Anykščių meru išrinktas kelioms dienoms prieš antrą turą iš kovos pašalintas K. Tubis

Anykščių rajono meru sekmadienį išrinktas „valstiečių“ kandidatas Kęstutis Tubis – jis prieš antrąjį turą buvo kelioms dienoms pašalintas iš rinkimų kovos dėl bausmės, skirtos už prekybą poveikiu.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, per pakartotinį balsavimą K. Tubis surinko 52 proc. balsų, jo varžovas socialdemokratas Dainius Žiogelis – 46 proc. balsų.

„Ta istorija suglumino rinkėjus. (...) Tos dvi dienos agitacijos prieš mane iš VRK pusės ir devynios dienos, kada negalėjome agituoti, tai pirmiausia labiausiai džiaugiuosi rinkėjų sąmoningumu, jie prisimena, kaip dirbome užpraeitą kadenciją, kaip Anykščiai pakilo, kaip jie tvarkėsi. Juk žmonės turi atmintį“, – sekmadienio vakarą BNS sakė K. Tubis.

Socialdemokratas D. Žiogelis įsitikinęs, jog plačiai nuskambėjusi K. Tubio pašalinimo iš rinkimų ir vėliau grąžinimo į juos istorija šiam politikui padėjo laimėti kovą.

„Aišku, kad padėjo, jis gi nuskriaustas, jis kovoja su sistema, o žmonės nemėgsta sisteminių dalykų“, – BNS sakė socialdemokratas.

„Tokios nemokamos reklamos, kokią gavo, mes nė viena partija negalėjome nusipirkti“, – pridūrė jis.

Labiausiai džiaugiuosi rinkėjų sąmoningumu, jie prisimena, kaip dirbome užpraeitą kadenciją, kaip Anykščiai pakilo, kaip jie tvarkėsi. Juk žmonės turi atmintį.

K. Tubiui Anykščių rajono savivaldybės taryboje reikės suformuoti valdančiąją koaliciją, nes jo atstovaujama Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga yra iškovojusi septynias vietas iš 25. Po penkis mandatus yra gavę socialdemokratai ir konservatoriai, po keturis – liberalai ir demokratai.

K. Tubis tvirtino į koaliciją kviesiąs visas politines jėgas.

D. Žiogelis savo ruožtu sakė kol kas nematąs galimybės dirbti koalicijoje su išrinktuoju meru.

„Aš šventai esu įsitikinęs, kad nuteistas už tai, jog eidamas pareigas darė nusikaltimą, žmogus į tas pačias negali grįžti. Bet tai mano asmeninė nuomonė“, – teigė jis.

D. Žiogelis prognozavo, kad šių rinkimų rezultatai sulauks nemažai skundų. Anot jo, jau pirmadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) ketina nagrinėti su tuo susijusį konservatorių skundą.

„Teismui apskųstas VRK sprendimas grąžinti K. Tubį į rinkimus“, – tvirtino socialdemokratas.

„Teismų bus daugiau nei balsavimų“, – pridūrė jis.

Premjerė Ingrida Šimonytė ir kai kurie kiti politikai anksčiau yra minėję, jog geriausia būtų Anykščiuose surengti naujus tiesioginius mero rinkimus.

Buvęs ilgametis policijos pareigūnas K. Tubis Anykščių rajono mero pareigas jau yra ėjęs 2015–2019 metais. Tuomet jis rinkimuose dalyvavo su Liberalų sąjūdžiu.

Šiai metais po pirmojo merų rinkimų turo, kovo 7-ąją, VRK K. Tubį pašalino iš kovos, nes Panevėžio apygardos teismas pateikė išaiškinimą, kad dėl prekybos poveikiu nuteistam politikui skirta bausmė – atimta teisė ketverius metus dirbti valstybės tarnyboje – apima ir draudimą dirbti renkamas pareigas.

Tačiau kovo 14-ąją Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas panaikino šį sprendimą, nes anot jo, Panevėžio apygardos teismo sprendime įvardytas apribojimas – teisės dirbti valstybės tarnyboje ketveriems metams atėmimas – nėra aiškus ir negali būti vienareikšmiškai suprantamas kaip apribojantis būti renkamam į mero pareigas. Be to, išaiškinti nuosprendį privalėjo ne vienas teisėjas, o teismas savo nutartimi. Todėl dar tą pačią dieną VRK jį gražino į rinkimus.

Kadangi K. Tubis į rinkimus grąžintas jau prasidėjus balsavimui iš anksto, VRK nutarė panaikinti antradienį balsavusiųjų Anykščių rajono rinkėjų balsus ir pakvietė juos atvykti balsuoti dar kartą. Šia galimybe pasinaudojo 74 anykštėnai iš 100.

Per pirmąjį rinkimų turą K. Tubis Anykščiuose surinko daugiausia – 29,39 proc. – rinkėjų balsų. Socialdemokratas D. Žiogelis buvo antras su 19,45 proc. rinkėjų palaikymu.


Žemėlapis sukurtas Vyriausiosios rinkimų komisijos užsakymu.
Žemėlapis sukurtas Vyriausiosios rinkimų komisijos užsakymu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Praeivis

Praeivis portretas
O kuo geresnis kitas kandidatas? Pažiūrėkite Žiogelio FB, važinėjasi savivaldybės autobusu už mokesčių mokėtojų pinigus savo reikalais kartu su bendrapartiečiais (prie S.Kairio paminklo). Ne tik iš skūpumo, bet dar ir todėl kad yra išpindėję. Taip kad, nematau didelio skirtumo…aš asmeniškai tai laikau smulkiu vagiliavimu nesislapstant, o dar kiek nuslėpta.

"Sveikinimai" Anykštėnams

"Sveikinimai" Anykštėnams portretas
įšsirinkus nuteistą už korupciją merą........įdomu ką reikės daryti, kai paskutinės instancijos teismas jį vėl pripažins kaltu ........greičiausiai tai bus trumpiausia "meravimo" kadencija......na bet ką padarysi, jeigu anykštėnams patinka korumpuoti merai........o kol kas "tegyvuoja korupcija"........
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių