Baigus skaičiuoti užsienio lietuvių balsus, paaiškės „valstiečių“ mandatų likimas

  • Teksto dydis:

Į Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sistemą suvedus visus paštu gautus užsienio lietuvių balsus, šeštadienį prieš vidurdienį paaiškės „valstiečių“ iškovotų mandatų likimas.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga per pirmąjį Seimo rinkimų turą gavo 7,02 proc. rinkėjų balsų ir laimėjo šešis mandatus – su jungtiniu sąrašu rinkimuose dalyvavusiai partijai daugiamandatėje apygardoje reikėjo surinkti perkopti 7 proc. barjerą, kad gautų vietų Seime.

VRK duomenimis, 7 proc. barjerą per šiuos Seimo rinkimus sudaro 86 tūkst. 894 balsai. Penktadienio duomenimis, už „valstiečius“ daugiamandatėje apygardoje balsavo 87 tūkst. 182 rinkėjai, tai yra vos 288 balsais daugiau.

Dalis politikos stebėtojų svarsto, kad užsienyje gyvenančių Lietuvos piliečių balsai gali pakeisti šiuos rezultatus.

Pagal VRK patvirtintą tvarką, paštu siunčiamų užsienio lietuvių balsų privalu laukti penkias dienas. Penktadienį balsavimo biuletenius gavusios Lietuvos ambasados ir konsulinės įstaigos turėjo suskaičiuoti rinkėjų balsus ir suvesti juos į VRK informacinę sistemą. Tinkamais pripažįstami tik iki spalio 13-osios, rinkimų dienos, išsiųsti balsavimo biuleteniai.

Suvedus užsienyje balsavusiųjų duomenimis, bus galima matyti, ar jie padarė įtaką bendram rinkimų rezultatui.

Po sekmadienį vykusių Seimo rinkimų suskaičiavus balsus Lietuvoje, šešios partijos daugiamandatėje apygardoje išsidalijo 70 mandatų į parlamentą.

Daugiausia jų – 18 – teko socialdemokratams, 17 – konservatoriams, 14 – „Nemuno aušrai“, aštuoni – demokratams, septyni – liberalams ir šeši – „valstiečiams“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių