Baltijos šalių ministrai prašo ES diskusijos dėl civilinės saugos stiprinimo

  • Teksto dydis:

Regione tvyrant geopolitinėms įtampoms, Baltijos šalių vidaus reikalų ministrai siūlo Europos Komisijai (EK) inicijuoti ministrų diskusiją dėl civilinės saugos stiprinimo Europos Sąjungos (ES) lygmeniu ir aptarti pasirengimą grėsmėms bei krizinėms situacijoms.

Kaip antradienį pranešė Vidaus reikalų ministerija, Lietuvos, Latvijos ir Estijos vidaus reikalų ministrai bendru laišku kreipėsi į EK, pabrėždami tinkamo pasirengimo svarbą cheminių, biologinių, radiologinių ir branduolinių grėsmių ar avarijų atveju, nes šių pavojų pasekmės gali peržengti valstybių sienas ir paveikti ištisus regionus ar visą Europą.

Ministrai taip pat siūlo gerinti visuomenės informuotumą ir gyventojų apsaugos veiksmus, įvertinti, kokios priemonės yra prieinamos ir kokių naujų sprendimų būtų galima ieškoti ES lygmeniu.

Karas Ukrainoje, nesaugi Astravo atominė elektrinė, sprogimai „Nord Stream“ dujotiekyje – tai tik keletas pavyzdžių, su kokiomis grėsmėmis šiuo metu susiduria ES.

Ketinama aptarti ir bendrų civilinės saugos pratybų svarbą – jos būtų nuolat tobulinamos atsižvelgiant į naujas grėsmes ir saugumo iššūkius.

„Karas Ukrainoje, nesaugi Astravo atominė elektrinė, sprogimai „Nord Stream“ dujotiekyje – tai tik keletas pavyzdžių, su kokiomis grėsmėmis šiuo metu susiduria ES. Tokioje situacijoje ypač svarbus ES šalių solidarumas, vienybė ir – bendri veiksmai“, – pranešime teigė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Anot jos, atsakingų institucijų gebėjimų stiprinimui, gyventojų informuotumo civilinės saugos klausimais didinimui bei apsaugai turi būti skiriamas „deramas dėmesys bei finansavimas tiek nacionaliniu, tiek ES lygmeniu“.

Anot Baltijos šalių atstovų, bendra diskusija leistų valstybėms narėms įvertinti ES civilinės saugos mechanizmo sustiprinimo ir patobulinimo poreikį.

ES civilinės saugos mechanizmas skirtas valstybių narių savitarpio pagalbos teikimui. Jis aktyvuotas COVID-19 pandemijos metu, vykstant migrantų antplūdžiui iš Baltarusijos, prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą. Pagalba šalims taip pat teikiama potvynių, miškų gaisrų ir kitų grėsmių atvejais.

Pasak VRM,  A. Bilotaitė spalį regioniniame susitikime su Estijos, Latvijos, Lenkijos ir Suomijos vidaus reikalų ministrais jau aptarė aktualius civilinės saugos ir pasirengimo grėsmėms, strateginės infrastruktūros apsaugos klausimus.

Tuomet sutarta stiprinti regioninį bendradarbiavimą – surengti ekspertų konsultacijas dėl kritinės infrastruktūros apsaugos ir organizuoti jungtines civilinės saugos pratybas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jo

jo portretas
Ministrės parodija lipdukų pritrūko?

O kam

O kam portretas
ministrams ta CS!? Juk ju nebus cia paciu pirmuju,jei kas grestu.

panele Bilotaite

panele Bilotaite portretas
pozavimas prieš žurnalistų kameras dar neįrodo, kad tinkamai sugebate eiti VRM vadovės pareigas......pats geriausias pačios darbas būtų dėti ant stalo atsistatydinimo iš pareigų pareiškimą.........
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių