Apžvalga: svarbiausi antradienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

I. Šimonytės kandidatūra. Seimas pritarė konservatorių atstovės parlamentarės Ingridos Šimonytės kandidatūrai į premjero postą. Už ją balsavo 62 Seimo nariai, prieš buvo dešimt, susilaikė 41. Keliolikai valdančiųjų esant saviizoliacijoje, iki paskutinės minutės nebuvo aišku, ar valdantiesiems užteks balsų. Seimui pritarus premjero kandidatūrai ir prezidentui jį paskyrus, ministras pirmininkas ne vėliau kaip per 15 dienų turi pristatyti Seimui savo sudarytą ir prezidento patvirtintą Vyriausybę, pateikti svarstyti šios Vyriausybės programą. 

R. Karbauskio mandatas. Vyriausioji rinkimų komisija panaikino Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) lyderio Ramūno Karbauskio Seimo nario įgaliojimus. Mandato R. Karbauskis atsisakė pats, protestuodamas prieš naujosios valdžios veiksmus skirstant pozicijas parlamente. „Aš dažnai grįšiu į Seimą, nes LVŽS frakcija yra didžiausia opozicinė frakcija, ji tikrai atliks tą darbą, kuris yra numatytas, o aš esu LVŽS pirmininkas, tai mūsų bendradarbiavimas su frakcija neišvengiamas ir jis bus labai tamprus“, – žadėjo R. Karbauskis.

Koronaviruso situacija:

* Per parą nustatyta 1169 nauji COVID-19 atvejai, mirė 17 užsikrėtusiųjų. Ligoninėse gydomi 1654 COVID-19 pacientai, 119 iš jų – reanimacijoje.

* Koronavirusas patvirtintas konservatoriams Seimo nariams Vytautui Juozapaičiui ir Andriui Kupčinskui. Dėl sąlyčio su anksčiau užsikrėtusiais izoliacija skirta 14-ai Seimo narių.

* Kadenciją baigiantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad svarstoma medikams privalomai nurodyti ligoninėse gydyti COVID-19 sergančius pacientus, nes dabar gydymą organizuojančioms įstaigoms yra sudėtinga pasitelkti papildomą personalą dėl skirtingo įstaigų pavaldumo. Medikų atstovai teigia, kad tokiu atveju reikėtų aiškiai įvardyti, kokių kompensacijų į pavojingas sąlygas dirbti perkeliamas personalas sulauktų.

* Laikinasis premjeras Saulius Skvernelis sako, kad prekybos centruose pastebimi dideli žmonių susibūrimai ir jiems neužtikrinus žmonių srautų ribojimo, gali tekti griežtinti jų veiklos sąlygas. Lietuvos prekybos įmonių asociacija savo ruožtu teigia, kad didžiuosiuose prekybos centruose pastebimas iki 50 proc. lankytojų srautų sumažėjimas.

* Siekiant suvaldyti viruso plitimą, Estijos vyriausybė įvedė privalomą kaukių dėvėjimą uždarose patalpose, o Liuksemburge iki gruodžio 15 dienos uždaromi barai, kavinės, restoranai, kino teatrai ir sporto klubai. Suomijos sostinėje Helsinkyje smarkiai padaugėjus COVID-19 atvejų uždaromos mokyklos, uždraudžiami vieši renginiai.

* Rusijoje užfiksuotas didžiausias iki šiol paros mirčių nuo COVID-19 skaičius – 491.

* JAV biotechnologijų bendrovė „Moderna“ pranešė apie planus iki šių metų pabaigos pagaminti ir rinkai pasiūlyti 20 mln. dozių vakcinos nuo koronaviruso, ji kainuotų 25-37 JAV dolerius už dozę. Europos Sąjunga paskelbė pasirašysianti su „Moderna“ kontraktą, kuriuo bus numatyta nupirkti iki 160 mln. skiepų dozių Rusiškos vakcinos nuo koronaviruso „Sputnik V“ kūrėjai paskelbė, kad jos veiksmingumas siekia 95 proc. 

* Šanchajui stengiantis suvaldyti vietinio užsikrėtimo koronavirusu atvejų protrūkį, viename judriausių Kinijos Pudongo oro uostų antradienį buvo atšaukta kiek daugiau nei 500 skrydžių – beveik pusė numatytų.

* Lenkijos audinių ūkiuose rasta naujuoju koronavirusu užsikrėtusių žvėrelių. Lenkija yra trečia kailių gamintoja pasaulyje po Kinijos ir Danijos.

Kandidatūra į ministres. I. Šimonytė pranešė į žemės ūkio ministrės pareigas siūlysianti buvusios Žemės ūkio ministerijos kanclerę Dalią Miniataitę. Kandidatus į kitų ministerijų vadovus ji yra pristačiusi anksčiau. Prezidentas Gitanas Nausėda artimiausiomis dienomis žada susitikti su visais kandidatais.

Netektis. Eidamas 78-uosius metus mirė Panevėžio Juozo Miltinio teatro bei kino aktorius Algirdas Paulavičius. Aktorius ilgą laiką kovojo su sunkia liga. Kolegos jį prisimena kaip linksmą ir energingą žmogų, dirbusį itin daug ir atsakingai.

Pereinamasis laikotarpis. JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad nebesipriešins vyriausybės pagalbai Joe Bideno pereinamojo laikotarpio komandai, bet vis dar atsisakė pripažinti pralaimėjimą prezidento rinkimuose. Išrinktasis prezidentas dabar galės naudotis finansavimu ir kitais ištekliais, įskaitant prieigą prie žvalgybinės informacijos. Taip pat pranešta, jog J. Bideno pergalė auditorių komisijos buvo patvirtinta Mičigano valstijoje.

Migrantų stovykla. Paryžiuje policija iš miesto centre esančios aikštės vaikydama apie 500 palapinių užėmusius migrantus prieš juos panaudojo ašarines dujas. Prancūzijos vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas pavadino stovyklos išardymo scenas „šokiruojančiomis“ ir liepė miesto policijai pateikti ataskaitą apie operaciją. Migrantai prieš savaitę evakuoti iš laikinų prieglaudų priemiestyje, bet nebuvo perkelti.

Mėnulio akmenys. Kinija, paleidusi raketą su aparatu, turinčiu pirmąkart per pastaruosius keturis dešimtmečius pargabenti mėginių iš Mėnulio. Misijos tikslas yra surinkti Mėnulio akmenų ir dirvos mėginių, kad mokslininkai galėtų sužinoti daugiau apie šio dangaus kūno atsiradimą ir formavimąsi, taip pat apie vulkaninę veiklą jo paviršiuje. Kinija tikisi iki 2022 metų iškelti į Žemės orbitą pilotuojamą stotį, o vėliau pasiųsti į Mėnulį kosmonautus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Valio

Valio portretas
Lietuva žengė dar vieną didžiulį žingsnį link bedugnės. Rašo kad kiniečiai žada mėnulį numest į žemę, nu pagaliau.

si

si portretas
persona ko gero vel vykdys /kubilpolikarpovnos/ strategija viska griaut is pagrindu ir nauja geroves pasauli pastatysim skamba graziai dar is dzerzinskio laiku tai bolsevyku himnas bet jis bus taikomas tik ju luomo individams.......

Jonas

Jonas portretas
Tai. kaip tokį "balsavimą" vertina Respublikos Prezidentas? Ar Jam pakanka, kai už Jo į Ministrus Pirmininkus siūlomą kandidatą balsuoja 62, t.y. Seimo mažuma? Mažuma rinkėjų "išrinko" Seimą- Tautos mažumos atstovus, o Tautos mažumos atstovų mažuma skiria ir Vyriausybės vadovą. Nieko sau landsberginė "demonokratija"...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių