A. Bilotaitė siūlo ES ministrams išreikšti solidarumą ir susitikti Ukrainoje

  • Teksto dydis:

Austrijoje su Europos Sąjungos, Šengeno ir Vakarų Balkanų ministrais konferencijoje dalyvaujanti vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė pakvietė ministrus parodyti solidarumą apsilankant Ukrainoje.

„Dėl Rusijos agresyvių veiksmų stipriai pablogėjus saugumo situacijai Ukrainoje, kviečiu ministrus išreikšti paramą Ukrainai visomis įmanomomis priemonėmis – politiniu palaikymu, humanitarine pagalba, prieglobsčio suteikimu tiems, kuriems gali tekti palikti šalį. Taip pat turėtume pasiruošti greitam Europos Sąjungos sankcijų Rusijai priėmimui“, – teigia ministrė.

A. Bilotaitė vasario 21-22 d. Austrijoje dalyvauja konferencijoje neteisėtų migrantų grąžinimo klausimais. Į darbotvarkę taip pat įtrauktas Ukrainos klausimas – diskutuojama, kokią įtaką migracijos procesams turėtų galimas karinis konfliktas tarp Rusijos ir Ukrainos. Ministrė pasiūlė ES vidaus reikalų ministrų susitikimą surengti Ukrainoje.

Kviečiu ministrus išreikšti paramą Ukrainai visomis įmanomomis priemonėmis – politiniu palaikymu, humanitarine pagalba, prieglobsčio suteikimu tiems, kuriems gali tekti palikti šalį.

Pasak A. Bilotaitės, patirtis su Baltarusijos organizuota hibridine ataka parodė, kad norint sėkmingai suvaldyti krizę pasirengimas yra esminis faktorius. Lietuva ruošiasi suteikti būtinąją materialinę paramą Ukrainai ir priimti karo pabėgėlius.

Kartu su nevyriausybinėmis organizacijomis, savivaldybėmis ir verslo atstovais diskutuojama dėl potencialių migrantų apgyvendinimo, taip pat sprendžiami teisinio statuso, socialinės paramos, užimtumo, sveikatos apsaugos, švietimo, būtinų teisės aktų pakeitimų klausimai.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienio vakarą pasirašė įsakus dėl Ukrainos rytuose įsitvirtinusių prokremliškų separatistų nepriklausomybės pripažinimo bei rusų karių įvedimo į šias teritorijas.

Jungtinės Valstijos ir kitos Vakarų sąjungininkės smerkia šį Kremliaus žingsnį kaip provakarietiškos Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimą ir pretekstą kariniam konfliktui.

Aptarė migrantų grąžinimą

Austrijoje vykstančioje konferencijoje ministrai taip pat svarsto neteisėtų migrantų grąžinimo klausimus.

„Europos Sąjunga yra tikrai pasirengusi padėti pabėgėliams, kuriems gresia pavojus, tačiau neteisėtai migracijai čia nėra ir nebus vietos. Neteisėti migrantai turi būti grąžinti į kilmės šalis ir tam reikalingos bendros pastangos“, – teigia A. Bilotaitė.

Konferencijoje ministrė pristatė Lietuvos pastangas skatinant savanorišką migrantų grįžimą į kilmės šalis, taip pat diplomatines pastangas siekiant veiksmingesnio bendradarbiavimo su Iraku. Ji teigė, jog be Europos Komisijos, ES agentūrų ir partnerių paramos būtų buvę daug sunkiau įtikinti kilmės šalis priimti atgal savo piliečius.

Migracijos departamentas išnagrinėjo 3 313 prašymų, prieglobstis suteiktas 105 užsieniečiams – kitų laukia išsiuntimas į kilmės šalis. Iš viso savo noru į kilmės šalis nuo praėjusių metų pradžios jau grąžinti 784 užsieniečiai.

Prieglobsčio Lietuvoje negavusiems ir savo noru į kilmės šalį sutinkantiems grįžti neteisėtiems migrantams iki gegužės 21 d. vėl bus taikoma vienkartinė 1 tūkst. eurų išmoka. Šiuo metu galimybę savo noru grįžti į kilmės šalis svarsto dar maždaug 60 migrantų.

Nuo pernai prasidėjusio migrantų iš Artimųjų Rytų bei Afrikos antplūdžio į Lietuvą per Baltarusiją neteisėtai pateko daugiau nei 4,2 tūkst. užsieniečių. Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tu varyk

tu varyk portretas
gaudyt kas švilpė per valstybines šventes ir teist Astrauskaitės už nepadarytus nusikaltimus.:D) Baidyklė iš daržo

Miunchenui

Miunchenui portretas
Pasaulis žino ką daro ,Ir nori toliau gerai gyventi ,o ne kariauti .Todėl ir nieko nebus ,tik žadėjimai sankcijų (atskiriems asmenims) ,solidarumai ,palaikymai ir tttt.Netikėkite ,kad eis nors vienas samdomas karys ,kariauti už rytų valstybes .kur gyvena aborigenai .Jie saugoja savo gyvybes ,nes jos labai brangios.

Werner

Werner portretas
Teisog baisu ,konservatoriai tai neįtikėtina kvailių šaika.Ten nesimato nei vieno protingo ir sugebančio ką nors tikro dirbti .Be idėjų ,tiesiog jų tikslas būna suprivatizuoti ,pasitvarkyti savo reikalus ,ir išplauti pinigus .Siųlo vis kažkokias marazmines idėjas ,pradinukų lygio .Neturi nei tikrų idėjų ,net sugebėjimų .Tik pataikavmias iš apačios į viršų ,kad išlikti patogiems durneliams visą gyvenimą seime.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių