Pereiti į pagrindinį turinį

„Darbietis“ siūlo partijai leisti rinktis, kas būtų atsakingas už finansus

2014-11-11 12:06
BNS inf.
Vytautas Gapšys
Vytautas Gapšys / V. Skaraičio/BFL nuotr.

Darbo partijos frakcijos seniūnas Vytautas Gapšys siūlo leisti partijoms pasirinkti, kas pas juos būtų atsakingas už ūkinę ir finansinę veiklą - partijos pirmininkas ar atsakingasis sekretorius. Tas asmuo būtų laikomas partijos vadovu.

„Darbietis“ antradienį Seime pateikė Politinių partijų įstatymo pataisą, kurioje numatomas vienasmenio politinės partijos valdymo organo apibrėžimas.

Pagal jį, vienasmenis politinės partijos valdymo organas būtų politinės partijos pirmininkas arba jos atsakingasis sekretorius. Jis būtų laikomas ir politinės partijos vadovu, o jo veiklos sritys būtų apibrėžtos politinės partijos įstatuose.

Dabartinėje įstatymo redakcijoje tokio apibrėžimo nėra.

Už pasiūlymą po pateikimo balsavimo 54 Seimo nariai, 17 buvo prieš, dar 17 susilaikė. Toliau projektą svarstys Seimo komitetai.

„Partija galėtų pati pasirinkti ir apsibrėžti savo statute arba įstatuose (kas yra vienasmenis valdymo organas - BNS). Ne visi klausimai yra išsprendžiami įgaliojimais (...), ypač kai partijos pirmininkas eina aukštas politines pareigas, ūkiniai klausimai tampa sunkiai tvarkomi, atsakomybė tampa neaiški. Tais atvejais partijos galėtų apsispręsti ir savo įstatuose prisiimti sprendimą dėl atsakingo asmens“, - aiškino V.Gapšys.

Jo teigimu, gali atsitikti taip, kad partijos pirmininkas ir vadovas būtų skirtingi asmenys, tačiau jų įgaliojimai ir funkcijos būtų nustatytos partijos statute arba įstatuose.

Pagal galiojantį Civilinį kodeksą, kiekvienas juridinis asmuo turi turėti vienasmenį ar kolegialų valdymo organą, kuris rūpinasi organizaciniais, ūkiniais, finansiniais klausimais. Dabar partijose tai atlieka pirmininkai arba įgalioja kitus asmenis.

V.Gapšio siūlymas sukėlė abejonių opozicijai.

„Ar tai lemia dar jūsų tebesitęsianti byla, kur jūsų buvęs partijos pirmininkas, vienasmenis valdymo organas, yra padėjęs parašų ir dėl to dabar yra patraukiamas baudžiamojon atsakomybėn? Ar tai lemia faktas, kad jūsų partijos šiandieninė pirmininkė ir vienasmenė valdymo organė nenori pasirašyti tokių finansinių dokumentų, kurie po to jai gali tapti teisinės atsakomybės iššūkiu?“ - klausė opozicijos lyderis, Tėvybės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininkas Andrius Kubilius.

Žaliųjų partijos vadovas parlamentaras Linas Balsys atkreipė dėmesį, kad ir dabar atsakingas sekretorius vykdo ūkinę veiklą, todėl neaišku, kam reikalingos siūlomos pataisos.

„Tas pritarimas gali sukelti minčių, kad partijų pirmininkai vengia atsakomybės, o nori susirasti tokius kaip ir iešmininkus dėl finansinės atsakomybės prieš artėjančius rinkimus“, - svarstė konservatorius Jurgis Razma.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų