A. Bilotaitė: sankcionuoto Rusijos turto konfiskavimui reikia netradicinių sprendimų

Dėl Europos Sąjungos sankcijų Rusijai ir Baltarusijai Lietuvoje įšaldytų piniginių lėšų konfiskavimui bei panaudojimui Ukrainos rėmimui reikia ieškoti netradicinių sprendimų, sako vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

„Akivaizdu, kad tai, kas vyksta iš Rusijos pusės prieš Ukrainą yra nepateisinama ir vyksta nekonvencinis karas. Šiuo atveju ir mūsų priemonės turi būti nestandartinės“, – penktadienį LRT sakė iš Kyjivo grįžusi ministrė.

Anot jos, kol kas nėra konkrečių sprendimų, kaip dėl sankcijų įšaldytas turtas galėtų būti panaudotas Ukrainos labui.

„Turime įvairiausių pasvarstymų, analizuojame tą situaciją, kaip rasti būdą tą turtą, kuris yra sankcionuotas, galėtų būti konfiskuotas ir panaudotas atstatant Ukrainą. Apie tai buvo kalbėta pasitarimo metu Ukrainoje“, – teigė A. Bilotaitė.

Pasako jos, tokių sprendimų ieško ir kitos valstybės atskirai, bet ir Europos Sąjunga bendrai.   

„Šiuo metu visos ES šalys ieško tų sprendimų, kažkokios patirties ar precedento nėra. Žinau, kad ir Lenkija ieško kelio ir galvoja apie teisines priemones, taip pat svarbu ir vieningas ES sprendimas“, – kalbėjo A. Bilotaitė.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos duomenimis, įgyvendinant Europos Sąjungos sankcijas Rusijai ir Baltarusijai Lietuvoje įšaldytų piniginių lėšų suma sudaro 22,6 mln. eurų.

Vizito metu A. Bilotaitė susitiko su Ukrainos kolega Denysu Monastyrskiu ir aptarė galimybę į Ukrainą siųsti Lietuvos išminuotojų pajėgas, nes karo niokojamoje šalyje Rusijos kariai palieka labai daug sprogmenų.

„Beveik pusėje teritorijos yra galimai palikta įvairiausių sprogmenų, viena karo diena reiškia 30 darbo dienų išminuotojams. Sutarėme, kad ieškosime dar daugiau galimybių iš Lietuvos pusės tyrėjus ir išminuotojus išsiųsti į Ukrainą, taip pat europiniu lygmeniu turi būti priimti sprendimai, kad tiek technika, tiek žmonės su tam tikra specifine kompetencija vyktų į Ukrainą ir padėtų“, – sakė A. Bilotaitė.

Lietuvos vidaus reikalų sistemos teikiama parama Ukrainai jau siekia daugiau nei 3 mln. eurų.

 

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeAgnė BilotaitėRusijos turto konfiskavimasUkrainos rėmimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių