Dabartinio Seimo nariai aktyviau deklaruoja susitikimus su lobistais nei buvusio

  • Teksto dydis:

Dabartinio Seimo nariai aktyviau deklaruoja susitikimus su interesų grupėmis ir registruotais lobistais nei buvusio, ketvirtadienį skelbia „Transparency International“ Lietuvos skyrius (TILS).

Jo atliktos parlamentarų apžvalgos duomenimis, Pavasario sesijos metu 70 parlamentarų paskelbė 654 tokius susitikimus, kai 2017 metų pavasarį 45 Seimo nariai pranešė apie 475 tokius susitikimus.

Daugiausiai susitikimų šiemet pavasarį deklaravo konservatorius Justas Džiugelis – 38, liberalas Simonas Gentvilas – 34, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen – 32, premjerė Ingrida Šimonytė – 32 ir Laisvės frakcijos narė Aušrinė Armonaitė – 30.

Anot TILS, aktyviausiai susitikimus skelbė Laisvės frakcijos nariai – tai pirmas kartas, kai visi vienos frakcijos nariai (11 iš 11) sesijos metu deklaravo po bent vieną susitikimą su interesų grupių atstovais, iš viso – 149 tokius susitikimus.

10 iš 12 Liberalų sąjūdžio frakcijos narių paviešino 84 susitikimus, du iš keturių Mišrios Seimo grupės narių paskelbė 17 susitikimų, penki iš 10 Darbo frakcijos narių – 13 susitikimų. Šeši iš 13 Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos narių deklaravo 45 susitikimus, 23 iš 50 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių – 256 susitikimus, 11 iš 32 „valstiečių“ frakcijos narių – 55 susitikimus su interesų grupių atstovais ir registruotais lobistais. Vienas iš devynių Lietuvos regionų frakcijos narių paskelbė tris susitikimus.

Lietuvos politika tampa skaidresnė, mūsų politikai vis daugiau pasakoja apie savo veiklą ir, atrodo, tariasi su visuomenės atstovais.

Valdančioji koalicija paskelbė keturis kartus daugiau susitikimų (489) negu Seimo opozicija (116).

„Lietuvos politika tampa skaidresnė, mūsų politikai vis daugiau pasakoja apie savo veiklą ir, atrodo, tariasi su visuomenės atstovais – ir tai džiugina. Labai norėčiau, kad iki šio Seimo kadencijos pabaigos kiekvienas parlamentaras išsamiai pasakotų, su kuo susitinka ir su kuo tariasi priimdami visiems mums svarbius sprendimus,“ – pranešime teigė TILS vadovas Sergejus Muravjovas.

Savo susitikimus su interesų grupių atstovais viešino penki iš aštuonių frakcijų seniūnų ir septyni iš 16 komitetų pirmininkų.

Daugiausiai susitikimų vyko su verslininkais ir verslo asociacijomis (199). Iš jų 52 susitikimai vyko su lobistų sąraše registruotomis verslo asociacijomis. Kas ketvirtas susitikimas (172 iš 654) vyko su nevyriausybinėmis ir kitomis ne pelno siekiančiomis organizacijomis.

Analizuojant Seimo narių darbotvarkes, buvo skaičiuojami politikų 2021 metų kovo 10 – rugpjūčio 16 dienomis oficialiuose darbo kalendoriuose, asmeninėse svetainėse ir svetainėje manosusitikimai.lt daryti įrašai, kuriuose nurodyta, su kokiomis interesų grupėmis jie susitiko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui Pydarui

Anonimui Pydarui portretas
zobina liaudį, kas eis į armiją, eina tik sveiki.....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių