Dar vienas Celofano šou: mitinge Vilniuje parodijavo V. Landsbergį

  • Teksto dydis:

Ketvirtadienį Vilniuje vyko du mitingai. Vienas jų buvo skirtas palaikyti nuteistam Algirdui Paleckiui. Vėliau protestuotojai susirinko prie LRT, kur reikalavo „visuomeninio transliuotojo grąžinimo tautai“. Čia pasirodė ir už finansinius nusikaltimus ne kartą teistas Antanas Kandrotas, pravarde Celofanas.

Mitingo metu Celofanas, akivaizdu, parodijavo Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininką Vytautą Landsbergį.

Į protestus Vilniuje ketvirtadienį susirinko kelios dešimtys žmonių. Viename protestų plakatą laikęs mitinguotojas trijų policininkų buvo paguldytas ant grindinio, paskui nuvestas į policijos automobilį. Kaip BNS informavo įvykio vietoje dirbę pareigūnai, jis sulaikytas, nes nevykdė teistų policijos reikalavimų ir pasipriešino pareigūnams.

Žmonės į mitingą atsinešė plakatus su užrašais „Šalis be teisingumo – plėšikų gauja“, „Prokuratūra, VSD – užsakymų vykdytojai“, plakatą lietuvių ir anglų kalbomis „Laisvę politiniam kaliniui Algirdui Paleckiui“ su jo atvaizdu. 

Mitingo dalyviai Lukiškių aikštėje susirinko prieš planuojamą posėdį Apeliaciniame teisme, įsikūrusiame priešais šią aikštę.

Apeliacinis teismas netenkino A. Paleckio prašymo nušalinti prokurorę

Apeliacinis nusprendė nenušalinti nuo A. Paleckio bylos valstybės kaltintoją Generalinės prokuratūros prokurorę Vilmą Vidugirienę. Teisėja Vitalija Norkūnaitė paskelbė, kad nebuvo nurodyti įstatyme numatyti pagrindai prokurorės nušalinimui.

A. Paleckis nušalinimą motyvavo tuo, kad 2018 metų gruodžio dieną, buvo surengta spaudos konferencija, joje dalyvavo Valstybės saugumo departamento, policijos ir prokuratūros vadovai.

„Jėgos struktūrų vadovai dar tik prasidėjus ikiteisminiam tyrimui viešai apkaltino mane šnipinėjimu, šie trys pareigūnai pažeisdami sąžiningo teismo principą, viešai įvardijo mane padarius sunkų nusikaltimą, taip padarytas spaudimas teismui ir visuomenei“, – per posėdį kalbėjo A. Paleckis.

Jis sako, kad leidimą skelbti ikiteisminio tyrimo medžiagą turėjo išduoti ikiteisminį tyrimą jo byloje kontroliavusi Generalinės prokuratūros prokurorė V. Vidugirienė.

„Jei ji leidimo neišdavė, tai nekontroliavo proceso“, – mano A. Paleckis.

2019 metų gruodžio 19 dieną teisėsauga paskelbė atliekanti naują tyrimą dėl galimo šnipinėjimo Rusijai, kur įtarimai pareikšti neįvardijamam „visam tinklui asmenų“, tarp jų – buvusiam Socialistinio liaudies fronto lyderiui Algirdui Paleckiui.

„Yra suimtas Lietuvos pilietis, žinomas visuomenėje, Algirdas Paleckis. Suimtų yra ir daugiau asmenų“, – tada spaudos konferencijoje pranešė tuometinis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis.

Tačiau Apeliacinis teismas nuo bylos nušalino šioje byloje nuo atsakomybės atleisto Deimanto Bertauskui valstybės skirtą advokatę Zitą Malovą.

Su A. Paleckiu teistas, tačiau už pagalbą tyrimui nuo baudžiamosios atsakomybės atleistas vilnietis D. Bertauskas neatvyko į posėdį. Jis pranešė, kad jame negali dalyvauti, be to, prašo nušalinti naujai jai paskirtą valstybės gynėją. „Priežastis nurodyta ikiteisminio tyrimo medžiagoje“, – teismui nurodė D. Bertauskas.

D. Bertauską ir per ikiteisminį tyrimą, ir nagrinėjant teisme, gynė valstybės skirti advokatai. Šiaulių apygardos teisme jam atstovavo ne Z. Malova, o kitas valstybės skirtas gynėjas Modestas Švažas.

Apeliacinis teismas mano, kad D. Bertauskas turi teisę gauti kitą gynėją, pasitikėjimas tarp advokato ir ginamojo yra svarbus.

Posėdis atidėtas lapkričio 16 dienai, per tą laiką bus surastas naujas valstybės skirtas advokatas.

Liepos pabaigoje Šiaulių apygardos teismas jį pripažino kaltu ir skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę. Jei apkaltinamasis nuosprendis bus paliktas galioti, A. Paleckis kalės maždaug puspenktų metų, nes į bausmės laiką įskaičiuoti suėmime jo praleisti 18 mėnesių.

Šiuo metu A. Paleckis yra laisvėje – teismas paliko galioti intensyvią priežiūrą ir anksčiau sumokėtą 50 tūkst. eurų užstatą. Kartu su juo byloje buvo teisiamas vilnietis verslininkas D. Bertauskas: jis prisipažino ir bendradarbiavimo su teisėsauga, todėl buvo atleistas nuo atsakomybės ir yra saugomas valstybės.

A. Paleckis kaltę neigia ir tvirtina atlikęs žurnalistinį tyrimą, esą bendraudamas su Rusijos piliečiais nežinojo apie jų ryšius su Rusijos slaptosiomis tarnybomis, bendravimas buvo išimtinai susietas su jo žurnalistine, politine veikla bei bendro verslo su D. Bertausku kūrimu, vykdymu. Bylos duomenimis, D. Bertauskas ir A. Paleckis turėjo surinkti informaciją apie Lietuvos teisėjus, prokurorus, specialistus, tyrusius Sausio 13-osios bylą.

Praėjusiame dešimtmetyje A. Paleckis buvo nuteistas už sovietų agresijos neigimą per 1991 metų Sausio 13-osios įvykius, kai pareiškė, kad tądien „saviškiai šaudė į savus“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ačiū Antanai

Ačiū Antanai portretas
Šaunuolis

Bile Koks

Bile Koks portretas
nevykdė teistų policijos reikalavimų Kažkas naujo....teisti dirba policijoje...

Deja deja

Deja deja portretas
TEISINĖJE valstybėje įstatymai galioja visiems net Celofanams ir Lansbergiui taip pat....
VISI KOMENTARAI 56

Galerijos

Daugiau straipsnių