Beveik 40 parlamentarų prašo prezidento vetuoti naktinių taikiklių įteisinimą medžioklėje

Beveik 40 parlamentarų kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą prašydami vetuoti ketvirtadienį Seimo priimtas Medžioklės įstatymo pataisas, įteisinusias naktinio matymo prietaisų naudojimą medžiojant tam tikrus laukinius žvėris.

„Įstatymo projekte siūloma nustatyti, kad naktiniai taikikliai būtų leidžiami naudoti tik medžiojant keleto rūšių invazinius ir užkrečiamąsias ligas platinančius gyvūnus. Tokiu teisiniu reguliavimu būtų sudaromos sąlygos piktnaudžiauti, nes aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę vykdantys pareigūnai negalės įvertinti ir atskirti, ar kitos gyvūnų rūšys, įskaitant saugomų pagal ES aplinkosauginę teisę, pavyzdžiui, vilkai, buvo medžiojamos naudojant naktinius taikiklius, ar ne“, – teigiama laiške valstybės vadovui.

Anot Seimo narių, naktiniai taikikliai turi būti draudžiami siekiant išlaikyti balansą tarp gyvūnų populiacijos reguliavimo ir gyvūnų galimybės reikšti jiems būdingą elgesį, būti apsaugotiems nuo žmonių keliamos grėsmės naktį.

„Medžioklės įstatymo pakeitimo projekte siūloma įteisinti medžioklėje naudoti prožektorius, pritvirtintus prie šautuvo, medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras, kai medžiojama su medžiokliniais šunimis arba ieškoma sužeistų gyvūnų, o tai padidina galimybes sumedžioti gyvūną tamsiu paros metu. Papildomai leidimas naudoti naktinius taikiklius medžioklėje iš esmės panaikintų bet kokią galimybę gyvūnui turėti pranašumą tamsiu paros metu“, – tvirtina kreipimosi autoriai.

Prašymą vetuoti pasirašė įvairių parlamento frakcijų atstovai – daugiausia konservatoriai, taip pat socialdemokratai, „laisviečiai“, po vieną liberalą, demokratą, „valstietį“ ir Mišrios Seimo narių grupės narį. Tarp pasirašiusiųjų yra ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Ketvirtadienį Seimas priėmė Medžioklės įstatymo pataisas, kad medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras būtų galima naudoti naktinius taikiklius. Pataisa turėtų įsigalioti nuo kitų metų gegužės.

Dabar medžioklėje leidžiamus ir draudžiamus naudoti įrankius nustato Medžioklės taisyklės, jas tvirtina aplinkos ministras. Ketvirtadienio sprendimu šių įrankių sąrašai perkelti į įstatymą.

Iki šiol naktiniai taikikliai buvo draudžiamųjų įrankių sąraše.

Jų įteisinimo šalininkų teigimu, šių prietaisų naudojimas prisidėtų prie efektyvesnio gyvūnų gerovės principų užtikrinimo, tai yra žvėris būtų nušautas vienu šūviu, nesikankintų sužeistas, be to, tai leistų efektyviau kovoti su afrikiniu kiaulių maru.

Taip pat projekto rėmėjai tvirtino, kad naktinio matymo priemonių turėjimas padėtų ir krašto gynyboje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dalius Adomaitis

Dalius Adomaitis portretas
Kiek ten ismananciu apie medziokle? Is visos europos seimunai renka ir siulo pacius kvailiausius pasiulymus kad ir tai kad moterys po miskus turetu palakstyti su sautuveliais...todel lietuvis plika sikna ir Bega I vakarus.o naktinius naudoja senai,tik saziningas negali.

bebras

bebras portretas
Medziokle yra tik pramoga zudyti ir zverienos istroskusiems iskrypeliams.Dar nori ir komfortisku salygu savo pramogai,bjaurybes,kad nereiktu savo uzpakaliu nesti persekiojant suzeista zveri.

Bijo,

Bijo, portretas
vadinasi,buti nakti sumedzioti,vagys!
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių