Pereiti į pagrindinį turinį

„Baltosios pirštinės“ apie rinkimus: fiksuojamos komisijų darbo klaidos

Rinkimai į Seimą vyksta ramiai, kol kas rimtų pažeidimų nefiksuota, sako Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

„Sekmadienio rytą buvo gauti keli pranešimai apie galimus pažeidimus – rinkimų agitaciją ir kitką“, – Eltai sakė R. Matonis.

Pasak jo, nuo spalio 7 d. 6 val. ryto iki spalio 13 d., sekmadienio, 7 val. ryto, policija gavo 39 pranešimus apie įvairius galimus pažeidimus – neleistiną agitaciją, stovinčius įtartinus automobilius.

Per šį laikotarpį buvo pradėtos trys administracinės teisenos.

Taip pat pradėti du ikiteisminiai tyrimai – vienai kandidatei į Seimą pareikšti įtarimai dėl riaušių organizavimo, šį ikiteisminį tyrimą atlieka Šiaulių apskrities policija, kitas ikiteisminis tyrimas pradėtas dėl Rietavo turguje sumušto politiko, šį ikiteisminį tyrimą atlieka Klaipėdos apskrities policija.

Sekmadienį dirbs sustiprintos policijos pajėgos (viešai ir neuniformuoti), pareigūnai nuolat stebės situaciją, asmenų elgesį viešojoje erdvėje, vertins galimas grėsmes ir operatyviai reaguos, kai tik tam iškils poreikis.

Policija ir Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) prašo pilietiškų žmonių, pastebėjusių galimus pažeidimus rinkimų dienomis, nedelsiant pranešti pareigūnams telefonu 112 arba VRK el. paštu [email protected].

„Baltosios pirštinės“: fiksuojamos komisijų darbo klaidos

Sekmadienį vykstančiuose šalies parlamento rinkimuose pirmosiomis rinkimų valandomis „Baltosios pirštinės“ sulaukė apie dešimties pranešimų apie galimus pažeidimus.

Kaip Eltai teigė organizacijos „Baltosios pirštinės“ atstovas, daugiausia jų susiję su politine reklama.

„Iš piliečių kol kas daugiausia pranešimų gauname apie politinę reklamą. Kol kas tokio patvirtinto atvejo neturime, bet tikrai skatiname žmones apie tai pranešti“, – sakė organizacijos atstovas.

Tuo metu rinkimų apylinkėse dirbantys organizacijos stebėtojai nuo pat jų atidarymo fiksuoja ir komisijų darbo klaidas.

Buvo keli atvejai, kai be priežasties buvo leidžiama eiti balsuoti ne po vieną į kabinas.

„Tai netinkamai išplanuotos balsadėžės, kas kartojasi metai iš metų. Komisijos vis dar neišmoksta jų panaudoti tinkamai. Buvo keli atvejai, kai be priežasties buvo leidžiama eiti balsuoti ne po vieną į kabinas. Taip pat pastebime, kad vis dar išlieka tokia klaida, kad komisijos yra nelinkusios naudoti asmens duomenų apsaugos lakštų, tai yra kai žmogus pasirašo rinkėjo sąraše, kad jis negalėtų matyti kitų asmenų pavardžių“, – pažymėjo „Baltųjų pirštinių“ atstovas.

Vis tik, pasak jo, komisijos atkreipia dėmesį į stebėtojų pastabas, kad šios klaidos nesikartotų.

ELTA primena, kad rinkimų apylinkės sekmadienį duris atvėrė 7 valandą ryto ir rinkėjų lauks iki 20 valandos vakaro.

Rinkėjų sąrašuose įrašyti per 2 mln. 326 tūkst. rinkėjų. Jie savo balsais galės sudaryti naują Seimą, kuriame dirbs 141 parlamentaras. Į 70 mandatų daugiamandatėje rinkimų apygardoje pretenduoja 1 721 kandidatas, į 71 vietą vienmandatėse rinkimų apygardose – 699 kandidatai. Tautos atstovų mandatų siekia 14 partijų ir viena koalicija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų