Dalis savivaldybių nesutinka su naujais reikalavimais gimnazinių klasių formavimui

Savivaldybių atstovai teigia, kad po kelių mėnesių įsigaliosiančios taisyklės klasių dydžiams III–IV gimnazinėms klasėms yra sunkiai įgyvendinamos dalyje regionų.

Nuo šių metų rudens įsigalioja 2021-aisiais numatyti kiekybiniai kriterijai III–IV klasių formavimui, kai mažiausias mokinių skaičius klasėje galės būti 21-as.

Išimtys taikomos tautinių mažumų mokykloms, mokyklų skyriams, jungtinėms gimnazijoms ir tais atvejais, jeigu konkreti mokykla savivaldybėje yra vienintelė.

Savivaldybių asociacijos patarėjas švietimo ir kultūros klausimais Jonas Mickus BNS sakė, kad su problemomis susidurs maždaug apie 50 miestelių ilgųjų ir kaimų gimnazijų. Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) kalba apie mažiau probleminių mokyklų – maždaug 15-a, kurių didžioji dalis yra Vakarų Lietuvoje.

Gimnazijos priešinasi taisyklėms

Viena probleminių – Salantų gimnazija, kurios bendruomenė įžiebė viešą diskusiją apie naujus reikalavimus mokykloms.

Kretingos savivaldybė liepą pranešė, jog beveik 5 tūkst. asmenų pasirašė rezoliuciją, prašančią sumažinti privalomą mokinių skaičių minimose gimnazinėse klasėse.

„Maždaug apie 50 miestelių ilgųjų ir kaimų gimnazijų turės problemų dėl suformavimo klasių, kad trečioj gimnazinėje klasėj būtų 21 vaikas. Kiekviena savivaldybė priima skirtingus sprendimus. (…) Kitos savivaldybės laukia, gal teisės aktai pasikeis“, – BNS sakė Lietuvos savivaldybių asociacijos patarėjas švietimo ir kultūros klausimais Jonas Mickus.

Švietimo ministerija prašymą atšaukti reikalavimus atmeta ir sako siūlanti kitus variantus.

„Mes matom būdų kaip rasti tarpinius variantus, tarpinius sprendimus. Tikrai juos siūlom ir savivaldybėms ir mokykloms, diskusijos nėra lengvos ir su (peticijos – BNS) autoriais tą diskusiją turėsim“, – žurnalistams antradienį sakė švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ignas Gaižiūnas.

Mokinių nesurenkančios mokykloms siūloma miestelyje steigti kitos gimnazijos vidurinio ugdymo skyrių, reorganizuoti gimnaziją prisijungiant prie kitos gimnazijos skyriaus, steigti jungtinę gimnaziją arba leisti registruoti mokinius kitos įstaigos registre, tačiau toliau juos mokyti savo gimnazijos patalpose.

Šiuo sprendimu siekiama užtikrinti mokomųjų dalykų pasiūlą visose mokyklose. Sujungus gimnazijas ar pasirašius bendradarbiavimo sutartis, mažiau populiarius dalykus moksleiviai galėtų keliauti mokytis į kitų gimnazijų mokomąsias erdves, laboratorijas, teigia Švietimo ministerija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nekovos

Nekovos portretas
todėl kad litovcai yra kantrūs, jiems liepia klauptis ir jie klaupiasi, myža ant galvos, o jie sako, kad čia lietus lyja

Kovoti

Kovoti portretas
Nesuprantu, kodėl mūsų žmonės tokie nuolankūs ir nekovoja už save už savo vaikus. Niekaip netelpa galvoje kaip kažkokie valdininkėliai iš sostinės gali griauti jaunų žmonių gyvenimus, nuspręsti kur jie turi mokytis, priversti juos kažkur vykti kiekvieną dieną 50 kilomoterų ir daugiau mokytis kai jie turi puikią sąlygas mokytis savoj mokykloj. Kodėl, kas nustatė tokius skaičius - kodėl 21 moksleivis, kodėl pavyzdžiui ne 18 ar 19?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių