yra šiek tiek aukštesniame parengime, pasiruošusios galimoms provokacijoms, agresijai. Žinoma, jiems trūksta galbūt karinės paramos, ginkluotės, bet jie ir savo resursus naudoja. Jie supranta grėsmę, jai ruošiasi, bet panikos nesijaučia. Ukrainiečiai vertina situaciją pakankamai ramiai, nors ji yra gana grėsminga. 

 Kaip būtų ginkluotos konfrontacijos atveju? Ar ukrainiečiai liktų vieni, ar, pavyzdžiui, galėtų tikėtis paramos iš Vakarų?

– Jie ir dabar nėra vieni, nes solidarumas iš valstybių jaučiamas ir Ukrainoje vertinamas. Jie nevertina savęs, kad jie yra vieni. Bet mes puikiai suprantame, kad pirmą smūgį visada patiria šalis-agresorės auka. Būtent jiems pirmiesiems reikės susidurti su agresija, jie pirmieji duos atkirtį. Jie tikisi, kad ta politinė, diplomatinė, ekonominė, karinė parama Ukrainai tokiu atveju būtų dar didesnė.

 Kiek šiuo metu Ukrainoje yra Lietuvos karių ir kas būtų su jais, jeigu kiltų ginkluotas konfliktas?

– Mūsų karių yra keliasdešimt. Pats mandatas numato iki 60 karių dalyvavimą karinėje-mokomojoje misijoje. Ukrainiečiai pabrėžia, kad mūsų karių buvimas svarbus ir vertingas. 

 Ar kilus tiesioginiam karui Ukrainoje pavojuje atsidurtų ir Baltijos šalys?

– Bet koks ginkluoto konflikto išplėtimas Ukrainoje, tiesioginė Rusijos agresija reikštų viso regiono – nuo Baltijos iki Juodosios jūros ir nestabilumą, ir pavojingą situaciją. Be abejonės, mums irgi reikės atitinkamai reaguoti. Ir kita pusė supranta, kad agresija iššauks grandininę reakciją. NATO nuošalyje stebėti įvykių tikrai nesiruošia. 

 Puse lūpų kalbama, kad įvykiai prie Ukrainos sienų yra skirti nukreipti dėmesį nuo Baltarusijos inkorporavimo į Rusijos glėbį. Kaip jūs vertinate tokią informaciją?

– Baltarusija de facto karine prasme ir netgi de jure – jau integrali Rusijos karinės sistemos dalis. Karinė integracija yra akivaizdi. Jeigu Rusija pamėgintų įvesti dar didesnius karinius dalinius į Baltarusiją, tai reikštų ne tik karinį, bet ir tiesioginį Baltarusijos prijungimą prie Rusijos ir tai, aišku, regione irgi iššauktų didelę reakciją. Šalys tikrai susirūpintų savo saugumu. 

Plačiau – reportaže. 

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų