Baltijos valstybės ir Lenkija reikalauja naujų rinkimų Baltarusijoje, palaiko sankcijas

Baltijos valstybės ir Lenkija reikalauja naujų demokratiškų rinkimų Baltarusijoje, ragina Europos Sąjungą imtis tikslinių sankcijų Minskui.

Kaip teigia Lietuvos Prezidentūra, šios pozicijos patvirtintos pirmadienį prezidentui Gitanui Nausėdai surengus vaizdo konferenciją su Latvijos, Estijos ir Lenkijos vadovais Egilu Levitu, Kersti Kaljulaid bei Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda).

„Pokalbyje keturių šalių prezidentai sutarė, kad nauji, demokratijos standartus atitinkantys rinkimai su tarptautiniais stebėtojais yra kelias į pilietinę taiką Baltarusijoje“, – teigiama pranešime.

Pasak Prezidentūros, pokalbio metu Lietuvos, Lenkijos, Latvijos ir Estijos vadovai aptarė pasirengimą jų pastangomis šį trečiadienį sušauktai neeilinei Europos Vadovų Tarybai.

„Prezidentų bendra nuomone, Europos Sąjunga, be kita ko, turi imtis tikslinių sankcijų Baltarusijos režimo atstovų, atsakingų už rinkimų klastojimą ir represijas prieš taikius protestuotojus, atžvilgiu“, – sakoma pranešime spaudai.

G. Nausėda taip pat informavo šalių kaimynių vadovus, kad savaitgalį Baltarusijos režimas sugriežtino savo retoriką ES ir NATO atžvilgiu. Pasak Lietuvos vadovo, tai nekeičia praėjusią savaitę keturių Prezidentų pasirašyto kvietimo ir siekio organizuoti nacionalinį Baltarusijos susitaikymo forumą. Šią iniciatyvą parėmė ir Baltarusijos pilietinės visuomenės lyderė Sviatlana Cichanouskaja, pasisakanti už Koordinavimo tarybos įsteigimą.

Per pokalbį keturių šalių vadovai taip pat aptarė iniciatyvas, susijusias su pagalba Baltarusijos pilietinei visuomenei ir nukentėjusiesiems nuo represijų.

Baltarusijos valdžiai praėjusį pirmadienį paskelbus, kad Aliaksandras Lukašenka per prezidento rinkimus surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje kilo ir iki šiol tęsiasi tūkstantiniai protestai. Jie malšinami smurtu – sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, sulaikytieji praneša apie kankinimus sulaikymo įstaigose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Kad jau vytukas pusiau nustipęs, kokia iš jo nauda ?

tai

tai portretas
Dar paskelbkiet BY karą ir į sostą pasodinkite nukaršėlį vytuką, jis juk taip norėjo caru pabūti.

nebukit

nebukit portretas
idijotais ir baikit ta prieplaku cirka kai kazkoks jav pompzydelis /nusiperde/ tai visi kartu ir perdziat o kodel zydeliu nesmerkiat kai okupuoja svetymas teritorijas mat tai jav reikalas kai po ta veliava u spec t lindo i ukrainieciu teritorija o grauziniene su porosenko glebesciavosi siandien tas pat vyksta su baltarusija ir nederetu pagal soroso dudele sokti nes siu tipu tikslas kuo daugiau nelaimiu ir kraujo nes yra informacjs kad ir vatykanas prieto prisidejes ir seniai?...
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių