Baltarusijos prezidento rinkimuose Lietuvoje balsavo apie 30 žmonių – savanoriai

Baltarusijos ambasadoje Lietuvoje per išankstinį balsavimą prezidento rinkimuose savo valią kol kas išreiškė 29 žmonės, BNS informavo savanoriai, vykdantys rinkiminę apklausą.

„Nepriklausomi stebėtojai Baltarusijos ambasadoje mus informavo, kad iki rugpjūčio 5 dienos vakaro balsavo 29 žmonės, mes apklausėme apie 20 žmonių“, – BNS ketvirtadienį sakė rinkėjų apklausos iniciatorė Marija Piatačenka.

Anot jos, dalies žmonių apklausti nepavyko, nes jie greičiausiai yra ambasados darbuotojai ir iš jos išeina ne pro pagrindinius vartus.

Pati Baltarusijos ambasada atsisakė BNS pateikti informaciją apie išankstiniuose rinkimuose balsavusių žmonių skaičių.

„Deja, nekomentuosime jokių duomenų iki oficialios rinkimų kampanijos pabaigos“, – sakė ambasados spaudos sekretorius Grigorijus Aksionovas.

Migracijos departamento duomenimis, Lietuvoje leidimą gyventi šiuo metu turi 21 tūkst. 131 Baltarusijos pilietis, penkiems iš jų suteiktas prieglobstis. M. Piatačenkos teigimu, balsuoti Baltarusijos ambasadoje yra užsiregistravę per 400 žmonių.

„Kiek aš žinau, ir neužsiregistravus galima ateiti ir prabalsuoti, bet realybėje tai gali būti sudėtinga, nes jie gali pasakyti, kad nespėja apdoroti informacijos su Baltarusija, kad tas žmogus būtų išbrauktas iš rinkimų sąrašo ten“, – aiškino ji.

Anot M. Piatačenkos, rinkimų apklausą prie ambasados vykdo nepriklausomi savanoriai, siekdami palyginti savo ir oficialią valdžios informaciją.

„Mes nesam iš politinės partijos ar opozicijos, mes esam tiesiog žmonės, kurie tarpusavyje bendrauja per feisbuką, telegramą, esam grupiokai. Ir kai Baltarusijoje vyksta rinkimai, tiesiog pagalvojom, kad reikia padaryti tokią apklausą“, – sakė ji.

Rinkėjų apklausos iniciatorė teigė, kad panašios iniciatyvos vyksta beveik dvidešimtyje šalių, tarp jų yra Australija, Vokietija ir kitos.

Nori pokyčių šalyje

Rinkimų apylinkėje Vilniuje Baltarusijos piliečiai nuo antradienio vykstant išankstiniam balsavimui gali balsuoti kasdien nuo 10 iki 14 val. ir nuo 16 iki 19 valandos. Rinkimų dieną, sekmadienį durys balsuojantiems atsivers 8 val., urnos bus uždarytos 20 valandą.

Ketvirtadienio pavakarę į ambasadą atėjusi balsuoti 29 metų virėja Julija BNS sakė, kad šiuose rinkimuose ji tikisi pokyčių.

„Gyvenu Lietuvoje ir noriu atiduoti savo balsą. (...) Balsavau tikrai ne už Aleksandrą Lukašenką, nes manau, kad laikas jam trauktis. Reikia kažką keisti, bet ne tik todėl, kad jis šias pareigas užima jau labai ilgai, bet ir todėl, kad sprendimus turi priimti naujos smegenys“, – teigė ji.

Išankstiniame balsavime savo valią išreiškė ir 56 metų tolimųjų reisų vairuotojas Ildaras Akhmirau. Jis teigia savo balsą atidavęs už Svetlaną Tichanovskają ir tikisi, kad rinkimai bus skaidrūs.

„Nesu tikras, kad taip išties ir bus, nes prieš tai rinkimuose buvo nemažai įstatymo pažeidimų. (...) Balsuoti reikia, reikia savo nuomonę išreikšti tokiu ramiu, paprastu, demokratiniu būdu“, – kalbėjo vyras.

Minske prie Lietuvos ambasados ketvirtadienį sulaikyta kandidatės į Baltarusijos prezidentus Svetlanos Tichanovskajos patikėtinė Marija Moroz, tačiau vėliau ji paleista į laisvę.

Kaip portalui „tut.by“ sakė M. Moroz, ją valdžios atstovai pakvietė „aiškinamojo pokalbio“.

Beveik tris dešimtmečius valdžioje esantis 65-erių Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka per šį savaitgalį vyksiančius rinkimus siekia užsitikrinti galimybę dirbti valstybės vadovo poste šeštą kadenciją, šalyje augant visuomenės pykčiui dėl jo valdymo.

A. Lukašenkos režimas artėjant balsavimui ėmėsi griežtų veiksmų prieš opoziciją – buvo sulaikyta daugybė protestuotojų ir dalis siekusiųjų tapti kandidatais.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių