A. Butkevičius Lenkijos premjerui žadėjo įstatymus dėl tautinių mažumų

  • Teksto dydis:

Su Lenkijos premjeru Donaldu Tusku susitikęs Lietuvos ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius trečiadienį žadėjo, kad artimiausiais mėnesiais bus priimtas įstatymas dėl originalios pavardžių rašybos dokumentuose ir parengtas naujas Tautinių mažumų įstatymas.

Po Briuselyje įvykusio susitikimo Lietuvos premjeras pareiškė, kad socialdemokratų pateiktas projektas, kuris leistų pavardes rašyti originaliai lotyniško pagrindo rašmenimis, bus priimtas vėliausiai gegužę.

„Prieš dvi dienas vienas įstatymas buvo registruotas mūsų parlamente - tai yra vardų ir pavardžių rašymas oficialiuose dokumentuose ir manau, kad šitas teisės aktas šį mėnesį, vėliausiai kitą mėnesį bus priimtas“, - žurnalistams sakė A.Butkevičius.

Lietuvos lenkų politikai ir juos remianti Varšuva ne kartą ragino Lietuvą sudaryti galimybę lenkiškas pavardes rašyti originaliai, naudojant ir raides, kurių nėra lietuvių kalbos abėcėlėje, pavyzdžiui, w.

Teisinių galimybių pakeisti reglamentavimą atsirado vasario mėnesį Konstituciniam Teismui paskelbus, kad kalbininkų siūlymu Seimas galėtų pakeisti taisykles, kurios numato, jog Lietuvos piliečio pase vardai ir pavardės gali būti rašomi tik lietuviškais rašmenimis.

Ankstesniuose Konstitucinio Teismo nutarimuose būdavo nurodoma, kad vardas ir pavardė piliečio pase turi būti rašomi valstybine kalba.

A.Butkevičius taip pat žadėjo, kad šį mėnesį turėtų būti parengtas Tautinių mažumų įstatymo projektas, kuris reglamentuotų tautinių mažumų kalbos vartojimą viešajame gyvenime. Jame gali būti nuostatos ir dėl dvikalbių gatvių bei vietovardžių pavadinimų lentelių.

„Įtraukti tautinių ir visų Lietuvos mažumų bendrijų tarybos nariai ir pakviesta Mokslų akademijos atstovai ir tikimės, kad šitas projektas turėtų būti užbaigtas, parengtas didžiosios darbo grupės per šį mėnesį. Surasti trys kompromisai - dabar nenorėčiau čia minėti tų pozicijų - dar yra tam tikri nesutarimai arba švelniai pasakius vyksta diskusija“, - sakė Lietuvos premjeras.

Lenkijos premjeras D.Tuskas savo ruožtu teigė, kad Varšuva norėtų, jog Lietuvai lojalūs vietos lenkai „turėtų galimybę pagerintį situaciją, kiek tai susiję Europos Tarybos standartų laikymusi“.

Tarp spręstinų klausimų jis minėjo Tautinių mažumų įstatymą, pavardžių rašybą, dvikalbes vietovardžių lenteles ir žemės grąžinimo klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

arvydas damijonaitis

arvydas damijonaitis portretas
Avantiūristai LLRA klastingai ruošia lenkų "autonomiją" Lietuvai,"Mažumų" įstatymą.Tai yra LR Konstitucijos išniekinimas. Greit de Facto neteksim Pietryčių Lietuvos. Pagal 1995 vasario 1 d.Europos Tarybos tautinių mažumų apsaugos pagrindų Konvencijos 21 straipsnį, Lietuvos lenkų bendrija, bendruomenė turi išorinę valstybę Lenkiją su 40 milijonų gyventojų, todėl negali turėti „tautinės mažumos“ statusą ,nes tai grėstų Lietuvos teritoriniam vientisumui, nepriklausomybei, tai pamina pagrindinius tarptautinės teisės principus. Avantiūristus tomaševskius būtina stabdyti baudžiamosios teisės priemonėmis. Pagarbiai Arvydas Damijonaitis

praeis butkevičiaus era

praeis butkevičiaus era portretas
gal ateis energingesnis ir kovojantis už lietuvių teises. ir nereikia maišyti energetikos politikos su lenkų mažumos išsidirbinėjimais. Energetikos politika su lenkija vykdoma pagal ES nurodymus, o lenkų mažumai pataikaujama pagal savos tautos nekentimo laipsnį.

ir tai ne balandžio 1- osios pokštas?

ir tai ne balandžio 1- osios pokštas? portretas
Kaikariui užėmus Putkino subinę, vargšui Butkevičiui nebeliko nieko kito kaip tik pasinerti Tusko subinėn iki pat akinių- socdemonai visada ras subinę į kurią galės sulįsti ir be muilo...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių