Atostogas prasitęsęs G. Landsbergis išvengė klausimų dėl vilos Graikijoje: užtektų vos penkių žodžių

Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis dar bent savaitei išvengė klausimų, kodėl jo šeima rusams ruošiantis invazijai į Ukrainą įsigijo vilą Graikijoje? Ar pirkinio nepaskatino G. Landsbergiui prieinama nevieša informacija?

Seimas antradienį negalėjo rinktis, sukviestas neeilinis posėdis, kurio epicentre – konservatoriai.

„Neįmanoma įsivaizduoti, kad sulauksi kadencijos pabaigos išvengęs atsakymų“, – teigė Seimo narys (TS-LKD) Jurgis Razma.

Ar pirkti vilą Graikijoje nepaskatino tuomet G. Landsbergiui, kaip ministrui, prieinama nevieša informacija, kad rusai jau nusprendę pradėti karą Europoje?

„Kai jau viena ausimi kai kurie pareigūnai galėjo girdėti, kad yra grėsmės, priimamas sprendimas, kad reikia įsigyti didelį nekilnojamą turtą užsienyje“, – nurodė Seimo narys (DFVL) Lukas Savickas.

Tačiau G. Landsbergio nėra, praėjusią savaitę jis atostogavo. Paaiškėjo, kad paskutinę atostogų dieną, kai žiniasklaidoje pasirodė informacija apie invazijos į Ukrainą laikotarpiu pirktą vilą Graikijoje, G. Landsbergis pasiprašė dar atostogų, tik jau nemokamų.

Tiesiog noriu paklausti, gal galite paaiškinti tokių sprendimų priežastis, ar mes čia visi turėtume dėl kažko nuogąstauti ir nerimauti?

„Paprašo atostogų, o jeigu aš galiu suteikti, suteikiu. Matyt, kad nėra vienintelis ministras, kuris šiuo metu atostogauja“, – tikino ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

„Lietuvos rytas“ paskelbė, kad G. Landsbergio žmona Austėja Landsbergienė avansą už vilą – 250 tūkst. eurų – sumokėjo tą patį mėnesį, kai rusai įsiveržė į Ukrainą. Tuomet pats G. Landsbergis kalbėjo, kad kritus Ukrainai, rusų taikinys jau būtų Baltijos šalys.

„Kas bus kitas taikinys. Mes turime nepamiršti, kad esame labai arti to“, – 2023 metų lapkričio 21 dieną sakė G. Landsbergis.

Po pratęstų atostogų G. Landsbergiui teks atsakyti į klausimus, opozicija kvies ministrą į Seimo tribūną.

„Klausimai, kurie šiuo atveju aktualūs – ar politikas įsigijo turtą iš tų lėšų, kurias turėjo, ar tos lėšos buvo deklaruotos, ir ar dėl tų lėšų kilmės yra klausimų“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Apie Landsbergių deklaruotą turtą užsienyje opozicija bandė klausti ir kol žiniasklaida nebuvo paskelbusi detalių, kada ir kas pirkta.

„Tie klausimai kyla nuolat, ir dažniausiai iš jų yra išsityčiojama“, – pabrėžė Seimo narė (LVŽS) Aušrinė Norkienė.

„Aš noriu paklausti, kokioje valstybėje tas turtas yra įsigytas. Taip pat mus pasiekė žinios, kad jūsų šeima ieško investuotojų, kurie pirktų jūsų ugdymo įstaigų tinklą. Tiesiog noriu paklausti, gal galite paaiškinti tokių sprendimų priežastis, ar mes čia visi turėtume dėl kažko nuogąstauti ir nerimauti?“, – balandžio 18 dieną šnekėjo Aurelijus Veryga.

„Aš iš tikrųjų jus laikiau padoriu žmogumi. Norėčiau turėti galimybę ir toliau taip apie jus galvoti, bet tai priklausys nuo jūsų pastangų“, – anksčiau atsakė G. Landsbergis.

„Girdėjome atsakymus, pilnus arogancijos, išsityčiojimo. Tai, kad skaito ne tuos portalus, Kremliaus ruporas, kokius dar epitetus – boba ir taip toliau. Galbūt dabar jau arogancijos lygis šiek tiek pažemės“, – sake A. Norkienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Anot politikų, nėra jokio kriminalo, jei turtinga vieno iš šalies lyderių šeima karo akivaizdoje perka vilą toli nuo Rusijos. Tik G. Landsbergio slapukavimas esą dar vienas kartas, kai kitiems aukštus skaidrumo reikalavimus keliantys konservatoriai patys klumpa lygioje vietoje.

„Per 2,5 metus net ir klausinėjamas žmogus neranda galimybės pasakyti: taip, mano šeima įsigijo nekilnojamą turtą Graikijoje. Viskas, užtektų vos penkių žodžių ir nebūtų jokios sensacijos“, – aiškino Seimo narys (LRLS) Eugenijus Gentvilas.

Kol G. Landsbergis atostogauja, dėl jo pavardės Seime intrigos kyla ir kitu klausimu – konservatorių siekio G. Landsbergį deleguoti į eurokomisarus.

„G. Landsbergį, kaip galimą gerą kandidatą, ne kartą esame minėję“, – teigė J. Razma.

Per 2,5 metus net ir klausinėjamas žmogus neranda galimybės pasakyti: taip, mano šeima įsigijo nekilnojamą turtą Graikijoje.

Tik konservatoriai nesiryžta G. Landsbergio kandidatu į Europos Komisiją iškelti oficialiai. Pritarti turi ir prezidentas. Gitanas Nausėda dėl jį vos progai pasitaikius puolančių konservatorių vedlio – skeptiškas, o laikas parinkti kandidatą tiksi.

„Žiūrėkite, rugpjūčio 19 d. jau artėja, kai Ursula von der Leyen nori matyti kandidatus ant savo stalo. Lietuva yra tokioje kurtinančioje tyloje“, – aiškino Seimo narys (LP) Vytautas Mitalas.

Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė paskelbė savo kandidatus, tiksliau, kandidates. „Laisviečiai“ sako siūlantys rinktis iš dešimties stiprių moterų, tarp kurių žinomos teisės, finansų, mokslo, vadybos ekspertės. Yra ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Kai vietoje Vyriausybės vadovės, kandidatus jau siūlo „laisviečiai“, kurių žodis čia nieko nelemia, Seimo pirmininkė sako, kad batalijos dėl eurokomisaro išvirto į parodiją.

„Jei atvirai, šis klausimas jau tapęs pajuokos objektu“, – tvirtino Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Seime visos partijos, išskyrus konservatorius, mano, kad Lietuva vėluoja. Vėl gaus antraeilį postą Briuselyje. Neįtikina ir I. Šimonytės kalbos esą ji palaiko ryšį su U. von der Leyen.

„Nemanau, kad palaiko ryšį su šiuo metu atostogaujančia U. von der Leyen“, – nurodė E. Gentvilas.

„Yra gana daug dalyvių šioje diskusijoje, tai viskas savo metu“, – teigė I. Šimonytė.

Kadangi reikalaujama lyčių lygybės, šalių prašoma kandidatais į eurokomisarus pateikti vyrą ir moterį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jooo

Jooo portretas
Voge senis, vagia ir anūkas. Beje abu turi ten vilas, tik senis dievagojosi kad ten vila ne jo, o zmonos. Smirda net klausyt apie sita vagiu sutve.

Joana

Joana portretas
Atrodo kad. iš. pavydo. grauziamas. Gabrielius. Ir graus. ji kol dantys. atcips. Kai atcips protezus. isides. ir vėl. graus.

Prasideda

Prasideda portretas
Vatos viduriavimai. Pasidomekite Zemaitaicio ir Matijosaiciu NT Ispanijoje ir kitur. Nustebsite. Bet tipo Karbauskiui ir kitiems oligarchams galima o kitiems vata neleidzia.
VISI KOMENTARAI 52

Galerijos

Daugiau straipsnių